"Беновска пита" всяка неделя по Канал 3

"Беновска пита" всяка неделя по Канал 3 | StandartNews.com

Тя пита, тя атакува, за нея няма бариери! Илиана Беновска - авторитетният политически журналист и създател на Радио К2, личността, която смело задава трудните въпроси към властта, ще има вече свое седмично публицистично предаване по Канал 3.

В него Беновска ще анализира значимите и актуални събития от изминалите 7 дни заедно с най-отговорните хора в държавата.

"Беновска пита" - новото публицистично предаване по "Канал 3", всяка неделя от 5 следобед.

Българинът иска да живее като цар, а е безотговорен към родината си като наемник

Ще каня интелектуалци от всички сфери в новото си предаване по Канал 3, казва авторитетната политическа журналистка Илиана Беновска.

- Госпожо Беновска, завръщате се в телевизионния ефир с авторско предаване. На кои въпроси ще търсите отговори от своите събеседници?

- Докога българинът ще иска да живее като цар, а да е безотговорен към родината си като наемник?! Докога българинът няма да осъзнава своите права?! Но и докога българинът няма да осъзнава своите задължения?! Защо е тази суматоха, че стартирам с предаване по Канал 3?! Правила съм много предавания по БНТ, по ТВ 7 дни... Снимала съм игрални и документални филми, имам много награди в България и Европа. Какво е новото? Хората не знаят ли какво да попитат властимащите? Комуникациите и микроклимата днес позволяват всеки да запита за всичко. Хайде, избиратели, осмелете се и си кажете мнението високо. С уважение към политиците, но и със самоуважение към самите нас. Ние, избирателите, не сме безгласно стадо.

Ние сме силна нация. Да си припомним историята - има с какво да се гордеем. Да си дадем и сметка, че днес ние пишем новата история на родината ни. Че имаме своето важно значение да заживеем по-добре и по-смислено. Да разберем, че всичко в политиката зависи от нас. От нас зависи кой ще ни управлява и защо. Дайте вашия вот на изборите. Гласувайте доверието си кой да води нацията. Пасивността ни не е оправдана. Ако сме пасивни, да не се оплакваме и да не ругаем управляващите. Просто мълчаливо сме се съгласили да се самонаречем "покорно стадо". Избирателната активност непрекъснато пада. Защо?! Щом някой предпочита да си лежи вкъщи, вместо да гласува, значи управлението му дава добри условия за живот. Друг извод не може да се направи.

- Кои ще са гостите ви в първото издание на "Беновска пита" тази неделя по Канал 3?

- Ще дойдат главният прокурор Сотир Цацаров, вицепремиерите Томислав Дончев и Ивайло Калфин, кметът на София Йорданка Фандъкова, Владислав Горанов - министър на финансите, Славка Бозукова - главен редактор на вестник "Стандарт", д-р Радина Денкова - естетичен дерматолог, Петя Раева, експолитик от ДПС, диетолог. Щом идват, значи не ги е страх от въпроси. Между другото, аз никога не давам въпроси предварително. Питам за всичко. И никой от гостите не ми е поискал въпроси.

- Какъв ще е форматът - ще каните предимно политици и икономисти, или ще разговаряте и с ректори, актьори, писатели, музиканти?

- Ще каня отговорните субекти за процесите в България, Европа и световната политика. От всички сфери. Когато парите в държавата са малко, когато е потъпкано равенството пред закона и неговото върховенство, справедливостта в правосъдието, когато има безработица, младежка безпътица, застинала икономика, ниско ниво на чуждестранни инвестиции, липсващо здравеопазване, погром и демотивация в образованието, неудържима престъпност - въпросите се фокусират в политиците.

- Кой бихте желали да ви гостува? Имате ли какво да говорите, примерно, с Анна Баракова?

- Защо избирате точно това име? Има много хора в политиката, за които не сме сигурни, че са на мястото си. Споменатата е народен представител - за съжаление или за радост. Ако има защо, разбира се, ще каня и субекти като нея. Те са интересно явление. Присъствието им в политиката е по наша вина - обществото не е поставило пред законодателя ясно въпроса "Кой и на какво основание иска и може да управлява България?". Докато не дефинираме със силен глас този въпрос и докато не получим ясен, аргументиран с дела и качества отговор, ще прогласяваме имена, които трябва да са известни само на баба си и дядо си.

- Ще имат ли възможност и зрителите на Канал 3 да задават своите въпроси към гостите чрез фейсбук например?

- Не - кратко и категорично ви го заявявам. Изключването на троловете от нашето общество е мисия за мен.

Троловете искат кризи в България. Кризите за троловете са хранителна среда - каквато е калта за жабите в блатото. Анонимността на фейсбук и телефонното обаждане в ефир дават неудържим кураж за дрънканици на лица, на които никой няма да обърне внимание - дори ще ги отрече, ще ги игнорира категорично - ако те се покажат на светло. Изключването на троловете от нашето общество трябва да се превърне и в обща мисия. Където и да се появявам, аз го правя със своето име и своето лице. Не се крия зад измислена самоличност. Не ме е страх. Много хора ме подкрепят, много платени тролове се мъчат да ме смажат. Троловете не се легитимират с истинската си самоличност. Те се крият, защото работят не за усъвършенстване на живота ни и истинското решаване на проблемите. Троловете са оръжие на групировки, които имат интерес в България да цари хаос, зависимости от чужди влияния, нестабилна политическа обстановка. Те умело превърнаха социалните мрежи в кален терен за цинизми, клевети, убийствена свободия на словоблудството, на неграмотното писане, на чудовищни манипулации на истината. В началото разпознавахме интернет пространството като територия на свободното слово. Хората пишеха с имената и физиономиите си. Няма да дам възможност на никого, за когото не сме сигурни, че е той самият да се изявява публично. Обмислям възможността да поставим камера за жива връзка извън студиото и който иска да каже нещо, да заповяда с истинското си лице и име.

- Стартирате в началото на летния сезон. Това означава ли, че няма да "ваканцувате"?

- "Ваканцувате"? Защо ме вкарвате в терминолотията на троловете?! Защо даваме гражданственост на нечистоплътната и заплатената гледна точка на деструктивни, неудовлетворени от личния си живот елементи, които поставят користните си интереси за пари и облаги над всичко? Именно тя създава хаоса в държавата.

- Политиката през последните години излезе от скучното си русло и се превърна в шоу - и у нас, и в чужбина. На кои български политици бихте дали "Оскар"?

- Историята присъжда признанието на обществото. Не бих си присвоила правото да раздавам награди. Ако ме питате кои качества бих адмирирала в политиците, ще ви отговоря така: България болезнено се нуждае от визионери. България болезнено се нуждае от политика в името на националните ни интереси и националното ни достойнство. България болезнено се нужда от обединител на нацията. И тук е важната отговорност на нас - избирателите. Всеки от нас трябва активно да работи за България - да сме коректив, но и да сме и помагачи на управляващите.

- Защо се отказахте от режисурата?

- Режисирах пиеси и филми, а от 90-а се занимавам с политическа журналистика. Защо ли? Стигнах до извода, че историческото време на промени изисква по-бързи и преки послания. Журналистиката ми даде възможност да изразявам по-ефективно гражданската си позиция. Замисляли ли сте се за следното - политиката бързо, но нетрайно променя света. Изкуството се нуждае от време, но пък, променя живота за дълго. И трайно. Големите постижения в литературата, киното, музиката се раждат, когато има подем на идеи, на обществена енергия. Ще се въздържа от примери, за да не пропусна нещо, но ще спомена един факт от попмузиката. Забелязали ли сте, че най-големите хитове на новото време са от 80-те и 90-те години?! Именно в този период се извършиха най-големите в новата ни история политически и икономически промени. Виждате ли връзката между политиката и изкуството? Голямата задача, според мен, е те да си взаимодействат. Политиците да осигуряват пари и условия за развитие на изкуството. Творците - писатели, режисьори, актьори, музиканти - да създават произведения-коректив на политиците. Ще кажете, че историята познава много случаи, когато политици са се опитвали да спрат произведения на изкуството, в които са ги критикували. Да. Така е. Но общественото развитие се ражда в борбата на идеите. И творците не бива да се превръщат във васали на политиците. Задачата на изкуството е да е най-яркият коректив.

- Какво се случваше в бг театъра и в бг киното, когато вие влизахте в "този странен занаят"? Защо тогава имаше по-разбираеми, по-душевни от сега продукции - и на сцената, и на екрана?

- Въпросът ви е за цяло историческо изследване. Не гледам с носталгия назад. Всяко време си има своите добри и лоши характеристики. Важното, според мен, е да съществува приемственост - и постиженията да се развиват. А не да се започва отначало и отначало при всяко управление. Това е валидно не само за културата и изкуството. Вярно е, че в началото на промените през 90-те години изчезнаха силните ни филми и пиеси, добрата ни музика. Сега не е така. Независимо че телевизията и интернет завзеха пространството, има прекрасни не само телевизионни, а и игрални филми. Има прекрасни, награждавани и по света български романи. Концерти, които пълнят огромни зали. Проблемът на пазарната икономика в изкуството обаче още държи в плен полета на българския дух. Трябва да стане ясно, че държавата трябва да субсидира със закон театъра, киното, драматургията, музиката, литературата. Не е нормално да очакваме, че изкуството може да печели като кебапчийница. Няма да "откривам Америка", като напомня, че народ, който едвам оцелява за прехрана и бит, не отделя пари за книги, кино и театър.

- Как се справяхте със "звездите" - вие ги режисирахте в напълно младенческа за професията възраст?

- Ех, бях на "младенческа" възраст. Вярно е, че бях крехкичка режисьорка, но съм учена и знаех как да постигна резултати. Работила съм със Стефан Данаилов, Аня Пенчева, Гинка Станчева, Виолета Гиндева, Доротея Тончева, Стефан Илиев, Илка Зафирова, Илия Раев, Михаил Михайлов, Георги Калоянчев, Мариус Донкин, Станислав Пищалов, Ивайло Калоянчев, Лили Райнова и много други - да ме прощават, че не ги споменавам. Ама, както казва Карлсон от романа на Астрид Линдгрен "Дребосъчето и Карлсон, който живее на покрива": "Аз съм в разцвета на силите си!". Та, сега, когато "съм в разцвета на силите си", но вече като политически журналист, пак работя с най-големите български актьориЕ

- Дали те са тези, за които веднага се досещаме?

- Политиците ни, любимите ни! Има ли по-големи актьори от тях?!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай