„РевизорЪт“ влиза в театър „Кредо“

Нина Димитрова представя хитовия си спектакъл в Сити марк арт център

„РевизорЪт“ влиза в театър „Кредо“ | StandartNews.com

„РевизорЪт” по Гогол влиза в афиша на Театър „Кредо” след  два изключително успешни сезона на сцената в Сатирата. Режисьорът продуцент Нина Димитрова представя на 17 и 19 март в Сити марк арт център хита, отличен с четири статуетки „Икар“ и с още пет престижни национални награди хит. Премиерата на дяволски смешната история за нищожността на нищожните хора се завръща на ново място, но в същия състав, все така заредена със същата жизнерадост и човеколюбив смях, „излитащ от светлата природа на човека” и с още по-високото съзнание на създателите му за спешната нужда от ревизия, която всеки трябва да направи на собствения си „душевен град”, за да не „живеят добре у нас днес само свинете”. Художници на представлението са Юлиана Войкова-Найман и Борис Далчев. Актьорите са Шахин Шехзен, Антоан Петров, Денис Хаят, Павел Емилов, Елица Костова, Мирела Карабанчева, Славена Ангелова, Атанас Апостолов, Давид Крумов, Димитр Несторов, Мартин Христов, Воил Велев.
Нина Димитрова постави „РевизорЪт” през 2017-а със своите студенти от НАТФИЗ в Сатирата и даде летящ професионален старт на младите таланти, които зашеметиха публиката със завладяващо  присъствие. Както и другите нейни хитови спектакли, и „РевизорЪт” се радва на огромен зрителски интерес и на единодушната висока оценка на публика и критика. 
Нина Димитрова е „творец с безпогрешен усет за Гоголевото творчество”, твърдят експертите. „РевизорЪт” е третият неин спектакъл по Гоголев текст след неостаряващия „Шинел”, който вече 27 години е на българска и световна сцена, отличен с 14 международни награди, изигран близо 600 пъти на 9 езика на над 150 международни фестивала. Сред тях е най-престижният форум на изкуствата - в Единбург, Великобритания, на който „Шинел” е хит през 1996 и 1997 година и е в класацията „Топ 20” на най-добрите събития, а „Гардиън” го нарежда в „Топ 5” в лондонския театрален афиш през 2000 година при гостуването в „Барбикан център” в британската столица. Руската критика отбелязва, че успехът на „Шинел” в страната на Гогол е „най-главната му награда” и го определя като „едно от най-забележителните събития в театралния живот на Европа от втората половина на ХХ век”. През 2015 година още един Гоголев спектакъл на Нина Димитрова завоюва място в родния афиш -„Дневникът на един луд”, с който бе отбелязана 50-годишнината на Театър 199 „Валентин Стойчев”, на чиято сцена спектакълът се играе вече четвърти сезон. Постановката също има серия от престижни отличия. 
Режисьорският прочит на Нина Димитрова на „Ревизор” стриктно се придържа към казаното от Гогол за пиесата: „Моят „Ревизор” е изобличение на нищожността. В своята пиеса аз се смея над човешката бездуховност, над душевното мъртвило, над нелепостта и глупостта на хората, лишили себе си от духовни интереси и идеали. Тя е огледало, в което се отразява цялата греховна човешка природа, низост, не моралност, цялата глупост и невежество на човека, който от всичко се бои и се кланя раболепно на всичко властно заради изгода. Изгода, заради която хората вече са загубили естествената си способност да мислят, виждат и чуват, водени от едничката страст да притежават: положение в обществото, чинове в службата и богатство. Изгода, заради която се вършат беззакония и злоупотреби, творят се безчинства, цари произвол, цъфти несправедливост, а пороците са превърнати в норма на поведение. С тъга по идеала и с разочарование от съвремието си, с остро и сурово слово, аз влязох в битка за високото призвание на човека, за умен и благороден живот”. Самата Нина споделя за „РевизорЪт”: „Със същата „тъга по идеала и разочарование от съвремието си” разлиствам тази уникална пиеса за боричканията на шепа нищожни хора с цел изгода и поставям своето огледало „РевизорЪт” пред зрителя. Всеки, който има любопитство и кураж, може да надзърне в него и да направи ревизия на собствения си „душевен град” чрез човеколюбивия Гоголев смях, единственият „добър, благороден герой” в тази пиеса, „най-силното оръжие в ръцете на свестните хора. Смях, излитащ от светлата природа на човека, без чиято проницателна сила нищожността и пустотата на живота не биха изплашили човека”, както твърди авторът й. Да се посмеем, господа, на абсурдите и уродствата на ежедневното си съществуване, на себе си, на собствената си греховна природа и да чуем съвестта си, защото именно тя е оня Ревизор, който според Гогол „идва преди гроба”. И него никой не може да го подкупи. Огледайте се! Посмейте се! С уговорката, направена от Гогол: „Ако ти е крива мутрата, не се сърди на огледалото!”

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай