Силата събра 100 милиона долара

Силата събра 100 милиона долара  | StandartNews.com

Филмът ще обере "Оскар"-ите за ефекти, отсъждат специалисти

"Междузвездни войни" счупиха всички рекорди по приходи

Силата се пробуди. Както в галактически измерения, така и във финансови. Седмият епизод на "Междузвездни войни" - "The Force Awakens" разби всички рекорди по предварителни продажби. В нощта на премиерата на лентата, режисирана от Джей Джей Ейбрамс, предварителни продажби в Щатите заковаха баснословната сума от 100 милиона долара.
Така поредният епизод от космическата сага подобри предишното върхово постижение с цели 4 пъти - рекорда по предварителни продажби държеше касовата кинопродукция на Кристофър Нолан - "Черният рицар: Възраждане", който през 2012 година събра 25 милиона. Впрочем, рекорд за поредния епизод на "Междузвездни войни" има и в България. У нас продажбите в аванс на билети за "Силата се събужда" вече възлизат на над 200 000 лева.

Нетърпението преди премиерата в Лондон се натрупваше месеци наред. Историята продължава да разказва събитията след "Завръщането на джедаите". В лентата са обичаните и вече посивели Хан Соло, Люк Скайуокър, принцеса Лея, наред с нови джедаи, овладели тъмната и светлата страна до съвършенство.

Няма брояч, който да изчисли буквално милионите публикации, коментари, снимки и колажи, които се споделяха по стените във Фейсбук. След нощта на премиерата във Великобритания и Щатите пък мнозина от феновете, които чакат да гледат епизода,

обявиха, че няма да влизат в интернет, за да не разберат какво се случва,

което би им развалило удоволствието.

Почитателите на "Междузвездни войни" се събраха на площад "Лестър" в Лондон, за да гледат филма, който светът очаква от 32 години. Стълпотворението приличаше на истински галактически симпозиум: мнозина носеха джедайски мечове, маски, костюми и изобщо всякакъв инвентар от култовата сага. Някои от феновете обясниха, че тренират за имперски щурмоваци...

"Гардиън" едновременно приветства новия епизод, но и изрази резерви към предстоящата преценка на Академията. Ето какво написа изданието:

"Феновете на "Стар Уърс" да не бързат с радостта. Джей Джей Ейбрамс действително е направил могъщ блокбъстър със седмия филм от "Междузвездни войни". Спазил е структурата, която имаше Джордж Лукас в първия филм от епизодите, "Нова надежда". Освен това филмът ще хване новото поколение, което ще порасне с него, така както ние навремето живяхме с първите епизоди. Но вероятност да спечели "Оскар" почти няма", отсъждат от "Гардиън". И припомнят незавидната съдба на останалите ленти в историята на наградите на Академията. "Когато се появи "Нова надежда", всички бяха изумени. Филмът получи 10 номинации и спечели 6 - в техническите категории. Беше спектакъл, който не приличаше на каквото и да било, появявало се някога на екран. Но какво стана? За най-добър филм бе обявен "Ани Хол" на Уди Алън", пишат още от изданието. И припомнят, че "Империята отвръща на удара" е бил още по-харесван от първия филм, но пък е взел само два "Оскар"-а, отново в техническите категории. Съдбата на "Завръщането на джедаите" пак бе незавидна - само една награда, за визуални ефекти. Рядко супер зрелищните ленти получава статуетката за най-добър филм. Нито "Аватар", нито "Генезис", нито "Гравити" - последните космически хитове, бяха отличени с най-престижната награда, а се задоволяваха с второстепенни "Оскар"-и за ефекти. Единствените два блокбъстъра, които спечелиха вниманието на критиците, бяха "Завръщането на краля", третият филм от поредицата "Властелинът на пръстените", и вездесъщият "Титаник", коментират още от "Гардиън".

Големият въпрос е дали "Силата се пробужда" ще успее да мине чутовния рекорд на "Аватар", чиито печалби удариха два милиарда и осемстотин милиона долара преди години. Според повечето прогнози ако има филм с шанс да надмогне лентата на Камерън, то това е именно "Силата се пробужда". Самият Стивън Спилбърг коментира сложната ситуация с огромната финансова машина, която "Дисни" създадоха, купувайки марката "Междузвездни войни" от Джордж Лукас за четири милиарда долара. "Не знам как Ейбрамс е успял изобщо да направи този филм. Доколкото съм запознат,

за да бъде успешен, трябва да изкара поне 1 милиард и половина приходи -

само така може "Дисни" да имат възвръщаемост от инвестицията. Да режисираш с такава финансова тежест на гърба си е ужасно трудно", коментира Спилбърг. "Междузвездни войни" се прибраха вкъщи", бе лаконичен Джордж Лукас. Повечето от гледалите лентата обаче са доволни от новия режисьор и смятат, че той се е справил със задачата си добре. Критиците също не пестят суперлативи за Джей Джей Ейбрамс. "Запазил е най-хубавото от старите ленти и в същото време е придал нещо ново и необичайно на поредицата", са най-популярните коментари.

Джедаите се завърнаха в Лондон
Дейзи Ридли е новата звезда в "Междузвездни войни"

Грандиозна премиера в Лондон събра джедаи, имперски войници и светлинни мечове в галактически измерения. "Силата се пробужда" мина по червения килим на Острова, а днес ще бъде на екран и в България. Харисън Форд, Марк Хамил и Кери Фишър блестят отново в седмия филм от поредицата, но този път сюжета ще движат нови персонажи, овладели тайните на силата. Феновете чакаха събитието месеци наред, а предварителните продажби на билети удариха рекорд от 100 милиона долара. Почти всички са единодушни: филмът на "Дисни" и режисьора Джей Джей Ейбръмс по нищо не отстъпва от сътвореното от Джордж Лукас. Култовата сага е станала още по-интересна, а ефектите са за "Оскар", гласят коментарите на феновете. Новата звезда в "Star Wars" е 23-годишната лондончанка Дейзи Ридли, която според мнозина прави зашеметяващ дебют. "Не се давай на славата и внимавай с нея. Може да провали живота ти", предупредила я грандамата Кери Фишър, която изигра принцеса Лея.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай