Христо Мутафчиев каза истини, които хващат за гърлото

Няма да повярвате как протича един ден на артистите у нас

Христо Мутафчиев каза истини, които хващат за гърлото | StandartNews.com

Истини, които хващат за гърлото, каза големият актьор Христо Мутафчиев в интервю за бТВ. Той съобщи, че колегите му актьори в страната получават по карта обидно ниските заплати от 500 лв. Един актьор има сутрин две детски представления, следобед още едно и вечер – централното, за възрастната аудитория. Той просто няма възможност да работи друго, за да си докарва допълнителни пари, каза Мутафчиев.

„Защо няма толкова много време стратегия за култура? Защото се пишат страшни приказки, глупости. В нея трябва да е ясно – това е задачата, това е целта и това е срокът, за да се формира бюджет. Излязохме на протест на 1 ноември, за да запазим достойнството на професиите си, свързани с културата и образованието у нас. Искаме тези средства не само за заплата, а защото и разходите за изкуства са много увеличени в момента”, категоричен е Мутафчиев.

„Културата не е умряла, но това, което правят артистите, е много ценно. Така се събира обществен консенсус, за да даде възможност на тези, които взимат решения, да се повлияят от това”, каза още доц. Христов.

"Никой няма право да псува, ако не иде да гласува. Проблемът с гласуването не е в системата и в начина, а в човешкия фактор – и от едната страна, и от другата; и членовете на комисията, и гласоподавателите”, коментира още Христо Мутафчиев, който е председател на Съюза на артистите в България.

"Демокрацията е за интелигентни хора", каза още Мутафчиев.

.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
5 Коментара
Може,може
преди 5 месеца

Може да са със смешни заплати по ведомост, нос какви пари обикалят света? Чували сме да се хвалят с това Гергана Стоянова, София Бобчева, Теодора Духовникова, Марта и Владо, Сашо Кадиев...Явно не са само на заплата, а имат сериозни други доходи. Но вероятно от тях не правят пенсионни вноски и утре ще ревнат, че получават малки хенсии. Нали така направиха доста певци и артисти, дориЯнка Рупкина щеше да се пали заради малката си пенсия но, макар че и тя оцикаляше много десетилетия света за концерти, не безплатни, разбира се.

Откажи
Румен
преди 5 месеца

Единици! Като всеки бранш, а останалите_ по_ безпарични и от клошарите!

Откажи
Б.Пенков
преди 5 месеца

Четете това ,което пишете.Какво са Хенсии, оЦикаляше?

Откажи
Човек с морал
преди 5 месеца

Хората от гилдията са с високо самочувствие,самовлюбени,пияници без морал.Некадърници нямащи нищо общо с истински артисти!Извън България колегите им имат агенти и се борят за роли и не са"културни дейци"като нашите деморализирани измислени артисти!

Откажи
ventsislavis
преди 5 месеца

Абсолютно си прав... евала...

Откажи