На "Вечеря в Манхатън" с Любо Денев - първо представление за сезона

Меломаните могат да гледат първата джаз опера у нас на 29 септември в Нов театър НДК

На "Вечеря в Манхатън" с Любо Денев - първо представление за сезона | StandartNews.com

Броени дни след като отпразнува 70-тия си юбилей, маестро Любомир Денев кани на "Вечеря в Манхатън". Първото представление на джаз операта за новия сезон ще зарадва меломаните на 29 септември от 19,30 часа в Нов театър НДК. Премиерата на постановката с режисьор Бойко Илиев бе през май 2021 г.

Сюжетът се гради на основата на проблем на главната героиня – актриса в провинциален театър, която е на прага на душевен срив.

Тя е неудовлетворена от работата, загубила е илюзиите си, преживява конфликт на мечтите от младостта с реалността, допълнени от криза в семейния живот. Героинята пише пиеса и влиза в главната роля, само че в един момент обърква илюзорния свят от пиесата с действителността, губи границата между мечтата за Бродуей и реалното „тук и сега“. Тя е влюбена в измисления от нея американец – Франк, звезда от Меката на джаза и мюзикълите.

В крайна сметка въпросите, които повдига Катя, от лични се превръщат в общозначими – мястото на артиста в обществото, ролята му в живота, значимостта на изкуството въобще, отношенията артист-публика и необходимостта от взаимност между тях. 

Любомир Денев е автор не само на музиката, но и на либретото – сюжет, диалози, стихове, което гарантира оптимално съответствие между музика и текст, както и логично музикално-драматургично развитие. 

След като през 1983 г. написа първата българска рок опера, сега маестро Денев отново е новатор. По отношение на жанра произведението съчетава операта с изразните средства на джаза, което у нас досега не е правено. "Много отдавна исках да направя музикално-сценично произведение, което да съчетае опита ми от театралната сцена и от джазовата ми практика. Работих повече от година върху текста, върху музиката - година-две, дълъг творчески процес. Споделих с режисьора Бойко Илиев моята идея, той я хареса, беше радостно за мен, че повярва", казва композиторът.

Вокалните партии, предназначени за певци с театрален опит и джазова експресия, са натоварени със силен драматически заряд. В творбата има комедийни ситуации, парадоксални сцени и много самоирония. В постановката си дадат среща театър, вокалното и инструментално майсторство (съпроводът е на джаз квартет в състав: саксофон, пиано, контрабас и барабани), хореография, мултимедия, художествено осветление. Солистите са четирима: Сопрано, Медзосопрано, Тенор и Баритон, като всички с изключение на главната героиня Катя, се превъплъщават в няколко роли – влизайки в нейния измислен свят, с общи усилия, като добри колеги и приятели, й помагат да преодолее психическото разстройство и да се върне от света на разрушителните илюзии в действителността и на сцената. Участват Христина Пипова, Лидия Кулекова, Александър Панайотов, Симеон Владов. Джаз квартетът е в състав: Мартин Марков (пиано), Арнау Гарофе (саксофон, кларинет, флейта), Михаил Иванов (бас), Атанас Попов (барабани). Художник на картината е Ема Ванкова, сценография и костюми - Жанета Иванова, хореография - Йоана Стоянова, вокален педагог - Даниела Станкова.

Спектакълът се осъществява с подкрепата на Националния фонд "Култура" и "Музикаутор".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай