Да осиновиш книга

Да осиновиш книга | StandartNews.com

1000 влизат онлайн в сайтовете ни, казва директорът Боряна Христова

Националната библиотека реди изложба с непоказвани документи за Св. Климент Охридски

От днес в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" може да бъде видяна уникална изложба, посветена на Свети Климент Охридски. В деня на отворените врати, който по традиция се провежда в деня на славянските първоучители 11 май, посетителите ще могат да видят непоказвани досега ръкописи и документи, свързани с един от най-известните ученици на Кирил и Методий. Изложбата се нарича "Благословен с мъдростта" и с нея се открива серията прояви, посветени на 1100 години от Успението на Св. Климент Охридски.

Как се е чествал денят на Св. Климент Охридски през Възраждането? От днес всеки може да види това в най-голямата ни библиотека. Освен произведения на Климент в преписи от оригинални ръкописи, Националната библиотека излага старопечатни издания и документи в оригинал, свързани с този ден. От тях може да бъде видяно, включително и на снимки, как българите са тачили Св. Климент преди Освобождението и веднага след него. "Честван е освен църковно и с фолклорни тържества, с песни, с награди за най-добра носия", разказва директорът на библиотеката Боряна Христова. По нейните думи всеки ръкопис, който ще бъде изложен, е уникален, като целта е автентичните документи да привлекат по-широка публика и

да запалят младите хора за каузата на четенето

"Дигиталният свят немалко промени библиотеката - разказва Христова. - Посещенията в сайтовете ни надхвърлят 1000 на ден. Ако за година регистрираме 85 000 лични посещения, то за сметка на това отчитаме 690 000 посещения на сайта, което увеличи в пъти ползването на библиотечните фондове", разказва Христова. Особено активно е четенето онлайн през почивните дни, макар че библиотеката работи и в събота и неделя. "Разделяме я на виртуална библиотека, която включва каталозите ни, и дигитална - пълнотекстово представяне на културни паметници. Новият свят направи книгите ни по-търсени и достъпни и така се оказа в помощ на хора, които нямат възможност да дойдат лично", казва Христова.

Онлайн обаче е качено далеч не всичко. "В дигиталната библиотека са неща, върху които отдавна няма авторско право, тъй като все още не е решен законово въпросът с тези права. От Ботев, Вазов и Каравелов е качено всичко, но от по-нови автори - не", казва Христова. Има и електронни книги, които могат да се четат само на място по същата причина. А най-интересното - тук можеш да "осиновиш книга" - тоест да платиш за реставрацията на рядък ръкопис. След това в него ще бъде поставено името ти като знак за бъдещите поколения кой е допринесъл този ръкопис да достигне до тях. След най-ценните реставрирани благодарение на "осиновители" ръкописи са "Борилов синодик" - препис от 14 век, и "Етрополско четириевангелие" от 17 век, поставено в обков от злато и сребро. Общо около 30 души до момента са осиновили четива, мнозина са и онези, които даряват както книги, така и цели стари библиотеки. Общо целият фонд на "Св. св. Кирил и Методий"

съдържа 8 милиона "библиотечни единици"

не само книги, но и музикални записи, стари карти и графики. Сред тях е най-старият славянски ръкопис "Енински апостол" от началото на 11 век. Библиотеката съхранява също гръцки ръкописи от 10 век и арменски ръкопис от 969 година. "Стремим се да я направим по-достъпна за хората. На всеки три дни, а през май дори всеки ден има културно събитие - изложба, конференция, научна сесия или концерт", разказва Боряна Христова. Най-щастлива е, когато в дните на отворени врати види дори майки с детски колички, в които се возят най-вероятно бъдещите читатели на библиотеката.

 

Боряна Христова, директор на библиотеката:

От тази година сме на делегиран бюджет

- Госпожо Христова, как оцелява финансово Националната библиотека?

- От тази година сме на делегиран бюджет, което е ново за нас. Оказа се, че има увеличение на бюджета и за заплати, и за издръжка, макар и не с много. Променя се самата философия на бюджетирането. Още не мога да кажа как ще се справим, но смятам, че ще можем да осигурим и дейността на библиотеката, и заплащането на хората безпроблемно до края на годината.

- От години проблем са заплатите на библиотекарите. Какви суми получават те?

- Сега има увеличение на заплащането с около 20% върху брутната заплата. Макар и не много, това е съществена крачка напред. Беше много важно, че се случи, защото от доста години не бяха увеличавани заплатите на библиотекарите. Средната заплата в библиотеката е около 700 лева, но има и по-ниски. И все пак, ако преди тази заплата беше 500, разликата е добра.

Малки таланти с приз от "Духовно огледало"

Една от атракциите, които човек вижда веднага, след като влезе в Националната библиотека, са разтворени чадъри, на които са изписани буквите от кирилицата и глаголицата. Всички те са дело на малките таланти, участвали в конкурса "Син съм на земя прекрасна", организиран от сдружение "Духовно огледало" в партньорство със "Стандарт" и БНТ. Вчера децата получиха призовете си на тържество в библиотеката, като най-малките гости бяха малчугани от детска градина "Брезичка".
В конкурса участваха 1586 деца, представяйки свои рисунки, есета и фотографии. Освен малките ученици, наградени бяха и цели школи от София, Асеновград, Севлиево, Първомай. Председател на журито, присъдило наградите, е известният ни художник Любен Зидаров. В него участва и литераторът Иван Гранитски, а приветствие от името на министъра на културата поднесе неговият съветник, археологът Николай Овчаров. Още в самото начало прозвуча изпълнение на песента "Дядо Господи, прости ми" и "Аз съм българче", изпълнени от учениците. Заместник главният редактор на "Стандарт" Даниела Казанджиева припомни за кампанията на вестника "Чудесата на България", която вече шеста година показва най-красивите места в страната ни. "Децата обаче са истинското чудо на България", подчерта тя. "Когато видях тези чадъри с изрисуваните по тях букви, си припомних как преди време с президента Плевнелиев открихме паметник на кирилицата в Улан Батор и видях малките монголчета да пеят "Върви, народе възродени", каза пък Николай Овчаров. Иван Гранитски оповести, че децата ще получат като приз книгата на Марк Твен "Том Сойер" с илюстрации от Любен Зидаров и негов личен автограф. "А този автограф е по-скъп от БМВ", пошегува се издателят. Малчуганите получиха и комплекти от детската "Евровизия", подарени от БНТ. На финала най-малките таланти от "Брезичка", където от тригодишна възраст се обучават по законите на творчеството, поздравиха присъстващите с две детски песнички.

ПРИЗЬОРИ

Литература:
Радко Василев - 5 клас от ОУ "Хр. Смирненски", гр. Карнобат
Езги Ахмед - 8 клас от ОУ "Хр. Смирненски", гр. Дулово
Изобразително изкуство:
до 7 години - Камен Пахарски 6 г., ЦДГ "Брезичка", София
до 10 години - Стефан Захманов 10 г., школа "Пъстросвет", Асеновград
до 13 години - Ребека Диас 11 г., школа "Пъстросвет", Асеновград
над 14 години - Лорена Милинова 14 г., с. Ореш
специална награда на в. "Стандарт" - Йоана Колешева, ОНС "Св. св. Кирил и Методий", гр. Първомай
фотография:
Анна-Мария Танева (15 г.) и Танина Костова (11 г.) и двете от ДК "Св. Иван Рилски", гр. Казанлък

Школи:
- Школа "Пъстросвет", гр. Асеновград
- ШИИ "Палитра" към читалище "Ф. Станиславов", с. Ореш
- ателие "Приказен свят", гр. София
- арт център "Видима", гр. Севлиево
- школа към читалище "Развитие", гр. Севлиево
- ОДК школа живопис, гр. Казанлък
- школа към ОУ "Лазар Станев", гр. Плевен
- школа по пластика с царевична шума "Духовно огледало", с. Куртово Конаре
- студия към читалище "Св.св. Кирил и Методий", гр. Първомай
- школа по килимарство "Духовно огледало", гр. Чипровци
- школа към 4 ОУ гр. Габрово

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай