Вадят нови интересни факти за автора на Дунавското хоро

Днес се навършват 125 г. от рождението на големия български композитор Дико Илиев

Вадят нови интересни факти за автора на Дунавското хоро | StandartNews.com

Става ясно, че Дико Илиев пише първото си хоро на 19-годишна възраст, без да има музикална теоретична подготовка. Според архивите това се случва през 1917 г., по време на Първата световна война, когато младежът е на фронта и там създава "Искърско хоро". това съобщава БТА.

Днес се навършват 125 години от рождението на големия български композитор, музикант и диригент, създал 56 народни хора, 16 марша, 7 китки, 1 рапсодия, редица градски шлагери - всички, изпълнявани от духови оркестри.

"Дунавското хоро", с което българите посрещат нова година, композиторът създава на 18 април 1937 г. "От любовта ми към Дунава се роди едно от най-хубавите ми хора - "Дунавското“, но най-обичано за мен си остава "Александрийка“, което носи името на дъщеря ми“, казва по-късно Дико Илиев.  "Александрийка" той написва след смъртта на дъщеря му Александрийка през 1935 г.

МУЗИКА И ВОЙНА

Дико Илиев е роден на 15 февруари 1898 г. в с. Карлуково, Ловешка област. Още от малък проявява интерес към музиката. Когато е на 11 години, за първи път чува звука на флигорна и се влюбва в този инструмент. На 13-годишна възраст, през 1911 г., той постъпва в 16-и пехотен Ловчански полк в град Орхание (днес Ботевград) като музикант в духовата музика на полка.  Започва да се учи на тромбон, тъй като местата за любимата флигорна са заети. Още след петия месец показва умение и талант и е включен да свири в оркестъра.

Четиринадесетгодишен, Дико Илиев участва в Балканската война (1912-1913), където служи с военния оркестър на 16-и пехотен Ловчански полк от състава на Първа българска армия. Когато полкът е в Македония, Дико Илиев среща случайно баща си - момент, запазен  на снимка. 

ПЪРВИ СТЪПКИ В МУЗИКАТА, ПЪРВИ ХОРА

През 1919 г. Дико Илиев идва в София и постъпва като музикант в оркестъра на Военното училище с капелмайстор Тодор Хаджиев. В създадения заедно с Гвардейската музика сборен симфоничен оркестър на Софийската народна опера Дико Илиев свири в оперите "Кармен“, "Травиата“, "Трубадур“, "Риголето".  

От 1922 г. до 1930 г. композиторът живее в село Букьовци (днес Мизия), където се занимава със земеделие. През този период свири със своята флигорна на сватби, кръщенета, панаири и сборове из Оряховско и Белослатинско.  Създава и ръководи духовите оркестри в Букьовци, Селановци и Комарево. Композира хората “Букьовско”, “Еленино”, “Грънчарско”, “Веселият Иванчо”.

От 1931 до 1936 година Дико Илиев свири в духовия оркестър на Трета жандармерийска дружина в град Оряхово, където композира хората "Зиг-заг", "Селски въздишки“, "Майски цветя“, "Оряховска идилия“ - китка.

ОРЯХОВО

Две години, през 1936-1938, Дико Илиев е в Софийския военен оркестър с капелмайстор Иван Касабов, след което се завръща в Оряхово и постъпва в духовия оркестър, ръководен от чешкия капелмайстор Александър Вейнер. От него Дико Илиев се учи на хармония, правилно гласоводене, разпределение на инструментите и баланс на духовия оркестър и дирижиране. През 1948 г. Дико Илиев наследява диригентския пост от своя учител и е диригент на оркестъра до 1957 г.

В Оряхово Дико Илиев създава едни от най-популярните си хора – "Дунавско“, "Веселото Санче“, "Дайчово“, "Елено моме“, "Александрийка“ и рапсодията "Танцът на жътварките".

ОТНОВО ВОЙНА

Композиторът участва във Втората световна война (1939-1945), в редовете на 36-и пехотен Козлодуйски полк, където е щаб-тръбач. След войната Дико Илиев основава Оряховското професионално околийско дружество на музикантите. Организира 19 професионални музикантски групи.

В началото на 1947 г. 36-и пехотен Козлодуйски полк е разформирован и Дико Илиев е изпратен на служба в 11-и пехотен Сливенски полк. С марша "Сливенци при Драва",  написан от него тогава, в продължение на 15 години, радио "София" открива обедната си програма.

ВСЕОТДАЙНОСТ ДО КРАЯ

През 1948 г. Дико Илиев е назначен за диригент на полковия оркестър. След разформироване на полка е диригент на основаният през 1957 г. Оряховски духов оркестър към читалището. След пенсионирането си през 1958 г. започва да работи със самодейните духови оркестри в Северозападна България. Създава нови духови оркестри, дирижира и обучава млади музиканти. През 60-те години на 20 век са написани хората му "Михайловградско“ и "Каменополско“, маршовете "Лехчевски бригадир“, "Септемврийски герои“, "Механизатори“, валсовете "В лозята на Рибине“, "Над Букьовци“ и други.

Творбите му са посветени на събития, на любими хора и красиви местности в родината. Цялото му музикално творчество е свързано с Оряхово, с Дунав, с гарнизонната музика, в която той е свирил като музикант. Композициите му съчетават народна музика с елементи от градския фолклор.

Дико Илиев умира на 30 ноември 1984 г. в дома си в Монтана.

ПРИЗНАНИЕТО

Дико Илиев е носител на много награди. Той е удостоен със званието "Заслужил деятел на културата" (24 май 1979 г.). На 15 февруари 1983 г., по повод 85-годишнина от рождението му, той e удостоен със званието "Герой на социалистическия труд" за неговия принос в развитието на българското музикално изкуство. Посмъртно е  удостоен със званията "Почетен гражданин на Монтана" - на 26 май 2011  г., и  "Почетен гражданин на Луковит" - на 19 септември 2014 г.

От 1988 г. в Монтана се организират Празници на духовите оркестри "Дико Илиев". Първите са проведени на 23 и 24 април 1988 г.

С указ на президента от 15 май  2016 г. ледник на остров Александър в Антарктида носи неговото име.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай