5 места, които да посетите преди да изчезнат

Глобалното затопляне, човешката дейност и действието на стихиите може да ни ги отнемат

5 места, които да посетите преди да изчезнат | StandartNews.com
  • Може да загубим редки растителни видове и уникални природни забележителности
  • Глобалното затопляне, човешката дейност и действието на стихиите може да ни ги отнемат

 

Туризмът се разраства и днес е все по-лесно само за няколко часа човек да се озове от единия край на света до другия. И когато заговорим за туризъм и пътуване, може би повечето от нас свързват тези преживявания с големите мегаполиси в Америка или пък с културния и моден туризъм в Западна Европа, екзотиката на Азия или пясъчния въздух на Северна Африка. Има обаче места, които изчезват и след няколко десетилетия може и да не са това, което са днес. Затова е добре да ги посетите преди да се променят до неузнаваемост. Ето кои са те: 

1. Сейшелските острови

Популярна дестинация за меден месец и за хора, търсещи райски места, Сейшелските острови в Индийския океан, край бреговете на Мадагаскар, изчезват заради ерозията на плажовете. Те са застрашени от пълно заличаване в идните 50 до сто години. На гранитните острови се намират около 75 ендемични вида растения, на групата Алдабра - още около 25. Добре известна е Коко де мер - вид палма, който расте само на островите Праслин и Курюз. Наричан понякога "орех на любовта" заради формата си, плодът на тази палма е най-голямото семе в растителния свят (достига 25 кг). 

Медузеното дърво е било смятано за изчезнало, но през 1970-те е било открито на няколко места на остров Махе. Днес то расте само там. Всички опити да бъде разсадено са били неуспешни. 

Друг уникален растителен вид е гарденията на Райтс, която расте единствено в резервата на остров Арид.

2. Ледниците на Патагония, Аржентина

Ледниците на Патагония са едни от най-красивите туристически атракции в света, но по-малкото количество дъждове и по-високите температури са причина те да се рушат. Днес, за разлика от другите региони на Южна Америка, културата и хората в Патагония имат европейски корени: най-вече испански и италиански с примеси от Германия, Уелс и др. Подобно на американския запад и Аляска, с които често сравняват Патагония, местните хора са известни със своя свободолюбив дух и чудатост.

Част от заснежените патагонски поля лежи на територията на Национален парк "Los Glaciares", на около 20 km северно от Торес дел Пайне. Общо 355 ледника, които се вливат морето, влизат в територията на парка. Величественият Перито Морено заема обща площ от 256 кв. км и е третият по големина запас от сладка вода на планетата.

3. Венеция, Италия

Поемете на пътешествие с гондола скоро, защото Венеция потъва от години и няма признаци този процес скоро да спре. Все повече големи наводнения в последните години допринасят за изчезването на града на каналите. Учените отдавна предупреждават, че относителното ниво на Средиземно море ще се повишава със същата скорост като нивото на океаните;  през 2011 г. експерти от CNR-ISMAR, водещия италиански изследователски институт за океанология, заявиха, че без съмнение ще бъдат достигнати стойности, които ще сложат край на съществуването на венецианската лагуна и града.

Оптимистичната прогноза на Междуправителствения панел по изменение на климата (IPCC) за 2021 г. предвижда повишение на морското равнище до края на века с 28-55 см. При песимистичната оценка за последиците от глобалното затопляне очакваното повишение е 63-101 см. В случая с Венеция всеки прогнозен сценарий ще се влоши от слягането на геоложката платформа, върху която се намира градът, с около 2 мм годишно. Бариерите по проекта MOSE вероятно ще трябва да бъдат затваряни повече от 260 пъти годишно, причинявайки непоправими щети на екосистемата на лагуната и града.

4. Мъртво море

Една трета от Мъртво море е изчезнала от 1960 година до днес. Водата се отдръпва необратимо, а крайбрежието се превръща в лунен пейзаж, изпълнен с кратери. Една от причините е, че години наред израелци, палестинци и йорданци отклоняват речните води от един от най-солените водоеми на Земята. През 60-те години спа туризмът процъфтява на израелския бряг на Мъртво море. Тогава курортът Айн Геди е бил на първа линия. Днес е призрачно място, водата се е отдръпнала на 3 километра, а плажът прилича на пустиня, връхлетяна от метеоритен дъжд. Всяка година Мъртво море се свива с по един метър, оставяйки след себе си кратери, достигащи до 10 метра. Без вода, земята хлътва. Изчезването на Мървто море няма да е внезапно. Процесът обаче ще доведе до много финансови загуби за туризма в района. Ако водата продължи да се отдръпва, един от най-популярните курорти Ейн Геди, създаден през 1980-та, ще трябва да се премести с 2 км навътре.

5. Големият бариерен риф, Австралия

Най-големият коралов риф в света - Големият бариерен риф в Австралия, е изгубил над половината от размерите си заради нарастващите температури в последните 30 години. Ново проучване разкри, че екстремните климатични промени заради глобалното затопляне са причинили драматично избелване на коралите в Големия бариерен риф край бреговете на Австралия. Според прессъобщение от Изследвания на кораловите рифове към австралийския университет "Джеймс Кук", само 2 процента от коралите в обекта на световното природно наследство са избегнали избелване през последните три десетилетия. Избеляването на коралите заради киселинното замърсяване е друг източник на безпокойство, който кара учените да прогнозират, че рифовете могат да изчезнат напълно до 2030 г. Експертите уточниха, че 80% от рифовете са избелели сериозно поне веднъж от 2016 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай