Три биса за Мориконе

Музикантите ви са на световно ниво, беше възторжен Маестрото

Три биса за Мориконе  | StandartNews.com

София. За първия си концерт у нас в зала "Арена Армеец" легендарният композитор Енио Мориконе получи достойно количество аплодисменти. Естествено, винаги може и повече, но българската публика все още е далеч от протокола, примерно на Арена ди Верона.

Овациите успяха да изведат Мориконе за три кратки биса след края на официалната част, която продължи по-малко от час и половина. Но също толкова бурни аплодисменти (ако не и по-големи) заслужаваше оркестърът на Класик ФМ. Родните музиканти показаха изключителен професионализъм и са достойни да придружават маестрото навсякъде по света. На сцената бяха около двеста инструменталисти и певци от изключителния хор на Класик ФМ. Всички те, обединени и ръководени от Мориконе, направиха шоу от световна класа.

Изключителната хармония и изящното изпълнение на инструменталистите започна с парче от "Недосегаемите", хита на Брайън де Палма. Той се преля в Deborah's theme от "Имало едно време в Америка". Произведението беше изпълнено прекрасно - от тихите чувствителни моменти до силните енергични избухвания. За съжаление на най-големите познавачи на творчеството на Мориконе, той не беше включил Cockey's theme от същия касоразбивач. Но пък за сметка на това звуча "Легенда за пианиста". Последваха теми от "Любовен кръг" и "Магдалена", на които се отличиха барабанистът Масимо Д'Агустино, бас китаристът Нани Чивитенга, пианистката Джилда Бута, Роко Дзифарели на електрическата китара и Леонардо Пичони със синтезатора.

Маестрото даде старт за партитурите, писани от него за любимия му съученик Серджо Леоне. Митологията започна с "Добрият, лошият и злият" и продължи с "Имало едно време на Запад", за която Мориконе покани на сцената сопраното Сузана Ригачи. Неслучайно примата работи с композитора вече дълги години. Кристалното й изпълнение хипнотизира публиката в "Арена Армеец". Тези най-емблематични произведения на Мориконе бяха съпровождани с аплодисменти, щом публиката ги разпознаеше. След тях зазвуча нежната композиция към "Професионалистът", в която отново главната роля беше за оркестъра. Последва любимата на поколения тема от "Ново кино "Парадизо", също изпълнена с динамика.
Още едно достойно българско участие заслужи адмирации. Кавалът на планетата Теодоси Спасов се включи в откъс от музиката за сериала Nostromo ("Боцман") - саундтрака, записан през 1997 година. Краят на концерта беше епичен и трогателен с теми от "Мисията" с Джеръми Айрънс и Робърт Де Ниро.

Възторжените фенове на Мориконе успяха да си извоюват три биса - Abolisson от "Кеймада", "Добрият, лошият и злият" със Сузана Ригачи и финала от "Мисията". Сред бурно аплодиращите 9000 бяха столичният кмет Йорданка Фандъкова, Иван Костов и жена му Елена, Тончо Токмакчиев и много други - политици, дипломати, бизнесмени и артисти.

Ден след концерта Мориконе беше в Нов български университет, където получи званието доктор хонорис кауза. Почетният медал и грамота на латински език му връчи ректорът доц. д-р Пламен Бочков. "Музиката, използвана в киното като нито едно друго изкуство, приема своята абстрактна роля. Тя има психологическа роля, означава повече от това, което се вижда и чува, стои отзад и затова се превръща в нещо абстрактно", сподели великият композитор пред академичната общност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай