Близо 270 хиляди посетители в НИМ за 2014 година

Близо 270 хиляди посетители в НИМ за 2014 година | StandartNews.com

София. 269 395 e броят на посетителите, които през 2014 г. са разгледали уникалните колекции на Националния исторически музей (НИМ), както и неговите филиали - Боянската църква „Св. Св. Никола и Пантелеймон", Земенски манастир "Св. Йоан Богослов", Музей "Параход "Радецки" – Козлодуй, както и църквата „Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат" - с. Добърско. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на културата. 

Боянската църква е един от малкото цялостно съхранени средновековни паметници, достигнали до наши дни, включен през 1979 г. в Листата на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Земенският манастир е забележително творение на българската архитектура със стенопис от ХІ в., поради което църквата "Св. Йоан Богослов" е обявена за културна ценност с национално значение.

Църквата в Добърско е изградена през 1614 г. като трикорабна базилика от майстори от прочутата Добърска школа, със запазени стенописи от 1672 г., пресъздаващи библейски сцени, образите на светци и светици, местни легенди. 

Близо 3/4 от тези общо 269 395 посетители са си купили билет, за да видят уникалните колекции на НИМ, както и за да посетят неговите филиали. За цялата 2014 г. в дните с обявен свободен вход в НИМ и в неговите филиали са посрещнали над 70 000 ценители на българската история и уникално културно-историческо наследство.

Най-посещаваният филиал на НИМ е Боянската църква – през 2014 година тя е била посетена общо от 46 896 души. Интересният момент е, че чужденците проявяват значително по-голям интерес към Боянската църква, в сравнение с този на нашите сънародници – посетителите от чужбина през 2014 г. са били два пъти повече от броя на българите, запознали се отблизо с този великолепен наш средновековен паметник, намиращ се под закрилата на ЮНЕСКО.

От Националния исторически музей същевременно отчитат като една много положителна и радостна тенденция и все по-засилващия се интерес и любопитство към експонатите в НИМ особено сред учениците и студентите. Любопитният момент е, че в последно време расте и броят на посетителите от предучилищна възраст, за които периодично и все по-често в Националния исторически музей се организират специални събития, инициативи и прояви благодарение на новия Детски музейно-образователен център към НИМ.

Създаден през 1973 г., Националният исторически музей съхранява близо 680 хиляди паметници на културата и е един от най-големите исторически музеи на Балканите. Основната му цел е в контекста на европейската история да представя историята на днешните български земи от праисторическо време до наши дни. В залите на НИМ са изложени в оригинал уникални културни ценности, като сред тях са предмети на изящното изкуство, археологията, етнографията и историята, представящи световни цивилизации отпреди 8 000 години до наши дни. Огромният археологически и исторически архив, който формира колекциите на НИМ, са и неговото най-голямо богатство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай