Четвъртък,

Владимир Бронфенбренер пред Стандарт: Възпитанието на децата е ключово срещу кибертормоза

От: Стандарт -
1526
Владимир Бронфенбренер пред Стандарт: Възпитанието на децата е ключово срещу кибертормоза
A
A
A
  • Предстоящият форум има за цел да създаде по-добра координация и да повиши ефективността, казва организаторът Владимир Бронфенбренер

– Г-н Бронфенбренер,на 23 февруари в София ще се проведе международният форум “Заедно в борбата с кибертормоза на деца”, част от програма “Киберзащитници”, организиран съвместно от Черноморска акдаемия за сигурност и медия "Стандарт". каква е целта му?

- Форумът “Заедно в борбата с кибертормоза на деца” има амбицията да събере на едно място всички участващи страни, които са основни фактори в борбата с кибертормоз върху деца. Форумът е част от програмата “Киберзащитници”, която създадох преди 4 години. Оттогава е и идеята за форума. Радвам, че заедно със "Стандарт" сега успяваме да я реализираме.

 

На 7-ми февруари се отбеляза Международния ден за безопасен интернет, като в част от държавите през целия месец се провеждат различни събития, свързани с тази тематика.

Така че февруари е и най-логичното време за провеждане на подобни форуми.

- Кои ще са участниците в него?

- Ще вземат участие представители на различни институции, които са неразделна част от процеса в борбата срещу кибертормоз на деца.

Във форума ще се включат и мои колеги отАгенция по защита на детето в киберпространството – Израел.

По време на дискусията ще имаме възможност да повдигнем въпроси, свързани с решаване на този проблем, както и да обсъдим задълбочаване на взаимодействието и създаване на по-добра координация с цел повишаване на ефективността.

- Как се осъществява програма “Киберзащитници” в България и какви са нейните резултати ?

- Проучването, което беше направено съвместно с Агенция за закрила на детето през декември миналата година показа, че децата и родителите са започнали да усвояват нашите препоръки и съответно тяхното поведение в мрежата, доведе до спад 4% на наранените деца в киберпространството, което е близо 20 000 ученика.

Една от важните съставляващи в този процес е препоръките ни да могат да достигнат до децата, техните родители и учители. Вече има училища, които са присъединили към нашия безплатен линк с препоръки, но броят им все още е малък и основният източник за информиране през 2022г. остава в. “Стандарт”, който всяка седмица публикува наши препоръки за деца и родители, както в хартиеното, така и в онлайн изданието на медията.

- Кой е най-важният елемент за намаляване на пострадалите деца в мрежата ?

- Един от най-вжните елементи е превенцията, а в този случай превенцията в голяма степен е възпитание. Малки промени в навиците за сърфиране могат да доведат до големи промени в безопасността и да намалят количество наранени деца в киберпространствато. Намаляване на рисковете, култура на отговорно сърфиране, запазване на поверителността, разбиране на границите на отговорност, асимилиране на ценности и морал, всичко това може да бъде постигнато само чрез възпитание.

- Вие говорите за възпитание, а каква е ролята на училището за намаляване на кибертормоза на база на опита на Израел?

- Ролята на училището е изключително важна. Аз и в България водя семинари за директори, преподаватели и училищни психолози–“Кибертормоз и ролята на училището в борбата с него”. Децата прекарват голяма част от времето си в училище и учителите са едни от първите, които имат възможност да забележат промени в поведението на детето и да вземат съответните мерки.

Също така, част от децата, понякога предпочитат да споделят тревожна за тях ситуация имено с учител, а не с родител.

Освен това за нас е много по-лесно да стигнем с препоръките ни до децата и техните родители чрез училище.

Що се касае до Израел, в последните години, Министерството на образованието превърна кибертормоза в една от основните теми. Има министерска комисия, както и междуведомствена комисия, където участват служители на Министерство на социалните грижи, Министерство на правосъдието, полицята, експерти и др., а всяко училище съответнно има задължението да осъществява редовна дейност между ученици, родители и учители.

 

 


Всички новини от категория Киберзащитници.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com