Мускетарите пият бира в Бамберг

Мускетарите пият бира в Бамберг  | StandartNews.com

Феновете на пивото и Д'Артанян да тръгват към приказния град, където снимат зрелищната история по великия Дюма

Няколко мачовци от "А" отбора на международното кино преди време пият бира като за световно в Бамберг, Долна Франкония. В свещенодействието участват класическият изкусител Орландо Блум, готиният и предпочитащ мъжете Люк Еванс, изтънченият Матю Макфейдън, страхотният Мадс Микелсън, тежката кавалерия Кристофър Валц, младокът Логан Лърман, мощният Рей Стивънсън. Пиво с юнаците надига дори Мила Йовович - във вените й все пак тече мощна славянска кръв от Украйна и Сърбия и никаква Америка не може да разводни ДНК-то на сексапилната красавица, ценяща удоволствията под слънцето. Всички те и още сюрия хора от Фабриката за мечти снимат "Тримата мускетари" в един от най-красивите градове в Европа. И макар че Бамберг по протокол няма общо с Октоберфест, бирата се лее на воля, защото тук я правят буквално във всяка трета къща. Да не говорим за най-големия завод за производство на малц в богатата и красива Бавария. "Раухбир" пък е специален сорт, който създават само тук. Конкурира пушената, светлата, тъмната и всички останали. Консуматорите на течните благини са респектиращо много - местните 70 000, плюс 10 пъти по толкова туристи годишно, плюс 15-те хиляди студенти в университета "Ото Фридрих". Гидовете, кръчмарите и барманите с гордост уточняват цифрите на просперитета. А започнат ли празниците на бирата, навсякъде вадят маси, столове и пейки, за да се знае, че заниманието е денонощно. Край тях седят мъже и жени в традиционните баварски костюми - кожени гащи, тиранти и шапки за господата, рокли с големи деколтета и буфан ръкави за дамите. Въпреки опиянението навсякъде е много чисто и не мирише - сещате се на какво. Когато в Германия и в Скандинавско връщаш амбалаж, ти възстановяват сумата, похарчена предварително за него. В двора на хипермаркетите има огромни контейнери, в които пускаш пластмасовата бутилка, взимаш "изплютата" бележка и отиваш на касата. По тези земи доста бежанци се изхранват по този начин - правят дежурства, за да си спестят разправиите.

Немската Венеция

Най-бързо и лесно е Бамберг да бъде наречен "немската Венеция" - в каналите на река Регниц се движат дори гондоли. И понеже е родният град на прочутия писател романтик Е.Т Хофман, дефиницията "приказен" му залепва на мига. Къщите, накацали край брега, наистина са като при Андерсен. Лебедите и патиците са постоянното присъствие - точно като в неговите сюжети. Понякога сравняват Бамберг и с Рим - заради факта, че е разположен върху седем хълма, досущ като Вечния град. Или като Пловдив. Само че в Бамберг на всеки от хълмовете има църква. Но Бамберг е далеч от италианското разточителство, въпреки че бароковият разкош е запазена марка. Има и още една следа, която води до площад "Свети Петър" - епископът на Бамберг става папа. Неслучайно през XI век кайзер Хенри Втори го обявява за "столица на целия свят". Днес централната част е обявена за световно културно наследство под егидата на ЮНЕСКО. Кметството в Стария град е върху островче - прелест, откъдето и да го погледнете. Мостовете привличат и с очарователните скулптури. Стари бентове придават допълнителна романтика. Има улици с великолепни къщи от XVIII век. Помещенията на тези от тях, които излизат направо на тротоара, се превърнати в страхотни кръчми. Но всичко е съвършено съхранено, а атмосферата си е останала уникална. През лятото народът е толкова многоброен, че младежите сядат направо на земята, без, разбира се, да изпускат питиетата си. Но тук пияни или недоволни от живота няма.

Сградите са изрисувани с цветни фрески. Антиквариатите са магнит не само за колекционерите. Всичко е с много вкус, всеки детайл е пипнат. Огромната катедрала с четирите кули, осветена през XIII век, е от най-прекрасните в Германия. Бамбергският конник в двора й е сред най-тиражираните забележителности. Великолепната йезуитска църква "Свети Мартин" и Новото кметство са творение на двама от най-изтънчените барокови архитекти - Георг Динценхофер и Балтазар Нойман. По стръмни стълби се изкачвате до Горния град, където се озовавате на наклонен калдъръмен площад. В огромен вътрешен двор с неправилна форма, край който има чудесни къщи с остри покриви и гредореди, са снимани битките между кралските мускетари и гвардейците на кардинала Ришельо.

От околните замъци най-големият е на хълма Михелсберг - там е Музеят на бирата, а гледката от ресторанта към града е божествена. В Бамберг постоянно има музикални фестивала с органови концерти в катедралите, блусът и джазът съвсем не са екзотика.

Велики художници и пещера в двореца Вайсенщайн

Дворецът Вайсенщайн, който е наблизо до Бамберг, в Померсфелд, почти в началото на Романтичния път, е преживяване от класа. За първи път името му се споменава през XI век - като владение на местните графове Фон Боген, след чиито фамилен финал собствеността преминава в ръцете на херцозите Вителсбах, които с десетилетия управляват Бавария. По време на 30-годишната война шведите разрушават до основи крепостта. Австрийците довършват пъкленото им дело. "Новият" Вайсенщайн от XVII век е автентичен шедьовър на барока. Отвън е строен 7 години, отвътре - 10. Автор на проекта е Йохан Динценхофер, който го реализира за Лотар Франц фон Шонброн - епископ на Майнц и Бамберг. И досега неговите наследници са единствените собственици на двореца, но преди време е станало ясно, че са пуснали акции за продажба. Тук всичко е запазено едно към едно. Влиза се само с гид - предлагат групи на три езика. Билетите не са от най-скъпите - по 7 евро на калпак. По принцип не обръщайте в левове - пречи на кефа и културата. Парадната стълба е прочута сред всички ценители на архитектурните усещания - граф Шонборн е пожелал тя да бъде като във Версай и Лувъра. Затова я е проектирал собственоръчно. Мраморната и Конната зали са неземни. Под първата се намира неописуемо пространство, оформено и декорирано като пещера. Тъкмо тук са снимани особено зрелищни кадри на "Тримата мускетари". Всички стаи и помещения са декорирани с образи и сцени от гръцката митология. В голямата галерия се дивите на картини от Рубенс, Рафаел, Тициан, Дюрер, Ван Дайк - най-голямата частна колекция в Германия. Огледалният кабинет е перла в короната. Дамата, която развежда туристите, уточнява, че вътрешният дизайн в двореца, естествено, е обединен от обща концепция - да илюстрира цикличността в живота, смяната на годишните времена, противопоставянето между мъжкото и женското начало, движението на света напред и нагоре. Скулптурата на Меркурий пък припомня за отношенията между боговете и хората. Градината в английски стил - особено популярен в Германия през XVIII век - те пренася в друго измерение. Концертите с музика на велики композитори са допълнителната примамка за тузарите, които се срещат наоколо.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай