Асеновград поведе в Чудесата (ОБЗОР)

Асеновград поведе в Чудесата (ОБЗОР) | StandartNews.com

Кампанията ви е една от най-устойчивите, пази знанието, духа и националната идентичност, обяви Маргарита Попова

Икона на Богородица закриля града

Асеновград поведе във вота за Чудесата на България 2016 г. Старт на гласуването даде вчера главният редактор на "Стандарт" Славка Бозукова по време на дискусия от едноименната кампания на вестника в Малкия Йерусалим.
Първа гласа си за родните културно-исторически забележителности даде вицепрезидентът Маргарита Попова, която бе специален участник във форума на "Стандарт". През тази година освен традиционните три категории "Културно-историческа атракция", "Археологическо откритие" и "Съкровища", в националното гласуване ще има още две. Те са свързани с най-новите инициативи на кампанията. Българите ще могат да гласуват за най-добрите музеи у нас, както и за манастирите, с които се гордеят най-много.

Всеки българин, който иска да даде гласа си за атракции, открития, съкровища и музеи, с които се гордее най-много, вече може да даде гласа си на сайта www.bgchudesa.com. Последната, пета категория - "Манастири", ще бъде отворена за гласуване в началото на август.

България има 200 манастира, само 80 от които действащи. В следващата седмица ще съберем предложения кои от действащите духовни средища да влязат в гласуването. Целта ни е действащите манастири да бъдат включени в маршрути за културно-исторически и поклоннически туризъм, каза г-жа Бозукова. Тя приветства правителственото решение за отпускане на 300 000 лв. за ремонт на Бачковската обител. И подчерта, че чрез специалната ни нова рубрика "Чудесата в манастирите" в. "Стандарт" и кампанията "Чудесата на България" ще популяризират духовните съкровищници и ще насочват вниманието към онези от манастирите, които се нуждаят от подпомагане.

Манастирите са център на книжовността, богослужението, културата и са причина за запазване на националната ни и европейска идентичност, без която светът няма да бъде същият. Да се включа за пореден път в кампанията "Чудесата на България" е и доверие към институцията, заяви вицепрезидентът Маргарита Попова. Това е една от най-устойчивите кампании за това кои сме ние, допълни тя. Благодарение на кампанията ви се дава възможност на все повече хора да разберат, че вярата, религията, знанието и духовността са част от националната идентичност, подчерта Попова. Не бива да забравяме, че сме дали на много хора азбука, четмо и писмо, построили сме духовни храмове, които пазим ревностно и ще предадем на тези след нас. Радвам се, че хората на бизнеса са съпричастни с тази кампания, подчерта вицепрезидентът. Именно вярата и духовността са превърнали Асеновград в град на чудесата, те са сред причините градът да привлича туристи. Регионът е с най-много църкви и храмове на глава от населението в България. Може Асеновград да няма море, но има море от вярващи, обясни председателят на ОП "Туризъм" Ивайло Мирчев. Затова и всяка година се правят литийни шествия с многобройните чудотворни икони в региона. Той припомни и събитията отпреди 15 години, които сега се разказват като легенда. Тогава неизвестни откраднали една от най-светите и чудотворни икони на Богородица в града. Часове след посегателството върху светинята Асеновград бил разтърсен от мощни земетресения. Люлеенето на земята продължило два дни, а епицентърът им бил в близкото село Крумово. След два дни станало ясно, че именно в него се крие откраднатата икона. След като чудотворният образ на Богородица бил върнат в църквата, земетресенията веднага спрели.

В първите часове на вота хората от Асеновград изстреляха легендарната си крепост на челно място в категория "Атракции". Маската на Терес и златният Пегас от Абритус заеха водещите позиции в "Съкровища", пловдивският исторически музей със знаковата зала "Съединение" оглави раздел "Музеи", а чучурът с лъвски глави на базиликата в Сандански - "Открития".

300 тома книги дарява Попова

300 тома книги ще дари вицепрезидентът Маргарита Попова при приключване на мандата си на ведомствената библиотека в президентската институция. Всички политици трябва да уважават книгоиздателите, да четат повече и да държат хартиена книга на нощното си шкафче, посъветва Попова. Те трябва да си водят бележки в свободното бяло поле, за да останат в историята мислите им, кое за тях е било ценно, обясни тя. Според нея бележките ще дадат знак за поколенията какви са били интелектуалните им способности. Заразен от примера на вицепрезидента, още 200 тома книги обеща да дари на президентската институция и шефът на издателство "Захарий Стоянов" Иван Гранитски. Същото количество книги с българска класика и литература ще получи и храмът "Свети Висарион Смолянски", който днес чества 10 години.

Вадят акт за собственост на Белинташ

Процедурата по издаване на акт за собственост на скалното светилище Белинташ ще бъде ускорена, обещаха по време на дискусията на "Стандарт" зам.-кметицата на Асеновград Мария Вълканова и началникът на отдел "Европейска интеграция" в областна управа Пловдив Снежана Александрова. Според Ивайло Мирчев от общинско предприятие "Туризъм" в Асеновград, издаването на акта се бави заради размяна на писма с Министерство на културата. Поемам ангажимент да съдействам, обеща съветникът на Вежди Рашидов проф. Николай Овчаров. И припомни, че въпросът с липсата на подобни актове стои от поне 7-8 години. До 2008 година дори крепостта Царевец се водеше горски поземлен фонд, даде за пример той.

Богати руснаци питат за поклоннически туризъм

Изготвяме с бизнес и власт маршрути през септември

Богати руски туристи имат интерес да идват на поклоннически и балнео турове в Пловдивска област. Това съобщи по време на форума "Чудесата на България" в Асеновград началникът на отдел "Координация и европейска интеграция" в областна администрация-Пловдив Снежана Александрова. Наскоро е имало среща на областната управа в Пловдив с представители на правителството на Санк Петербург. Има огромен интерес към подобен продукт, в момента събираме от общините в областта предложенията за обекти, които да предложим, разказа Александрова. За да бъдат създадени интегрирани пакети, от които има нужда, тя покани на среща в областната управа на Пловдив туристическият бранш. "Чукате на отворена врата", веднага поде идеята председателят на БХРА Благой Рагин. Така през септември в Пловдив ще бъде организирана среща между бизнеса, областната управа и кметовете на общини от Пловдивска област. Вестник "Стандарт" се ангажира да привлече голяма аудитория, така че от срещата да има реални резултати, заяви главният редактор на вестник "Стандарт" г-жа Славка Бозукова. Пакетните предложения за ваканция, която да включва СПА и културно-исторически обиколки в Пловдив, Асеновград, Хисаря, ще бъдат представени на губернатора на Санкт Петербург по време на посещението в Пловдив в края на септември.

Станимака влиза във "Виа Родопика"

Мястото на Станимака е в разширения туристически маршрут "Виа Родопика". Това заяви категорично проф. Николай Овчаров по време на дискусията "Чудесата на България" в Асеновград. По археологически път доказахме, че Асеновградски регион е свързан неразривно с Източните Родопи и течението на река Арда. Дори Бачковският манастир е притежавал имоти в Източните Родопи, обясни Овчаров. Той заяви, че подобни пакети биха били много атрактивни заради купищата духовни паметници по маршрута. Според Овчаров маршрутът Кърджали-Смолян-Асеновград е изключително подходящ за поклоннически туризъм заради концентрацията на християнски обекти и историята. Археологията е много важно звено в подобен туризъм, защото църквите, които могат да бъдат посетени, масово са от ХIХ век, а археологията дава историческите корени, обясни Овчаров. Подобни пакети трябва да включват и ловното стопанство "Корнисош", тъй като регионът е с много запазена природа и подходящ за различен вид туризъм. В територията на "Корнисош" такива забележителности като Белинташ, Кръстова гора, резервата "Червената стена", Ин кая, Мечи гидик и Хайдушка поляна. Ловното стопанство в момента има близо 5000 животни на свобода. Напоследък все по-популярен става фотоловът, обясни издателят на "Стандарт" Тодор Батков. Той подчерта, че трябва да бъдат ремонтирани и доизградени пътищата в района на Лъки, за да могат да се привлекат повече туристи.

Рагин: Пари от оборота да отиват за реклама

1% от внесените от туризма в хазната средства да се отделят за туристическа реклама. Това предложи председателят на БХРА Благой Рагин. За да се случи това той поиска вестник "Стандарт" да организира среща на бизнеса с бюджетната комисия в парламента. Ангажираме се през есента да срещнем на една маса туристическия сектор с икономическата и медийната комисии в НС, обеща от своя страна главният редактор на вестник "Стандарт" г-жа Бозукова. Според Рагин туристическият бранш застава зад идеята на министерство на финансите да се изсветли бизнесът, за да има лоялна конкуренция и повече приходи в хазната. Ако се преборим със сивия сектор, икономиката ще живне, ще се повиши стандартът и клиентите ни ще са по-платежоспособни, обясни Рагин. Туризмът без реклама е като ядене без сол, подчерта той. Според него за привличане на повече гости в региона задължително трябва да заработи летище Пловдив и да има повече нискотарифни превозвачи.

Иван Иванов: Бизнесът има проблеми с тока

Проблемите при електроснабдяването в региона са сред основните бичове за бизнеса. Това обясни финансовият директор на "Готмар" ЕООД Иван Иванов. Ние сме вложили 14 милиона евро в най-модерната технология и сме изградили заводът за бутилиране на изворна вода с най-голям капацитет на Балканите край Бачковския манастир. Спирането на тока обаче пречи на производството ни, обясни Иванов. Сред другите проблеми на бизнеса той посочи сивия сектор. По тези теми в. "Стандарт" ще организира дискусия в Пловдив през есента от кампанията "Да! На българските региони", обеща главният редактор на вестник "Стандарт" г-жа Славка Бозукова. Тя покани бизнеса да споделя своите проблеми, за да бъдат поканени на срещата представители на съответните институции, за да се намерят решения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай