България с 5 медала от олимпиада по физика

България с 5 медала от олимпиада по физика | StandartNews.com

Българският национален отбор по физика спечели пет медала от 46-то годишно издание на Международната олимпиада по физика за гимназисти The International Physics Olympiad (IPhO), която се проведе в Мумбай, Индия, това съобщават от Сдружение на ръководителите на олимпийските отбори по природни науки.

Българските ученици завоюваха два сребърни и три бронзови медала. Константин Карчев, които е представител на Американския колеж спечели сребро, а примерът му последва Ангел Шерлетов от 12 клас в Природоматематическата гимназия в Казанлък.

Бронзови медалисти пък станаха зрелостниците Радостин Димитров от Природоматематическата гимназия в Казанлък, Бойко Воденичарски от I Английска езикова гимназия в София и Христо Чаушев от Софийската математическа гимназия.

В надпреварата участваха 86 държави, които представиха 390 състезатели. Международната олимпиада по физика датира от 1967 г. България е участвала във всичките 46 издания на състезанието. До 2014 г. българските ученици са завоювали за трибагреника ни общо 14 златни, 34 сребърни и 57 бронзови медала.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай