$300 000 получава Джулия Робъртс за „Хубава жена“

Любопитни факти за мегахита - 30 години след премиерата

$300 000 получава Джулия Робъртс за „Хубава жена“ | StandartNews.com

Джулия Робъртс има всички възможни основания да празнува 30 години от премиерата на „Хубава жена“ – филма, който я превърна в звезда. И ако за своята героиня тя получава само 300 000 долара, то за следващата си роля в „Да умреш млад“ прибира 3 милиона. Ричард Гиър също е доволен от „Хубава жена“ – излиза от авантюрата с 3 милиона по-богат, а следващите му участия са оценени между 5 и 7 милиона. Ето и няколко интересни факта за романтичната драма на режисьора Гари Маршал, който почина през 2016 година.   

1. Джулия е била адски нервна при снимките на първата любовна сцена. Младата актриса е била под толкова силен стрес, че на челото й изкача вена – Гари Маршал отива в леглото при Джулия и Гиър и двамата с Ричард започват да масажират главата й, за да се освободи от напрежението.

2. Гиър не искал да се ангажира с ролята, страхувайки се, че романтичната комедия може да напакости на кариерата му. На пробите пред камерите обаче се оказва, че 40-годишният тогава Ричард и 22-годишната Джулия имат страхотна химия. За да го убеди, че са подходяща екранна двойка, Робъртс пъхала в джобовете на Гиър умолителни бележки, в които пишела, че той трябва да съгласи на всяка цена. По-късно Ричард разказва, че именно заради тези трогателни бележки той се навил на ролята. 

3.    В първоначалния вариант на сценария хепи енд липсвал – вече бившата проститутка Вивиан самотна напуска Ел Ей. Но продуцентите решават, че този развой на събитията няма да зарадва зрителите и категорично изискват от екипа на Маршал да финализира историята във възторжено-оптимистичен стил: влюбеният милионер отвежда своята Пепеляшка в Ню Йорк.  

4.    Филмът е трябвало да се казва „3000“ – това е сумата, за която Вивиан се съгласява да бъде в услуга за седмица на милионера. Но в саундтрака на лентата влиза парчето на Рой Орбисън Pretty Woman и нещата идват на мястото си.

5.    Червеното палто на Вивиан от първите кадри е купено за 30 долара в деня на снимките от улични продавачи.

6.    Продуцентите първо преговаряли за ролята на Вивиен с Моли Рингуолд /“16 свещи“/, „Красива в розово“/, която обаче отказва да играе „нощна пеперуда“. По-късно тя ще признае, че това е най-голямата грешка в кариерата й.  След нея да бъдат Вивиен отказват Дарил Хана, Джоди Фостър – заради застъпване в графика, Сандра Бълок.

7.    Прелестите на топ модела Шели Мишел са на постера за филма – само главата е на Джулия Робъртс.

8.    Първоначалният бюджет на „Хубава жена“ е 14 милиона долара. След безумния успех по цял свят и приходите от 463 милиона всички от екипа получават допълнителни бонуси.

9.    Бърт Рейнолдс пръв получава офертата да изиграе милионера. По-късно той ще каже, че не го е яд чак толкова за пропуснатия хонорар, колкото за пропусната възможност да бъде в едно легло с Джулия Робъртс.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай