"Анатомията на Грей" показва неизвестна част от човешкото тяло

Има ли все още части от нашето тяло, които никога не са били виждани?

"Анатомията на Грей" показва неизвестна част от човешкото тяло | StandartNews.com

Има ли все още части от нашето тяло, които никога не са били виждани? Ново научно изследване дава поне един положителен отговор.

Зашеметяващото откритие засяга челюстта - по-специално един от дъвкателните мускули който е върху долната челюст и е от съществено значение за храносмилането. Ако поставите пръсти върху бузите си и стиснете зъби, ще почувствате, че мускулът се стяга.

Ако досега анатомията знаеше, че този мускул има дълбоки и повърхностни слоеве, новото изследване, публикувано в специализираното академично списание Annals of Anatomy, разкри съществуването на трети слой в средата.

Съществуването на третия слой е било отбелязано в 38-о издание на „Анатомията на Грей”. Това е британският справочник по анатомия, написан през 1858 г. от Хенри Грей, а не американският сериал с медицинска тематика. Това обаче препраща към още по-старо наблюдение, направено в германския текст от 1784 г. Grundriss der Physiologie für Vorlesungen.

Този слой обаче никога не е бил правилно идентифициран и не се е обсъждал въпросът дали той изобщо съществува при хората. Но изследователите се стремят да изяснят структурата на мускула и да отстранят несъответствията в научната литература.

Учените взели 12 човешки глави от трупове, които са били консервирани във формалдехид, за да ги дисектират. Освен това те изследвали 16 пресни трупа чрез компютърна томография. Накрая разгледали жив субект, изследвайки челюстта му чрез ядрено-магнитен резонанс.

Резултатите били потресаващи. Според изследователя проф. Йенс Кристоф Тюрп от университета в Базел сякаш е открит нов животински вид.

Изследванията наистина показват наличието на този трети слой от дъвкателния мускул в долната челюст. Според водещия автор д-р Силвия Мезей от Катедрата по биомедицина на Базел тази част от мускула вероятно стабилизира долната челюст и изглежда е единствената част, която може да издърпа челюстта назад, към ухото.

Откритието на неидентифицирания по-рано слой от дъвкателната тъкан, което изследователите предлагат да нарече Musculus masseter pars coronidea, представлява фундаментална находка, защото показва, че все още има неща от човешката анатомия, които не познаваме.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай