Архитекти си искат паметника пред НДК

Ако общината го премахне, ще наруши закона за авторското право, смятат творците

Архитекти си искат паметника пред НДК | StandartNews.com

Софи. Срещу премахването на паметника "1300 години България" пред НДК се обявиха от Съюза на архитектите и Съюза на художниците в България. Шефовете на двете сдружения призоваха Столична община да направи реставрация на монумента, като за нея бъде поканен авторът проф. Валентин Старчев.

"Общината има намерение да обяви анонимен конкурс, който да набере проекти за визията на това място", обясни главният архитект на София Петър Диков. Авторитетно жури пък ще избере трите най-добри идеи, а Столичният общински съвет ще гласува коя да се осъществи. Очаква се още този месец общината да насрочи конкурса. Преди няколко месеца от построения преди 32 г. монумент бяха демонтирани опасни гранитни елементи и част от скелето. До окаяното му състояние се стигна, след като години наред културната ценност бе оставена да се руши. През лятото общината направи допитване по интернет сред столичани какво искат да се случи с паметника.

От 3000 участвали близо 90% са отговорили, че искат да се премахне. От гилдията на творците обаче са категорични, че при жив автор ще бъде незаконно да се разруши паметникът и да се замени с нещо друго, ако той не даде съгласието си за това. "Има си Закон за авторското право и той трябва да се спазва. Ние сме за конкурс при условие, че авторът има подобаващо място в него", заяви арх. Георги Бакалов, председател на Съюза на архитектите в България.
Общината бърза да се вземе решение за бъдещето на паметника до пролетта. Тогава ще започне възстановяването на парка около НДК, за което вече е осигурено еврофинансиране. Няма да допусна да реновираме парковото пространство и след това да строим наново, каза главният архитект Петър Диков.

"Най-цивилизованият подход бе допитване до гражданите. Очевидно е, че това пространство трябва да бъде преосмислено. Няма как да откажем на тези, които искат да предложат различна визия", коментира зам.-кметът по културата Тодор Чобанов.

Конкурс при жив автор е абсурд

Любен Генов, председател на Съюза на художниците

Обявяването на конкурс е абсурдно при живи автори. Проф. Старчев е един от най-именитите български скулптури. По света има много примери за технологични недоразумения, за които днес се редим на опашка да видим. Там институциите не са се поколебали да поемат отговорността си и да съхранят тези произведения на изкуството. Според мен конкурс трябва да се обяви само ако авторите се откажат от авторските си претенции. Другият вариант е конкурс за реставрация на паметника, а в журито да бъде включен авторът, който да избере най-доброто предложение. А Столична община да подаде ръка на този авторски колектив.

Само така може да го съхраним

Петър Диков, главен архитект на София

Като архитект също смятам, че не трябва да се рушат паметници. Но гражданите не го харесват, а ние сме в общината като резултат на техния вот. Този монумент е част от градската среда, а не кавалетна скулптура, която авторът може да си прибере, ако публиката не я харесва. Затова не смятам, че в случая трябва да се прилага Законът за авторското право. Не може този закон да забрани на общинския съвет, който е органът на управление на София, да вземе решение. Единственият начин да се запази паметникът е да мине през конкурс, на който да се видят несъстоятелните идеи и съм сигурен, че ще изпъкне идеята, че нещо съградено трябва да бъде запазено.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай