Тракийските царе завладяха Европа

Тракийските царе завладяха Европа | StandartNews.com

Брилянтна и енигматична цивилизация, казва Гийом Коаняр за древните монарси по нашите земи

Българската изложба в Лувъра е сред най-хубавите за 2015-а, обявиха експерти от Стария континент

"Епопея на тракийските царе - археологически открития в България" е обявена от експерти в Европа за една от най-хубавите изложби на 2015-а. Оценката е тиражирана в авторитетната класация на френското специализирано списание "Connaissance des аrts". Изданието посвети специалния си брой за юли и август на най-впечатляващите експозиции на годината, представяща 1629 артефакти. Богато илюстрираният текст за "Епопеята" в Лувъра заема наистина подобаващо място. Триумфът на бг акцията нарежда страната ни на високия пиедестал на световната култура. Неслучайно самият Жан-Люк Мартинез, президентът на Лувъра, е куратор на изложбата, станала възможна благодарение на петгодишното споразумение между суперелитния музей и България, подписано от министър Вежди Рашидов през първия му мандат.

Жером Коаняр, авторът на статията "Траките: в търсене на изгубеното царство", обобщава в подзаглавие: "Взимайки за отправна точка последните археологически открития в България, Лувърът представя брилянтна и енигматична цивилизация - тази на траките, войнствен народ с ерудиран елит, който е властвал на териториите, намиращи се в границите между гръцкия свят и персийската империя". Публикацията в "Connaissance des аrts" разказва много подробно и за религиозните вярвания и обичаите на траките, за разкопките в Голямата Косматка, както и за владетеля Севт Трети и реалистичното му изображение, както и за начина, по който траките изобразяват боговете.

Антична Тракия винаги се свързва с легенди, които се пренасят през вековете. Изложбата в Лувъра показва за първи път цели ансамбли от археологически обекти, които представят тракийската цивилизация и нейното историческо значение, се посочва още в списанието. Френско-българското сътрудничество в тази област има вече стогодишна традиция, подчертава авторът. През 1904-а Жорж Сьор от Френската атинска школа извършва археологическа експедиция във Велико Търново, а Александър Дегран, генерален консул в Пловдив, е участвал в откриването на обекти край Созопол. Разкопките продължават и днес под ръководството на Александър Баралис, който е и комисар на изложбата в Лувъра заедно с доцент Милена Тонкова, професор Тотко Стоянов и Негин Матийо. "Сред най-впечатляващите археологически находки през последните години са откритията в могилата Голямата Косматка", изтъква авторът й Жером Коаняр.

Както "Стандарт" вече писа, бронзовият портрет на Севт Трети е големият хит и в експозицията в Лос Анджелис, която представя античните владетели в музея "Пол Гети".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай