Черният петък! Какво не знаем за шопинг треската?

Малко хора са наясно как е възникнал денят на шеметните покупки

Черният петък! Какво не знаем за шопинг треската? | StandartNews.com

Черен петък! Измислен от американците, честван на 4-ия четвъртък от месец ноември, точно след Деня на благодарността, той е известен в целия свят с големите намаления по магазините и  щурото пазаруване.

Малко хора обаче знаят как е възникнал денят на шеметните покупки.

В началото "Черни" се наричат дните по време на Голямата депресия, когато цените на акциите на "Уолстрийт" се срутват шеметно, а стотици хиляди хора губят парите си. Финансистите Джеймс "Джим" Фиск и Джей Гулд закупуват огромно количество американско злато. Причината? Да го продадат за по-голяма сума заради очакваното покачване на цените. Планът на двамата играчи обаче не се реализирал -  на паметната дата 24 септември, която се падала в петък, пазарът в САЩ се сринал, a двамата спекуланти останали без пукната пара.

Техният фалит родил името на деня - "Черен петък".

Преди години американските търговци и продавачи в САЩ записвали важната счетоводна информация с различни цветове. Печалбата отбелязвали с черно, а загубите - с червено.

Постепенно продажбите след Деня на благодарността се удвоявали и започнали да се наричат "черни".

Годината е 1800, а това, което се предавало от уста на уста е, че собствениците на плантации в южната част на САЩ купували роби на разумни цени в петъка след американския празник.

Във Филаделфия полицията на САЩ помни петъка от 1950 година. Той се оказал много тежък. Голям брой туристи и запалянковци  залели "Града на братската любов" за футболния мач между тимовете на "Арми" и "Нейви". Създалият се хаос, последван от задръствания по пътищата, създал неограничени възможности за джебчиите, имало и много кражби по магазините. Полицаите били принудени да работят дори в почивните си дни, за да помагат на колегите.

Мрачната слава на Черния Петък се разнесла из целия град. Наложило се много продавачи във Филаделфия да сменят името на промоциите като "Големия петък".

В края на 80-те години наименованието е много известно в САЩ. Търговците на дребно започнали да го свързват с продажбите след Деня на благодарността.

Любопитен факт е, че много преди да се случи хаотичният петък във Филаделфия, лудото пазаруване през ноември вече било част от ежедневието на американците.

САЩ "заразяват" с "Черния петък" и други държави като Обединеното кралство, Бразилия, Индия, Норвегия, Унгария. В шопинг манията се включват и българите.  

В Мексико го наричат "El Buen Fin", което се превежда буквално като "Добрия Край", а в Обединените арабски емирства е познат като "Бял Петък".

Както по света, така и у нас, за търговците и потребителите месец ноември минава под мотото "Black Friday" - дългоочакваните солидни намаления на всякакви видове стоки и услуги. Изследване, което прави Kantar Millward Brown (глобална компания за данни, прогнози и консултации, базирана в Лондон) показва, че 94% от хората са наясно какво е Черен петък, а двама от всеки трима души имат намерението да купят нещо на този ден.

Шопинг треската у нас навлиза преди около 6 години и става все по-популярна. Търговците се надпреварват кой ще изкара по-атрактивна оферта за купувачите, които вече са се научили на тяхните трикове. Надпреварата е наистина ожесточена и дори Черният петък в някои случаи се превръща в "Черна седмица" или пък "Черен месец".

С годините се ражда дори и терминът "Малкият Черен петък". Това е петъкът в седмицата преди Black Friday.

В България събитието е по-скоро виртуално. 70% от анкетираните отговарят, че пазаруват онлайн.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай