Министър с най-чаканата новина. Махна приятел на веселия Наско

Сава Драгунчев аут от Фонд Култура

Министър с най-чаканата новина. Махна приятел на веселия Наско | StandartNews.com

Докато повечето министри са се изпокрили, един техен колега показа, че няма страх. Министърът на културата Крюстю Кръстев зарадва цялата гилдия като най-после освободи изпълнителния директор на НФК д-р Сава Драгунчев.

"Мъжлето Сава", както подобава на амплоато му, е отпуснало 200 000 лева от парите на фонда, събрани от нашите данъци, за някакво извратено хазартно шоу с травестити, но си прави оглушки за същата сума, нужна за спасяване къщата в Прилеп на великия Димитър Талев", написаха преди месец гневни творци, припомня Епицентър.

След това Драгунчев бе подхванат от Тошко Йорданов от „Има такъв народ“. 

„Самият факт, че сте допуснали това (финансиране б.р) за мен означава, че вие не трябва да заемате тази длъжност по принцип. Няма какво да се лъжем, колеги, ясно е кога и от кого беше назначен за шеф на фонд „Култура“, от кой министър на културата (Атанас Атанасов от ПП-б.р.), който само дето не падна през прозореца, снимайки се във весело настроение. Резултатът от неговите решения в момента стои срещу нас. Тука няма нито един доволен“, каза Йорданов.

„Имам един въпрос. Не знам как ще го възприемете, честно казано не ми и пука, защото сте на публична длъжност. Затова питам: „Вие ли сте известен с прякора Кралицата в определени социални мрежи, или не. Защото, ако е така, изпитвам известни съмнения дали решенията, които вземате, не са повлияни по друг начин“, довърши Тошко Йорданов.

„Преди две седмици, малко преди да излезе в болнични, изпълнителният директор на фонд „Култура“ Сава Драгунчев обяви на сайта на фонда програми от Плана за възстановяване и устойчивост на стойност 25 милиона лева. Правилата, които са изработени от фонда, са различни от тези, които са договорени с Европейската комисия. Това означава, че се рискуват не само парите от плана за култура, но и за други сектори, като щетите могат да достигнат около 200 милиона лева.“ . Това написа тази седмица председателят на комисията по култура в Народното събрание Тома Биков.

Той отчита, че по този начин вместо българската култура да получи 80 милиона лева, българската държава може да загуби 200 милиона. Биков допълва още, че по въпроса може да се изиска справка от Министерството на финансите, чиито служители са били потресени от това действие на Сава Драгунчев.

„През последните 9 месеца за смяната на Драгунчев се обяви цялата комисия по култура в парламента, огромна част от културния сектор и ръководството на Министерството на културата“, пише Биков.

Депутатът от ГЕРБ допълни, че въпреки това Драгунчев все още не е сменен, защото над него очевидно има разпънат политически чадър от най-високо ниво.

Министърът на културата взе под внимание реакцията на гилдията и на депутатите и уволнението на Сава Драгунчев вече е факт.

Новината бе обявена чрез изявление на сайта на Национален фонд "Култура", а екипът на Националния фонд "Култура“ обяви, че започва стачни действия.

Докато те протестират обаче ще излизат много нелицеприятни факти за управлението на Драгунчев.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай