12 българчета тренираха за космонавти в Измир

12 българчета тренираха за космонавти в Измир | StandartNews.com

Какво ли е да бъдеш в открития Космос? Как се чувства един космонавт в безтегловност и страшно ли е да пилотираш совалка? 12 български деца научиха отговора на този въпрос по време на обучение в Измир. Учениците - от 8 до 15 години, се завърнаха в неделя в един от трите тренировъчни лагера на НАСА извън САЩ - Space Camp. При това - с медал. Малкият Алекс, който тази година ще бъде в трети клас на частното училище "Свети Георги", спечели заедно с приза и правото на школото си да участва в програмата още три години.
---
Какво най-много ви хареса в Измир, питам хлапетата и чувам дружния отговор "Барбекю найт". Петчасовият танцов маратон, по време на който малките "космонавти" купонясвали с връстници от различни държави, май е затъмнил и "Дискавъри", и космическите мисии, по време на които децата опознали не само небето над нас, но и себе си. Някои например открили, че ги е страх от летенето. Други обаче скътали за цял живот частичка Космос в себе си - с мечтата след време да повторят полета наистина.

За да участваш в тренировъчния лагер, трябва да представиш видеопрезентация, посветена на Космоса, разказва Христиан, който тази година ще бъде в четвърти клас на 30 СОУ. Той

избрал да разкаже за Марс

Направил го още миналата година, но понеже бил твърде малък, отложили пътуването му с една година. Алекс обаче пътувал, въпреки че е едва за трети клас. И не само пътувал, а и донесъл медал, който сега виси на гърдите му. "Ето това е совалката, на която бяхме", показва изображението върху медала той. "Само че нашата беше отрязана наполовина, защото е макет", допълва момчето. Хлапетата трябвало не само да "излетят", но и да пилотират совалката, а накрая успешно да я "приземят". "Беше си съвсем като истинско - имаше бучене, екрани, копчета", разказва Алекс, който успешно довел мисията докрай. "На нашия отбор не му достигаха две деца - едно в совалката и едно при компютрите. Но се справихме успешно", разказва Катерина, също от училище "Свети Георги". Имало дори и скафандри, но в бързината да се качат на "совалката" българчетата не ги облекли.

"Имаше общо 7 симулатора, на които пробвахме най-различни изпитания", разказва Кати. На нея лично най-трудно й било катеренето, което наподобява придвижване в открития Космос.

Не трябва да си помагаш с краката

- придвижваш се само с ръце 5 м нагоре, след което трябва да монтираш "апаратурата" и да слезеш обратно. На всички обаче повече им харесал тренажорът, който "те люлее напред-назад и във всички посоки на света". Както и симулаторът с три колела, в който се въртиш "като хамстер". Христиан успешно изпълнил мисия, при която трябвало да отиде до друг симулатор, да вкара предмети в някаква топка и да се върне обратно. На практика малките ни космонавти са тествали всичко, което астронавтите правят в Космоса. "Имаше и нещо като надуваема палатка, в която ти показват звездите и планетите. Видяхме например Андромеда. Усещането е, сякаш наистина летиш в Космоса", спомня си Катерина. "Наоколо е черно - и изведнъж виждаш звезди и съзвездия", спомня си и Алекс преживяването, което за първи път му дало чувството за космичното. Иначе момчето признава, че след време би се занимавало с космически изследвания, но на Земята. "Виждал съм кадри, в които совалката избухва, преди да се приземи. Аз не искам да съм в нея, когато това стане", казва първенецът сред малките астронавти. Все още обаче не е решил дали непременно ще прегърне Космоса за своя кауза - обича и да пее, и да танцува, има толкова много неща, за които да се захване, когато порасне.

За разлика от него Христиан е избрал отсега - иска да бъде или астронавт, или авиоинженер. Зара пък, която е малко по-голяма от тях, иска да стане певица. По време на лагера в Измир тя вече впечатлила всички, като изпяла "Катерино моме" на вечерта на талантите, когато всеки представял страната си. Докато тя пеела, две от момиченцата изпълнявали гимнастическо съчетание. "Направихме и презентация на България - разказахме им за Банско, за Боровец, за Розовата долина", спомнят си "космонавтите".

Българчетата, които пътуват за лагера в Измир, са няколко групи - тепърва предстои заминаването на следващите кандидат-астронавти. Общо през лятото на тази година центърът ще бъде посетен от деца от 17 училища. Които, дори и да не посветят живота си на загадката Космос, със сигурност ще помнят завинаги тръпката от преодоляването на предизвикателствата, които той крие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай