Класически и джазови музикални приказки на фестивала "Солинария"

В Созопол талантливите млади музиканти представят творби от Моцарт и Росини, през Попер и Албенис Пиацола

Класически и джазови музикални приказки на фестивала "Солинария" | StandartNews.com

Когато стане дума за музика и за изкуство като цяло, свързваме Созопол най-вече с празниците на изкуствата "Аполония". Но градът вече има и свой нов фестивал (предшестван от музикална академия) посветен на младите. Нарича се "Солинария". И вече втора година предлага интересни и разнообразни концерти още през юли. Началото постави младият Емануил Иванов, победител на престижния международен клавирен конкурс "Феручо Бузони" (това е само една от многобройните му награди).

Петъкът е за един нетрадиционен квартет, само от виолончело, създаден по време на пандемията, който продължава да представя предизвикателни програми на публиката. Още името, което са си избрали Теодора Атанасова, Атанас Кръстев, Виктор Трайков и Момчил Пандев, дава заявка за търсения и идеи отвъд стандартния репертоар - The Underground Cello Quartet. В Созопол талантливите млади музиканти представят творби от Моцарт и Росини, през Попер и Албенис Пиацола.

A в събота, на 23 юли, ако се окажете в Созопол, не трябва да пропускате концерта, с който тромбонистът Вили Стоянов (едно от най-виталните и ярки присъствия в музикалния живот в България на много нива през последните години) отдава почит на музиката на своя дядо - Йосиф Цанков (заедно с още куп отлични музиканти) и разказва една истинска музикална Приказка, която преминава през много от знаковите песни и мелодии на композитора.

"Музиката на дядо ми е много романтична в същността си, затова много добре "върви" да се слуша на морето, особено в тези нови боса-нова аранжименти, които сме направили" - разказа Вили Цанков в "Радиокафе" по Радио София.

И наистина - да слушаш красива инструментална версия на прочутата "Когато луната изплува" на фона на созополския залив - какво по-хубаво от това.

Концертът е от 20.30 на откритата сцена Солинария.

По информация на БНР.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай