Актьори отново на протест пред парламента

Искат законови промени

Актьори отново на протест пред парламента | StandartNews.com

Културни дейци излязоха на национален протест. Той започна пред ресорното министерство и ще приключи пред Народното събрание. Недоволството е под надслов „Народ без култура е народ без бъдеще!”.

Исканията са за законови промени, за да се гарантира бюджет, необходим за увеличаване на всички доходи и възнаграждения в сектора.

Недоволните настояват и за ясна политика за опазване на общинските театри и оркестри. Хората на изкуството протестираха и на 1 ноември.

Тогава, по думите им, са получили обещание от финансовия министър за 50% ръст в средствата, което обаче не е изпълнено.

Служителите от Държавния куклен театър в Пловдив също се включиха в националния протест. Унизителна. С тази дума артистите от театъра определят ситуацията, в която се намират.

„Искаме да се приеме завеният 1 процент бюджет за култура. Искаме да ни се предоставят подходящи условия за работа, Спокойствие, за да се концентрираме върху това, което правим. А не, след като свършим репетиция, да  мислим как да свържем двата края, като след това отидем да работим по барове и ресторанти”, заяви в ефира на „Здравей, България” актьорът  Велизар Евтимов.

Колегите му споделиха, че заплащането е твърде ниско и затова се търсят и други начини за допълнителни доходи.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай