Шампанско в театри и музеи. Най-чаканата новина

Министър Кръстю Кръстев се захваща с НГДЕК и Италианския лицей

Шампанско в театри и музеи. Най-чаканата новина | StandartNews.com

Министърът на културата Кръстю Кръстев съобщи най-чаканата новина за театри, музеи, читалища и библиотеки. Заплатите рязко се увеличават.

Вече е готов бюджетът на ведомството за 2024 г. Изготвени са разходните стандарти. Те влизат за приемаме от правителството следващата седмица.

Заплатите в сценичните изкуства са повишени с 20-23%, съобщи министър Кръстев. Като сума това е от 300 до 600 лева отгоре. Театрите с по-добри резултати повишиха заплатите си и преди нова година, каза министър Кръстев. В Народния театър и други успешни театри заплатите са като средните в страната, увери той.

Толкова консенсусно дело, като осигуряването на 500 млн. лева за културата, досега не бях виждал, каза Кръстю Кръстев и изтъкна ролята на премиера Денков, на вицепремиера Габриел, на партийните лидери и на комисията по култура в НС.

В музеи, библиотеки и читалища заплатите ще скочат с 18,2 процента. Ще бъдат увеличени и парите на служителите в самото министерство на културата, като за целта са предвидени 1,9 милиона лева.

Министър Кръстев коментира и драмите в двете специализирани училища за култура, които са на подчинение на ведомството му. В НГДЕК следващата седмица ще е конкурсът за директор. Това е уникална институция, създадена от г-жа Тончева, смятам, че тя може да е обединителната фигура, каза Кръстев.

В Италианския лицей в Горна баня, където родители скочиха срещу директора Капурдов заради уволнения на качествени учители и намаляване на часовете по италиански, влиза за пореден път Инспекторатът на министерството.

Приоритет на ведомството остава опазването на културното наследство. Ние разкопаваме много, но не ни стигат средства за реставрация и най-вече социализация на паметниците на културното наследство, каза Кръстю Кръстев. И увери, че старият Несебър, който бе заплашен да бъде изведен от закрилата на ЮНЕСКО, е спасен и защитен, като там се реализира уникален проект, обхващащ и остров Свети Кирик и Юлита.  

Оценките за работата на министрите ще бъдат в понеделник на бюрата на премиера Николай Денков и вицепремиера Мария Габриел. Засега разговор кой остава не е воден, каза Кръстев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Нели Шабанова
преди 2 месеца

Шампанско за общинските културни институти, обаче, няма да има. Там ръст на заплатите няма, или е само до 5%...

Откажи