Славчо Атанасов "за" по-нисък ДДС за книгите

Славчо Атанасов "за" по-нисък ДДС за книгите  | StandartNews.com

Улучиха с назначението, той гори в работата, каза акад. Антон Дончев

Новият председател на парламентарната комисия по култура ще е най-вероятно Славчо Атанасов. Това е предложението за смяна на Полина Карастоянова, което направи съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов днес (виж ТУК).

Човек, с достатъчен принос към културата, в качеството му на кмет, аргументира се Валери Симеонов."Най-после сложиха четящ човек на този пост, каза пред "Стандарт" Стойо Вартоломеев, управител на издателска къща „Хермес".

"Улучиха с назначението, Славчо гори в работата", не спести суперлативи за ексградоначалникът в града на Альоша и акад. Антон Дончев. С какво ще се захване първо Славчо Атанасов, ако номинацията му бъде гласувана в пленарна зала от народните представители и какви бяха първите реакции на родни интелектуалци, вижте по-долу.

Личната ми кауза е по-нисък ДДС за книгите
Славчо Атанасов, депутат от Патриотичния фронт

- Г-н Атанасов, какво ще направите най-напред, ако получите подкрепата на депутатите за шеф на парламентарната комисия по култура и медии?

- Ще се срещна с представителите на творческите съюзи и гилдии, с представителите на културни институти и на медиите. Както и с министър Рашидов, разбира се. Основен принцип в работата ми ще остане това да има активен диалог с всички страни. За да има реално участие на творците в законодателната ни програма и в заседанията на комисията, да има максимална публичност. Има и да се решава още един изключително важен момент със Закона за меценатството, който в досегашния си вид е неработещ в голяма степен.

- Парите за култура?

- Ще положа усилия и усърдие в обозримо бъдеще парите за култура да надхвърлят печалните в момента 0.52 процента от БВП. Когато говорим за финансиране, мисля, че има още резерви, които в момента не се използват. Моята философия е, че държавата, респективно комисията, трябва да има и да полага грижа, да осъществява протекция за съхраняването и да гарантира съществуването на творците в днешните недобри пазарни условия. Държавата е тази, която трябва да създаде фондове към различните гилдии, да субсидира и да развива културната среда, а не постепенно да напуска тази най-важна за нацията сфера.

- Досега винаги сте определял намаляването на ДДС върху книгата за своя кауза. Сега, когато работата ви пряко ще е свързана с възможността за промяна – какво ще направите?

- Не съм отстъпил от тази си позиция. Това е личната ми кауза на председател на Комисията по култура и медии, ако бъда утвърден от парламента. Не може във водещи европейски държави ДДС върху книгата да е с нулева или с пъти по-ниска ставка, а в европейска България това да не е така. Отново ще повторя – в Англия ставката върху книгата е нулева, във Франция тя е 5.5 %, в Белгия – 6%, в Германия – 7 %. А у нас – 20%! Пожелавам си успех в тази битка и ще разчитам на подкрепа от всички. И отново ще повторя – и тук лесно решение няма да има, но то трябва да се търси.

Академик Антон Дончев: Улучиха с назначението, Славчо гори в работата

- Академик Дончев, какво мислите за рокадата в парламентарната Комисия по култура и медии?

- По никакъв начин не трябва да се свързва номинацията на Славчо Атанасов с това, че си отива Поли Карастоянова. Аз съм работил с Карастоянова. Тя водеше преговорите с издателя на "Мълчанието на агнетата" за един мой сценарии и ги водеше много добре, американците бяха много доволни от нея. Така че лично аз смятам, че тя си вършеше и щеше да си върши много добре работата. Смяната е проблем на парламентарната група. Пожелавам на Славчо настойчивост и съжалявам за Поли.

- А доколко Славчо Атанасов е находка за този пост?

- Атанасов е удачна находка, защото това е човек на културата. работил съм много с него по мероприятия и издаване на книги. Той вършеше тази работа с любов, гореше. Затова смятам, че човекът е улучен. На всичкото отгоре Атанасов страда от желание да работи.

- Атанасов спомена, че първата му работа като председател, ще се бори за намаляване на ДДС-то на учебниците и книгите.

- Положението с книгите и ДДС-то е една кървяща рана на нашето книгоиздаване. на всичкото отгоре този въпрос е решен от 25-30 г. в целия свят. Без култура няма икономика. Навсякъде ДДС-то е или е нулево, или 2-3 %.

Очакваме подкрепа на квотите за БГ продукция
Евтим Милошев, председател на Асоциацията на телевизионните продуценти

- Г-н Милошев, с какво новия шеф на комисията по култура Славчо Атанасов би допринесъл за развитието на творческите професии?

- Оптимист съм по отношение на номинацията на Славчо Атанасов. Имам удоволствието да го познавам лично от времето, когато беше кмет на Пловдив покрай всичките турнета, културни и медийни прояви. Той ми е правил изключително добро впечатление на човек, който е изключителен родолюбец, който вярва в българите и българщината. Затова се надявам, че тези процеси, по които работеше медийната комисия, ще бъдат продължени и в лицето на Славчо Атанасов. Това, което ни е важно на нас, творческите работници, е да имаме възможност да се изявяваме на нашия пазар, тук, където сме родени, на езика, на който говорим, за зрителите, потребителите, които са българи. Да не се превръщаме просто в зрители на продукция, която се произвежда в Холивуд в Турция или където и да било. На пазара на творческите професии има много неща, които са въпрос на политическа воля, не са въпрос на бюджет.

- Кажете едно от тях...

- Квотите за българска продукция в българските медии, квоти за аудиовизуална продукция. Всички творчески гилдии ще застанат зад това нещо. Патриотичният фронт като партия, политиката й е такава, би следва да ни подкрепи. Разчитаме, вярваме, искаме.

Най-после сложиха четящ човек на този пост
Стойо Вартоломеев, управител на издателска къща „Хермес"

През тези 20 години сме се нагледали на нечетящи министри на културата и председатели на културната комисия. Славчо Атанасов преди няколко години беше номиниран за Рицар на книгата от Асоциация "Българска книга". Още тогава каза, че една от каузите, която стои пред него като политик и граждинин, е да се редуцира ДДС за книгите. Сега има чудесната възможност да го предложи, а ние българските издатели, писатели и преводачи, четящата общност на България, да подкрепим такава идея. Става дума не само за книгите, а за учебниците, за образованието и културата. Надявам се това да е едно от нещата, с които той ще се заеме и ние да дадем съответната подкрепа. Друг въпрос, който трябва да се реши, е когато издателите даряват книги на библиотеките, да не плащат ДДС, защото това не е сделка, а дарение.
Има крещяща необходимост най-после да се регламентира фонда за подпомагане на българските читалища за закупуване на книги.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай