Африканци се въоръжават с наши корвета и катер

Африканци се въоръжават с наши корвета и катер  | StandartNews.com

Пуснатият на вода във Варна преди 5 г. "Бета" е гордостта на Екваториална Гвинея

България сама ще построи две бойни фрегати за 800 милиона лева. Това обяви премиерът Бойко Борисов от борда на кораба "Дръзки", докато гледаше съвместно учение на военни и граничари в залива край Бургас. Според Борисов фрегатите ще бъдат построени за 3 години по български прототип. Те ще бъдат изплатени от хазната на 3 транша по специална програма на кабинета.

Подобен анонс не се прави за първи път. През 2014 г. тогавашният военен министър Ангел Найденов прокламира строителството на три бойни кораба за по 200 млн. лв. всеки.

България наистина може да строи военни кораби, заяви вчера депутатът от ГЕРБ вицеадмирал Пламен Манушев. Бившият командир на Военноморските ни сили и заместник-началник на отбраната е сред най-големите капацитети в това отношение у нас. Манушев даде за пример построен във варненската корабостроителница "Делфин" боен кораб, пуснат на вода преди 5 години. Корветът "Бата" с бордови номер 047 е приет на въоръжение във военноморските сили на Екваториална Гвинея. Той е със "стелт" покритие и форма. Според сайта armstrade.org строителството на кораба с водоизместимост 2500 тона е завършено във Варна през ноември 2011 г.

Съдът е с дължина 107,3 метра и развива максимална скорост от 25 възела

От снимките на церемонията по приемането му в африканската държава се вижда, че полетната палуба е дълга около 30 метра, под която са разположени два рампови хангара за моторни лодки.

Първоначално корабът бил предназначен за литовска компания и след завършването на строителството бил регистриран под флага на Коморските острови. Международната морска организация пък класифицирала кораба като съд за търсене и спасителни операции, независимо че е имал въоръжение.

Корабът е приет в експлоатация лично от президента на Екваториална Гвинея Теодоро Обианг Нгема Мбасого през 2012 г.
Корветът "Бата" е въоръжен от Украйна с руско оръжие. Това е една 76-мм артилерийска установка АК-176 и две 30-мм установки АК-630 в носовата част, две кърмови дистанционно управляеми модула "Катран-М" с 30-мм оръдия ЗТМ-1 и ПТРК "Бариера".

Според сайта "Делфин" е построил за Екваториална Гвинея и патрулен катер с дължина 49 метра "Естуарио де Муни".
Други източници от корабостроителницата споделят в специализиран форум, че всъщност "Делфин" е трябвало да построи 3 корвети. Последните две трябвало да бъдат построени като секции, които

да бъдат сглобени впоследствие или в Гвинея, или в Украйна

Не е ясно дали това се е случило.
"Задължително трябва да се мине през обществена поръчка. Тогава "Делфин" вероятно ще направи консорциум с други европейски производители на въоръжение, които ще доставят оборудването на кораба", коментира за "Стандарт" вицеадмирал Пламен Манушев. Той е бил свидетел на извеждането на "Бата" във варненския залив под български флаг за изпитания веднага след построяването й.

Военното министерство е изпратило запитване и е проявило официално интерес към работата на варненското дружество още миналата година. Не са ясни обаче параметрите на съда, за който са се интересували от ведомството на министър Николай Ненчев.

Въпреки всичко, стойността на самия съд се изчислява на около 20 на сто от общия проект. Останалите 80 на сто струва въоръжението - оръдия, артилерийски установки, радиолокационни прибори. това означава, че вероятно най-важната част от бъдещия проект е да се намерят добри европейски и американски доставчици на оръжие за подобен тип съд, смятат експерти.

Предполага се, че бъдещите бойни фрегати, които ще бъдат поръчани за родния флот, ще имат водоизместимост около 3500 тона.

В момента българските ВМС разполагат с три белгийски фрегати тип "Уилинген": "Дръзки", "Горди" и "Верни". Стражевият кораб "Смели" е руско производство и вече е на 41 години. Бойният ни флот притежава и две корвети "Решителни" и "Бодри".

Можем да строим и бойни кораби

Инж. Светлин Стоянов,
изпълнителен директор на "МТГ-Делфин" АД

Технологията по строителството на всеки кораб включва проектиране, изграждане на корпуса и неговите системи и монтиране на специализираното оборудване, което определя и предназначението на конкретния плавателен съд.
"МТГ-Делфин" АД има традиции в строителството на нови кораби. Нашата компания изцяло преоборудва и модернизира бившия ро-ро "Сондос" във фериботния кораб "Варна", който сега плава по линията Варна - Кавказ. През последните години "МТГ-Делфин" АД строи специализирани кораби с високо ниво на интеграция, основно за поддържане на водни пътища. До дни започваме строителството на специализиран хидрографски катамаран за Агенцията за проучване и поддържане на р. Дунав. Това е един доста интересен проект, тъй като става дума за кораб, който ще изследва дъното и ще прави лазерни заснемания на бреговете и ще дава комплексна триизмерна картина на цялото корито на река Дунав.

Така че когато говорим за строителството на кораби, "МТГ-Делфин" АД притежава не само възможностите, а също и опита за това.

Естествено, когато става въпрос за строителство на боен кораб, тип фрегата, то трябва да се обясни, че специализираното оборудване, което се интегрира на такъв кораб, се прави само на няколко места, независимо в коя държава и в коя корабостроителница е бил построен корпусът. И това е нормално, тъй като компаниите, които произвеждат и интегрират такова, одобрено от НАТО оборудване, общо взето, се броят на пръстите на едната ръка. Така че по принцип е ясно кое оборудване се доставя от Италия, кое - от Франция, кое - от Германия, и т.н. Няма нито една европейска държава, която сама да произвежда абсолютно всичко, което се монтира на един кораб.

През миналата година от Министерството на отбраната до нас беше изпратено искане за бюджетна оферта (б.р. - т.нар. request for information), в което са описани основните изисквания към бъдещите фрегати. Доколкото знам, такова искане е било изпратено до всички корабостроителници. Всяка корабостроителница, която е отговорила, е представила и проект, с който тя отговаря на изискванията на ВМС. Конкретно ние отговорихме положително на писмото на Министерството на отбрана, като предоставихме съответните си предложения.

Принципно "МТГ-Делфин" АД няма никакви ограничения за изграждането на такъв тип кораби - фрегати, като дължина и тонаж.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай