Чиновници в лагери искали: 1000 евро за статут на бежанец

Стачкуват не от глад, а заради рекет, твърди представител на сирийската общност

Чиновници в лагери искали: 1000 евро за статут на бежанец | StandartNews.com

Бежанците в дома за временно настаняване в Любимец не стачкуват от глад, а заради рекет. Това разкри един от тарторите на сирийската общност у нас пред "Стандарт".

"Бежанците стачкуват периодично, понеже искат по-бързо статут", казаха вчера от МВР. Чиновници в лагерите си искали суми между 500 и 1000 евро, уж за да уредят по-бързо получаване на документ за бежанец. Той означава бързо напускане и възможност да отидат при свои близки. Получаването на статута се бави между 2 месеца и година. Издава се от Агенция по бежанците след дълга процедура и серия интервюта. В Любимец всеки бежанец получава по 62 лв. на месец и трудно може да си позволи сносно съществуване. Там са настанени 333 бегълци при капацитет от 300.

"Само 140 от тях са сирийци", заявиха от МВР. Храната се приготвяла на място, баките се разливали по 3 пъти на ден. "На практика са по-добре, отколкото в домове за изоставени деца или болници", казват от МВР. "Не вярвам стачките да са от глад, истинската причина е в бюрократичните пречки да излязат на свобода", твърди запознат с бежанските проблеми.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай