Без "Спасителят на света" за юбилея на Да Винчи в Лувъра

Най-големите музеи се обединиха за експозицията в Париж със 160 творби на гения

Без "Спасителят на света" за юбилея на Да Винчи в Лувъра | StandartNews.com

Светът почита Леонардо в Лувъра

Световни музеи се обединиха за експозицията, посветена на Леонардо да Винчи в Лувъра. Премиерата й е на 24 октомври и в нея могат да се видят произведения на гения, предоставени от  Ватикана, „Уфици“, Националната галерия на Великобритания, „Ермитажа“, „Метрополитън“, личната колекция на Бил Гейтс  с дневници на Леонардо, познати като „Codex Leicester“.... Има дори дигитална заигравка с Мона Лиза. Чрез добавена реалност шлем приближава зрителя към лицето на сеньора Дел Джокондо, позирала на Леонардо през 1503 година.  Всъщност то е ситуирано върху физиономията на актриса с добавени нос и очи на една от най-известните жени на планетата.

Събитието на есента е дългоочакваната кулминация на честванията из целия свят, посветени на 500 години от рождението на ренесансовия титан. Идеята на изложбата в четири части е да се проследят стъпките на артиста и изобретател -  художник, архитект, инженер, математик, ботаник, зоолог и  авиатор, макар че в неговата епоха подобна професия все още не  съществува. 160 са творбите на флорентинеца, а изложбата се случва след серия от международни скандали, започнали с желанието на французите да получат на заем работи на Да Винчи от Италия.  След отзоваване на дипломати в крайна сметка „Витрувианският човек“, „Битката при Ангиари“, „Поклонението на влъхвите“ и още няколко произведения отпътуваха за Париж. И това е напълно логично, тъй като Лувърът притежава най-голямата сбирка с доказани платна на Да Винчи – Джокондата, „Мадоната на скалите“, „Прекрасната Ферониера“, „Свети Йоан Кръстител“, „Света Анна с Мадоната и Младенеца“, 22 скици и рисунки.

 

Най-големите маниаци по Да Винчи се дивят на дневника му „Ръкопис Б“, в който са скиците на летателна машина, която е като две капки вода с днешния хеликоптер, както и силует на приличащо на превозно средство съоръжение.

Още 14 ръкописа разкриват уникалните теории на италианеца.  В Лувъра е и точното копие на миланския стенопис „Тайната вечеря“, направено от Марко д’Оджоно през 1506 година.

Цяла Европа чакаше със затаен дъх дали в Лувъра ще изгрее „Спасителят на света“ - платното, което се смята, че е на Леонардо. То беше продадено на търг през 2017-а за 450 милиона долара на милиардер от обкръжението на принц Мохамед бил Салман, престолонаследника на Саудитска Арабия. Говори се, че всъщност „Спасителят на света“ е на 134-метровата яхта на монарха. Експертите, а и обикновените ценители се надяваха, че картината ще бъде изложена във филиала на Лувъра в Абу Даби. Но, уви – и  това не се случва засега. Но вече се знае, че творбата е започната от Леонардо и е довършена от някой от учениците му. Но е възможно и цялата да е рисувана от него, пише „Ню Йорк таймс“. Да припомним, че Да Винчи умира във Франция през 1519-а, където живее през последните години от земното си битие като личен приятел и съветник на Франсоа I, който го цени високо.   

Изложбата „Леонардо да Винчи“ ще продължи в Лувъра до 24 февруари 2020 година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай