Митко Щерев: Простих на Лили Иванова

След като станах на 60, промених философията си, казва големият композитор

Митко Щерев: Простих на Лили Иванова | StandartNews.com

„Аз съм простил на всички. Не мразя никого. На последния юбилей на Лили Иванова й пожелах да е жива и здрава. След като станах на 60, промених философията в живота си“, сподели Митко Щерев по Би Ти Ви. Авторът на десетки мега шлагери обобщи и темата за паричните награди на спечелилите „Златният Орфей“ и първите три награди на международния фестивал:  „Участвал съм само веднъж – фестивалът не даваше път на младите. Не бях допуснат втори път. Имаше дискриминация – ако не си член на Съюза на композиторите, не можеш да пробиеш. Три-четвърти от участниците бяха от номенклатурата, 90 процента от песните бяха брак“. Според него правилните критерии за определянето на всяка сума за творците в поп и рок музиката трябва да бъдат три албума и поне един златен хит.

Митко Щерев, който неотдавна празнува 75, се върна назад в спомените. „В пети клас отидох да живея в пансион за сираци, тъй като майка ми и баща ми се разведоха, а ние бяхме четири  деца. Именно там открих акордеона в пионерската стая и започнах да свиря. Чу ме диригентът на хора Христо Христов и това реши съдбата ми. После отидох в Музикалното училище в Пловдив. Имам още два много важни момента в живота си. В четвърти курс свирех в кръчма в Пловдив, когато при мен дойде китаристът на Емил Димитров. Седмица по-късно вече бях в оркестъра му „Синьо-белите“.  Написах музиката за първите два филма на Иля Велчев, Въло Радев я чу и ме извика за „Осъдени души“ – така се отвори  пътят ми в киното“, разказва още филмовият композитор на столетието.     

Митко се върна и към приятелството си с Емил Димитров: „Беше повече от певец, беше композитор, който изпълняваше песните си. Беше световен  – като Шарл Азнавур, Жо Дасен, Рей Чарлз. Когато с него вървяхме по улиците, ни следваха по сто човека, а след концертите правеха шпалир на улицата, за да го видят още веднъж“.    

А когато Щерев направил първия си хит, започнал да се пита кой е – защо е това, което е. Тогава прочел книгата „Граждани на Космоса“ и открил отговорите на много от въпросите си.  Днес е щастлив дядо на четирима внуци и се радва на общуването с трите си дъщери. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай