5 причини за популярността на "Междузвездни войни"

5 причини за популярността на "Междузвездни войни" | StandartNews.com

Днес излиза седмата част на филма „Междузвездни войни: силата се пробужда". Няма съмнение, че седмият епизод ще продължи историята на успеха на легендарната космическа сага. Но на какво се дължи нейната популярност, не познаваща аналог вече четири десетилетия? Дали това се дължи на майсторското, понякога изискано адаптиране на древните митове? Или всичко е много по-просто и трябва да се търси в идеално изработеният маркетингов механизъм? Ето пет основни причини за феноменалния успех на "Star Wars".

Безкрайната маркетингова галактика

Седмият епизод на сагата още не е излязъл по кината, а родителите вече масово купуват лазерни мечове, космически кораби, симпатични роботи и могъщи герои във всевъзможни форми – от конструктори Лего до видеоигри. Едва ли ще намерите дете, което в арсенала си да няма играчка, албум или някакъв друг предмет от „звездния" merchandising. И едва ли ще намерите възрастен, който да не е чувал, че на голям екран излиза новата серия от космическия блокбастър. Според оценката на експертите от компанията Macquarie Research оборотът на империята „Междузвездни войни" за 1 години след излизането на „Силата се пробужда" ще достигне около 10 милиарда долара.

Зараждането на човешките конфликти и поглед към днешния ден

„Този филми е уникален материал за анализирането на дълбочинните психологически пластове на нашата култура и съзнание", смята журналистът и културолог от Берлинския свободен университет Кетрин Нюмарк. „Разбира се, както всичко идващо от Холивуд, този филм е точно отражение на определен манталитет и поглед към актуалните политически събития", добавя тя. Така е било винаги: например, в първите серии на сагата много лесно могат да се открият отзвуци от Виетнам или Студената война.

Едновременно с това Джордж Лукас успешно избягва откровената конюнктурност: неговите филми винаги запазват духа на древния мит или дори библейско предание. Не е случайно, че един от главните герои джедаят Люк Скайуокър, подобно на Моисей, не знае кой е баща му. И, подобно на древния цар Едип, трябва да победи своя неизвестен баща.

Помиряване на техниката и духовността

Вселената на „Междузвездни войни" въобще не е бездушен свят на хай-тека. По това сагата се отличава от много други измислени светове, където като правило, човек се сражава с машините. Галактиката на „Междузвездни войни" е населена и от симпатични роботи, и от бездушни хора, и над всички тя властва Висшата сила, пише БГНЕС. „Това е енергийно поле, – обяснява природата на тази сила един от героите Оби Ван Кеноби. - Тя ни заобикаля, тя ни пронизва, тя е свързващата материя на галактиката".

"Естествено, това може да бъде наречено продукт на късния капитализъм, „духовност от супермаркета", коментира пред ДВ Кетрин Нюмарк. „От друга страна, сагата предлага вариант на решение на един от ключовите конфликти на днешния свят: помиряването на техническото и хуманно начало. Тя дава отговор на въпроса, как да съхраним духовността в техногенния свят".

"Междузвездни войни" като залог за стабилност

Не само самият филм, но и телевизионният сериал и над 300 романа правят вселената на „Междузвездни войни" надеждно пристанище за всички, които от детството са свикнали да се идентифицират с героите от безкрайното противопоставяне между доброто и злото.

"Каквито и жизнени кризи да настигат човека – проблеми в работата, раздели в семейството – в света на „Междузвездни войни" всичко е стабилно. Този свят постоянно расте и се променя, но неговите принципи остават едни и същи, както преди 30-40 години – в детството или юношеството на почитателите", заяви изследователят на шоуиндустрията от Гьотингенския университет Матиас Фьолкер. А това означава, че човек може да намери надеждно спасения сред джедаите и злодеите от всякакви несгоди.

„Междузвездни войни" като непресъхващ извор на мъдрост

Не на последно място сагата е почти неизчерпаем източник на безсмъртни мисли, някои от които дори могат да получат статута на мъдрости. Например, „Способността да говориш – все още не е признак на интелект" или „Знам, че нещата са зле, не се притеснявай!". С една дума „Нека силата да бъде с вас!", защото „не можем да спрем промените, както не можем да спрем изгрева на слънцето...".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай