Българи на лятна бригада в US райски кътчета

Българи на лятна бригада в US райски кътчета | StandartNews.com

Без една може, с една не може. Този известен каламбур сред татуистите, както и в някой и друг празничен контекст с пълна сила може да се отнесе към участващите в летните бригади в САЩ, което за 99% от тях си е истински купон отвъд Атлантика. Поне така сочи елементарната статистика от тазгодишното издание на Програма за работа и пътуване (или както родните студенти обичат повече да я наричат с оригиналното име - Work and Travel Program), чието начало официално даде посланикът на САЩ в България, Марси Б. Рийс.

Тя раздаде паспортите с американски визи на първите петима български студенти, одобрени за участие в програмата за 2015 г. Оказа се, че поне трима от тях, ако не и всичките, вече са пътували до САЩ за лятна бригада и още със завръщането си в България са решили пак да участват. Ето защо не криеха вълнението си на церемонията по получаването на паспортите, която по традиция и тази година се проведе в консулския отдел на Посолството на САЩ в София и както винаги се превърна в импровизиран празник. Немалък принос за това празнично настроение имаше и своеобразната изложба на снимки на вече участвали в програмата български студенти на фона на забележителности в Америка и под които те бяха оставили своите послания. „Древните римляни са казвали: виж Неапол и умри. Аз казвам: виж Ню Йорк и живей", бе написал Янислав Илиев от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски" под фотос от Мъртъл Бийч, Южна Каролина. „Радвам се, че съм била в центъра на света", пък бе споделила под кадър нейде из щата Мейн Виктория Баева от Варненския свободен университет.

Церемонията започна с интервю на консул с двама кандидати, които миналата година са били на лятна бригада – Христо от Габрово и Дорина от София. И двамата споделиха пред „Стандарт", че са изкарали страхотно – младежът като камериер в Масачузетс, а дамата – като касиерка в магазин за подаръци в Уисконсин. „Правих и временни татуировки, което беше най-забавно", сподели Дорина пред „Стандарт".

И добави: „Беше добре, определено ми хареса. Затова пак кандидатствах и съм одобрена".

Елена пък ще участва за четвърти път в лятна бригада, този път в Мъртъл Бийч, едно от райските кътчета за лятна ваканция в САЩ. Мястото е известно с това, че на места по земната повърхност са се образували, неясно как, огромни правилни кръгове, някои от тях са се превърнали в езера. Едно от обясненията на тази мистерия е, че преди хиляди години комета е паднала в района и е причинила тези формирования, а следите от това попадение и днес са видими от въздуха.
Иван Христов пък не скри удоволствието си, че ще прекара лятото близо до Големия каньон в Аризона. Пошегува се, че харесвал мечките. Георги Цветков пък получи двойно поздравление за одобрението за участие в лятна бригада от посланик Рийс, след като тя разбра, че младежът отива да работи в Мейн. Или както тя се изрази: едно от най-добрите места в САЩ. Симона Георгиева пък започва да стяга багажа за Масачузетс – където се намира легендарният град Бостън, роден е президентът Джон Фицджералд Кенеди и където се намира полуостров Кейп Код, с едни от най-добрите плажове в североизточните Съединени щати. И като стана дума за плажове, май Мирослава Ралчевска от Троян ще се окаже най-голямата щастливка, която не просто също ще е в Масачузетс, където ще продава сладолед, но ще е на легендарния остров Мартас Винярд. Остров, на десетина морски мили от брега на щата, открит през 1602 г. от пътешественика Бартоломю Госнолд, който му дава това име вдъхновен от дъщеря си Марта и изобилието от диво грозде, намерено там. Местните индианци от племето Уампаноуг, го наричат „Ноепе", което се превежда "Сред водата". Мартас Винярд, който е сбъдната мечта за ценителите, със своята красота и девствена природа е любима дестинация на много холивудски звезди. През 1974 г. там се снима култовия филм „Челюсти", а семейство Кенеди са редовни посетители.

Студентката ще работи тази година за 9 долара на час – с 3 долара по-малко в сравнение с миналата година, когато е била камериерка в хотел. „Предпочитам по-ниско заплащане, тъй като тази работа ще е по-забавна, срещаш се с повече хора, повече комуникираш. Докато като камериерка това се случва много трудно и е доста скучно", сподели Ралчевска пред „Стандарт".

Посланик Рийс се снима за спомен със щастливците, след което публикува във Фейсбук специално направен клип със съвети към настоящи и бъдещи участници в летните бригади.

„Горещо „Добре дошли" към всички потенциални кандидати за лятната Програма за работа и пътуване в САЩ (Work and Travel Program) през 2015 г. Това е програма за обмен на български студенти и само през миналата година са участвали около 7000 българи. Знам, че ще прекарате страхотно в САЩ, спестявайки пари за образованието си, срещайки нови приятели, а спомените от това време ще ви останат за цял живот", заявява пред камерата Нейно превъзходителство.
И съветва всички желаещи внимателно да се запознаят с критериите за кандидатстване и стъпките за този процес и, разбира се, възможно най-рано подаване на молба за участие и безопасно пътуване.

Дебора Кембъл, генерален консул в Посолството на САЩ: Нямаме лимит на визи за Work and Travel

Отказът на молби за пътувания с цел туризъм в момента е 15,2%

Надяваме се българските студенти, които заминават за участие в лятната Програма за работа и пътуване в САЩ, да са повече от близо 7000, колкото бяха през 2014 г. Това каза на церемонията в американското посолство генералният консул Дебора Кембъл. „Смятаме, че тази година ще имаме повече кандидати и, разбира се, участници. Току що приключихме проучването си за 2014 г. и то показва, че 99% от участвалите казаха, че са щастливи от преживяното и го направят пак", разкри топ консулът. И добави, че агенциите за набиране на кандидати, с които работят американските власти, очакват по-голям брой от желаещи. „Участвахме в много изложения за работа, посетихме много университети, говорихме с много студенти и те звучаха наистина много развълнувано", посочи още Дебора Кембъл.

Трудно е да се каже коя е най-предпочитаната работа, но обикновено тя е домашен помощник, работа в хотели или продавачи на сладкиши и сладолед, добави консулът. „За нещастие трябва да отказваме на някои от кандидатите, които не отговарят на условията за такава виза. Студентите трябва да са редовно обучение в акредитирани университети, техният английски език трябва да е достатъчно добър, за да проведат културен диалог и въобще да участват в културен обмен в САЩ. И не на последно място трябва да ни демонстрират достатъчно убедително, че имат достатъчно силни връзки тук, за да се върнат след приключването на лятната програма и да завършат образованието си", заяви Дебора Кембъл.
На въпрос на „Стандарт" какъв е в момента процентът на отказ на туристически визи за българи – показател, под който трябва да се падне, за да може страната ни да бъде включена в програмата за безвизово пътуване до САЩ, генералният консул заяви: „Програмата се отнася до туристическите визи защото отхъврлянето на молби се отнася само за туристически

визи. И този процент в момента е 15,2".
Тя посочи още, че визи за студентски бригади се дават на всеки, който отговаря на условията и няма лимит на издадените разрешителни, нито пък на максимален брой пъти, в които български студент може да участва.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай