Ловци на мигове

Ловци на мигове | StandartNews.com

Най-добрите портретни фотографи в света показват бедността и мизерията

Да бъдеш фотограф е една от най-уникалните професии, защото може да уловиш момента и да оставиш късче от себе си в него. Често, когато гледаме най-различни снимки, не си даваме сметка за труда и личното преживяване на автора им - ловеца на мигове. А емоцията, която е "хваната" от камерата и предадена в кадъра има твърде важна роля за общото възприятия. Фотографията е специална по рода си, защото тя не е само произведение на изкуството, а прозорец към света на истинското и безграничното, казват познавачите на жанра. Майсторство е да уловиш момента така, че когато го видиш вече на снимка, да се пренесеш отново там и да изпиташ същата емоция. Още по-голямо изкуство е да уловиш характера на човека, когато му правиш портрет с фотоапарата. Тук ще ви покажем и разкажем за някои от най-изкусните автори на портретна фотография.

Магьосникът Маккюри

Един от тях е 65-годишният Стив Маккюри. Роденият в Пенсилвания магьосник на кадъра има у дома си безброй награди, но една от най-ценните му е за фоторепортер номер 1 зад граница. Докато е отразявал гражданската война в Либия и Камбоджа, Стив става свидетел на най-ужасяващите събития в живота си. Тогава решава да се посвети на човешкото лице, защото според него всяко едно крие своя загадъчна история, която окото и ръката на талантлив репортер могат да уловят. Стив МакКюри споделя: "Повечето от моите снимки са основани на хората. Търся опразнена душа, гравирана върху лицето на човека". Със сигурност сте виждали един от най-известните му портрети, този на афганистанското момиче, който е направен в бежански лагер. Тази снимка е може би една от най-известните в National Geographic.

Лий Джефрис, който снима бездомници

Лий Джефрис е друг талант от световна класа. Експерт е в това да снима маргиналите, които всеки ден безутешно подминаване. Лий прави снимки на изгубените хора в големия свят, които търсят своето място често безуспешно. Това са бездомниците: някои от тях са изгубили смисъла в живота, а други все още имат блясъкът на надеждата в очите си. Първоначално Джефрис е счетоводител по професия. Кариерата си в снимането започва като спортен фотограф. Въпреки това той решава да промени своя почерк като заснема една бездомна жена, загърната в спален чувал, край контейнери за китайска храна. Жената вдигнала голяма врява..."Трябваше да избера дали да си тръгна или да отида и да й се извиня. Избрах второто, а историята и снимките, които направих впоследствие, промениха подхода ми към уличната фотография завинаги", споделя той. Фотографът първоначално е започнал да обикаля улиците на града, за да установява контакт с бездомниците, които иска да снима. Сега той има голяма колекция от черно бели снимки на бездомни хора. Всеки негов фотос разказва историята на изгубените по уникален начин.

Джими Нелсън търси редки племена

"Преди да почина" е един дългосрочен проект на фотографа Джими Нелсън, с фамозна слава в света на снимките. Благодарение на него имаме възможността да видим един нов и крайно различен свят - този на редките племена. Той е заснел лицата на 30 загиващи племена от целия свят. Резултатът е колекция от снимки, които ни пренасят назад в миналото като с машина на времето. Джими Нелсън прекарва по 2 седмици при всяко племе, за да опознае техните традиции. Той взима дори участие в ритуалите им. Заснема всеки един детайл от живота на хората там. "Исках да създам един амбициозен и естетичен фотографски документ, който да издържи на времето. Един труд, който ще бъде незаменим етнографски архив на бързо изчезващия свят", казва Нелсън.

Ексцентричната Лиза Кристин

Тя документира местни култури в повече от 100 страни и ролята на човешкото достойнство във всички нас. Пътува по света и снима непоносимата реалност в бедните райони. Под обектива най-често попадат деца, които са жертва на обстоятелствата.

Ерик Лафорг показа Северна Корея

Ерик Лафорг е човекът, който показва болезнената истина в Северна Корея. Обикновено снима гладуващи, спящи войници, улични бояджии, тийнейджъри, които стоят пред компютри без кабели. Ерик снима, докато не му налагат забрана да влиза в Северна Корея - завинаги. "Видях ужасяваща бедност и глад", разказва французинът, "но в Пхенян, където живее политическият елит, е съвсем различно". Ерик Лафорг си има история за всеки от моделите си. От племената на Намибия до Кюрдистан, неговият фотообектив е запечатвал истински емоции. Всяка една фотографска снимка ни пренася другаде и ни разказва история.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай