Качват "Възвишение" на голям екран

Качват "Възвишение" на голям екран | StandartNews.com

42 кинопроекта кандидатстват за субсидия от НДК

Крайно рейтинговият роман "Възвишение" на Милен Русков много вероятно ще види голям екран с подкрепата на НДК. Проектът е сред откроилите се 42 в първата филмова сесия на Двореца. До късно в четвъртък вечер продължи заседанието на комисията, която оценяваше кандидатите.

Сред тях има много нови и интересни продуценти, независими екипи от млади хора, обещаващи дебюти, уважавани документалисти, новаторски настроени режисьори, редом с утвърдени професионалисти. Членовете на журито споделят, че дори и по отношение на разработването на родни теми творците вече надскачат регионалната интерпретация. "Търси се общочовешка гледна точка, нови похвати в киноразказа. Това дава на голяма част от проектите, които кандидатстваха за тази сесия, добър пазарен потенциал - не само у нас, но и на международните пазари, смятат експерти.

Сред кандидатите има въздействащи адаптации на няколко известни романа на автори (Палми Ранчев и Милен Русков), исторически теми, елегични драми, романтични, съвременни и стилни градски истории, летни комедии, истински приключения за връщане към корените. "Бяха представени силни проекти и се надяваме, че сме избрали да продуцираме наистина най-добрите и интригуващите сред тях", каза след заседанието Владимир Трифонов, член на комисията.

С добре написаните си сценарии се откроиха новият проект на създателите на "Love.Net" - "Вездесъщият", историческите "Войвода" на Зорница София и "Възвишение" на Виктор Божинов, дългоочакваната лента на Радослав Спасов за Леа Иванова "Пеещите обувки", "Безкрайната градина" на Галин Стоев и Яна Борисова. Особено приятни със своята свежест са изненадващо силните дебюти "Смарт Коледа" на Мария Веселинова и "Радиограмофон" на Рузие Хасанова. Сред документалистиките интерес предизвикват портретите на обичани творци като Катя Паскалева (на Георги Тошев), "С глава в стената" за Андрей Баташов (на Антони Цонев), "Житие грешного Ивана" за Иван Андонов (на Галина Кралева), "Чужденката" за Юлия Кръстева (на Милена Гетова и Искра Ангелова).

"Тази година НДК може да подкрепи по-малко от половината кандидатствали проекти, но вярваме, че сега поставяме само началото на алтернатива във филмовия бизнес в България", каза директорът му Мирослав Боршош.
"Искаме да сме партньори с работещи продуценти, които държат не само на заснемането на своите филми, но си дават ясна сметка за състоянието на пазара и искат да имат резултат от своя труд. В НДК създадохме работещ мениджърски екип, който пълни залите, защото съчетаваме правенето на култура с икономическите принципи", сподели Боршош.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай