Ябълката - от Едем до Епъл

Ябълката - от Едем до Епъл | StandartNews.com

Ябълките на Илияна Беновска се превърнаха в най-обсъжданото събитие при заключителната реч на Росен Плевнелиев. И по стар вече Фейсбук обичай актът й беше виктимизиран до полуда в социалните мрежи. Призивите "да минава през психотест", "да бъде отстранена от журналистиката" и прочие съвременни социални стигми са вече съвсем предвидими: площадът на инквизицията е останал един и същ, просто се е преместил във виртуална среда.

Дори и да е прекалено авангардна в представата си за контакт между журналист и президент, идеята да хвърляш ябълка на хората с власт никак не е лесно пренебрежима. Особено ако е съчетана с остър въпрос, какъвто, в крайна сметка Беновска тръгна да задава на Плевнелиев - нейното питане, макар и недовършено заради принудителното й изкарване от НСО, общо взето беше
най-важното за целия мандат на президента. Затова, преди да се нахвърляме на нестандартните й методи, би било да си припомним историята на ябълката, която е един от най-"обсъжданите" плодове в културен план.
От Едем до Епъл ябълката е символ, натоварен с безброй значения. Тя присъства в почти всяка митология от Стария завет до Келтските легенди. Моментът, в който устните на Ева докосват ябълката и зъбите й се впиват в плода, представляват мистичния религиозен взрив и началото на историята на човечеството, поне според Библията.
А според религиозния канон най-силното и първично чувство, което се вкоренява в човек, след отхапването на ябълката, е срамът: затова подхвърлянето й към държавни глави всъщност може би е на място.
В гръцката митология обаче ябълката е най-проблемния плод. Богинята Тетида и цар Пелей, гласи легендата, вдигат пищна сватба в древна Елада. Канят наред и без подбор - хора, царе, богове, заявката е за дълго, пъстро и пищно тържество, което ще се помни дълго. Не е поканена обаче богинята на раздора - Ерида. В такава ситуация обаче няма правилно решение - ако я поканиш лошо, но пък й отрежеш достъпа до купона е още по-лошо.

Отмъстителната Ерида добре познава женската психология,

която, знае се добре, в гръцката митология не прави разлика между жени и богини. Затова тя подхвърлила златна ябълка между Хера, Атина и Афродита. На ябълката пише: "На най-красивата". А, оправяй се. Очаквано, всяка от трите богини смятала, че ябълката се полага на нея. Спорът им, както знаем, трябвало да бъде разрешен от троянския принц Парис. В желанието си да получи златната ябълка, всяка от богините предлагала на Парис своите дарове. Хера му обещала власт над всички хора, Атина - блестящи военни победи, а Афродита - любовта на най-красивата жена.Парис бил още прекалено млад, за да разсъждава трезво, приел дара на Афродита и обявил нея за най-красива. Нататък е ясно - получава хубавата Елена, после Троянска война и десетилетия кръвопролитие, смърт и ужас. Но пък да погледнем от положителната страна. Как без подхвърлената ябълка щяхме да знаем кои са Ахил, Одисей, Менелай, Хектор? За какво щеше да пише Омир?
Траекторията на ябълката продължава в гръцката митология. Тя отново изиграва ключова роля в подвизите на Херкулес. В един от най-трудните моменти той трябва да открадне от златните ябълки на хесперидите. След като преборва това-онова по пътя си, накрая мускулестият герой достига до Атлас - титана, който държи небето, за да не падне отгоре ни. Двамата се договарят Атлас да обере магическите плодове, а през това време гръцкият герой да подържи небето. Колко му е да го подържиш, наистина...Синът на Зевс едва успява, а после си тръгва доволен с ябълките в джоба на път към неговия вечно свадлив господар Евристей.
Това, че Беновска подхвърля ябълки на този и онзи е нищо, в сравнение с радикалната рецепта на Уилям Бъроуз. Един от най-важните фигури на бийт поколението и автор на натъпкания с наркотици "Голият обяд", една вечер се напива здраво със съпругата си Джоан Волмър. После добавят и наркотици към домашния купон - все пак действието се развива през 60-те. Накрая решават, че е крайно време да възпроизведат легендата за Вилхелм Тел. Бъроуз слага ябълка на главата на съпругата си,

вдига пистолета си и я застрелва

Не ябълката, а Джоан.
Ето, че стигнахме и до Ню Йорк. Малцина знаят защо градът е наричан Голямата ябълка. Произходът на прякора е повече от интересен. Терминът не бил измислен от местните жители. Използва го за пръв път спортният журналист Джон Фицджералд през 1924 година, озаглавявайки статията си "Около Голямата ябълка". А той чул това название от жокеи в Ню Орлиънс. Те мечтаели да се състезават в Ню Йорк, защото ябълките - или по-скоро наградите, връчвани на победителите там, били наистина големи. Една статия обаче няма как да създаде толкова шум, че всички да прихванат прякора. 20-те и 30-те са годините на джаза, когато той става запазена марка на афроамериканските музиканти. Именно те започват да го популяризират. В прословутия арт квартал Харлем дори се появява митичен нощен клуб с името "Голямата ябълка".

Там гастролират най-нашумелите джаз музиканти,

аплодирани всяка вечер от ценителите.
Когато музикант успеел да си уреди участие в този клуб, означавало, че е забелязан, оценен и че славата му е гарантирана.
По това време възникнал и следния израз "На дървото може да има много ябълки, но само една е Голямата". За да се стигне до днешната масовост на термина, важна роля изиграва официална туристическа кампания от 1971 година. С годините градът започнал да губи своята слава и станал известен с нарастващата престъпност, бунтове и стачки. Кампанията използвала изображения на червени ябълки, за да покаже, че Ню Йорк е весел и ярък град, в който спокойно могат да идват туристи. Доброволци дори раздавали хубави червени ябълки на туристите по улиците.
Причината ябълката да е нахапана в логото на "Епъл" пък е доста обикновена. От корпорацията се съмнявали, че ако е изобразен цял, плодът може да се приеме и за череша. Друг мит е, че ябълката всъщност е асоциация със съдбата на известния британски учен, майстор в разшифроването на кодове и изиграл неимоверна роля във Втората световна война Алън Тюринг (Бенедикт Къмбербач в новия кинохит "Игра на кодове). Тюринг се самоубива, като отхапва ябълка, напоена с цианид, тъй като е осъден за хомосексуалност. От "Епъл" обаче отричат тази версия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай