Борисов: Не правете бизнес с археологията

Борисов: Не правете бизнес с археологията | StandartNews.com

Министерството на културата ще прецени дали Плиска да се даде на община

Свържете се с професорите, за да се гордеем, не да се срамуваме, заръча премиерът на министрите

Премиерът Бойко Борисов забрани правенето на всякакъв бизнес с археологичните паметници на Плиска. "Забранявам всякакви комерсиални дейности, всякакви самоинициативи да се продават, да се даряват, да се прави каквото и да било от този археологически обект. Никой нито ще спечели, нито ще му дадем такава възможност", отсече министър-председателят по време на заседанието на кабинета вчера.

Повод за силните му думи станаха споровете около водата на Свещения кладенец в Плиска.
"Целта на Плиска е да се извадят разкопките, двата кладенеца - и по-малкият, и по-големият, да се разчисти целият терен, където са били първият университет, където са писани първите книги. Никой нито ще печели от това, нито ще му дадем такава възможност", обясни Борисов.

Премиерът не скри и разочарованието си, че едно добро дело като разкриването на археологическото наследство на България може да доведе до скандал. "Просто съжалявам, че от нещо, което действително сме искали да направим добро, някой се опитва да се възползва. Днес това да бъде пресечено", каза той и се зарече, че ако дрязгите не спрат, ще спре всяко финансиране за разкопките.

"Спорът - научният, историческият, археологическият, да се води на ниво експерти. Ако обаче продължават в такъв стил да се нападат и да не мога да разбера нито аз, нито Калфин, нито Дончев... Най-лесно е било и може би затова векове наред не е и правено нищо", обясни Борисов. Освен това той прикани министерство на образованието и науката да се включи в разкопките на Плиска и да въдвори мир.

"Много е важно да се свържете с професорите, с всички, които са работили, работят в тази сфера, за да ни кажат кое е най-правилното, искаме да стане нещо, от което да се гордеем, а не да се срамуваме. Ако трябва, и БАН включете", каза Борисов. Той допълни, че според него водещи в разкопките би трябвало да са археолозите, Шуменският музей, "специалистите, които са там, тези, които са на място".

Премиерът намекна, че е възможно да има и смяна на собствеността на археологическия паметник. "Може би Министерство на културата да прецени дали да остават Базиликата в Министерство на културата, дали да се даде на общината да си има стопанин. Каквото ми предложите. Поканете кмета и го решете, иначе, когато има няколко чорбаджии, винаги се създават проблеми", отсече премиерът.

Срути се стената на кладенеца

Свлече се южната стена на Свещения кладенец в Плиска. Под напора на бликащата вода са се разрушили старите хоросанови спойки на тухлите, съобщи bTV. Според археолозите свличанията съпътстват работата им още от първите дни. "Вече имахме няколко такива срива на части от зидарията, на облицовката, но вече и цялата южна стена може да се каже, че е рухнала", съобщи археологът доц. Павел Георгиев. За да държат конструкцията по-стабилна, учените са изградили три пръстена около кладенеца.

Водата не е отровна

Водата в Свещения кладенец на Плиска съдържа нитрати над нормата, но не е отровна. Това гласят анализите на регионалната инспекция в Шумен, които назначи министерството на здравеопазването. Три проби са били изследвани от водата в кладенеца и в трите съдържанието на нитрати е над 140 мг/литър, при норма 50 мг/литър. Подобно количество може да окаже влияние върху стомашно-чревния тракт при продължителна употреба, казват от инспекцията. Останалите физико-химични показатели на водата са в норма.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай