Гореща прогноза. Проф. Константинов нареди изборите. Кой ще управлява?

Спасението от спекулата не е таван на цените, а таван на надценките, които в момента са престъпно високи

Гореща прогноза. Проф. Константинов нареди изборите. Кой ще управлява? | StandartNews.com
  • ГЕРБ/СДС ще бъде първа, а ПП/ДБ - втора политическа сила. Но важното е ще има ли кабинет
  • Откриването на предизборната кампания в деня на Левски беше проява на лош вкус
  • Не очаквам "Възраждане" да спечели повече от 30-32 депутати
  • Спасението от спекулата не е таван на цените, а таван на надценките, които в момента са престъпно високи
  • Ако новият списък "Магнитски" повлияе на избирателите, ще е в обратна посока, защото българинът мрази да му казват какво да прави
  • Войната върви към кулминация, дано не наблюдаваме последното действие на парадокса на Ферми, казва проф. Михаил Константинов в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

 

- Проф. Константинов, предизборната кампания вече започна. Какво ново можем да очакваме и ще има ли изненади?

- Изненади в предизборната кампания не очаквам. Разбира се, ще има мръсни номера и нечестна игра, но така е навсякъде по света. Особено в САЩ напоследък.

- Коя е тънката струна на българския гласоподавател, по която могат политиците да свирят, за да спечелят изборите?

- Кой знае колко тънки струни гласоподавателят няма, но и той като всяко живо същество обича да му казват колко е умен и велик и да го галят по главата. А иначе българският избирател е точно толкова умен и велик, колкото е и средният европейски избирател.

- Имаме нова коалиция - "Има как", която откри предизборната си кампания в деня, когато всички се обединяваме, за да почетем Апостола на свободата Васил Левски. Някои социолози вече предрекоха успех на ПП и ДБ. Какви са шансовете им да спечелят изборите?

- Откриването на предизборната кампания в този ден беше проява на лош вкус. А иначе смятам, че на изборите коалицията ГЕРБ/СДС ще бъде първа, а ПП/ДБ - втора. Но не е важно кой ще спечели изборите, а дали ще има правителство след това. Светът много бързо отива към кулминация във войната, която се води в Украйна, така че всичките ни днешни сметки могат да се окажат без кръчмар. Дано не наблюдаваме последното действие на парадокса на Ферми. Защото след това няма да има кой да наблюдава каквото и да било.

- НДСВ бе една от партиите, които в началото на този век имаха шанса да управляват страната. Тези години хората свързват и с известно спокойствие. Според Вас възможно ли е носталгията по онова време отново да възвърне на политическия небосклон партията?

- На предстоящите избори на 2 април 2023 г. това не е възможно. А дали ще бъде възможно в бъдеще, никой в момента не може да каже. Ако има бъдеще, де.

- В новия списък "Магнитски" има известни лица и от политически партии. Ще повлияе ли този факт на гласоподавателите?

- Ако изобщо повлияе, ще бъде в обратна посока. Българинът не обича да му казват

за кого да гласува и за кого - не. Също така не е зле да се припомни, че законът "Магнитски" няма правно действие на територията на Европейския съюз, на който България все още е член.

- Заговори се за възможни общи листи между "Български възход" и ВМРО. Как гледате на тази възможност?

- Гледам на тази възможност като на опит да се спечелят някакви допълнителни гласове от две формации, които правилно предполагат, че поотделно няма да прескочат бариерата. Не оценявам особено високо шансовете за успех на подобна, да я наречем "условна", коалиция. А и ние не знаем дали тя ще се случи.

- Новите геополитически реалности ще увеличат гласовете на "Възраждане"?

- Да, ще ги увеличат, но не много. Не очаквам тази партия да спечели повече от 30-32 депутати.

- От ГЕРБ обещаха, ако вземат властта, да се справят с високите цени. Според вас има ли реална възможност за разрешаване на този проблем?

- Високите цени у нас се дължат отчасти на спекула и на картел. Знам, че не звучи много пазарно, но държавата тук може и трябва да се намеси. Но не като постави таван на цените, а таван на търговските надценки, които в момента са престъпно високи. Използването на такива престъпно високи надценки от търговските монополисти за мен е равно на мародерство. А за мародерство по време на война разстрелват. Дори в демократичните държави. Сещам се за един такъв случай от този век. Читателите също ще се досетят.

- Скандалите в БСП с какъв знак влияят на столетницата и какво е политическото бъдеще на Корнелия Нинова?

- Скандалите в една партия преди избори няма как да повлияят другояче, освен отрицателно. Но пък БСП ще си върне поне 100 000 гласа заради смесеното гласуване. Така че очаквам по-скоро БСП да подобри сегашния си резултат от 25 депутати (24 след бягството на един). Сегашното ръководство на БСП има шанс да оцелее, ако БСП и коалиция успеят пак да влязат във властта и така да избутат до европейските избори през май 2024 г. След неуспешен мандат у нас някои лидери на БСП се скриват доста успешно в Европарламента.

- Люспи от БСП и по-леви партии създадоха обща коалиция - "Левицата". Смятате ли, че имат шанс да влязат в парламента или за момента такъв няма?

- Известен шанс имат, доколкото е възможно всичко, което не противоречи на законите на физиката. Но този шанс е практически нулев. Смятам, че тази коалиция няма да влезе в парламента. На последните избори също имаше подобни неуспешни опити за реанимация на умрели комунистически структури.

- Слави обеща да стане депутат в бъдещия парламент. Според Вас това ще повлияе ли на влизането на ИТН в парламента?

- Ако ми позволите да перифразирам големия Хайтов, едно е да обещаваш, друго е да можеш, и трето и четвърто е да го направиш. Няма как г-н Станислав Трифонов да бъде депутат в 49-тото Народно събрание. В личен план, имам предвид. А иначе да, популярните фигури по принцип привличат гласове. Но е трудно да се прецени колко са тези гласове. Не очаквам ИТН да влезе в парламента. И тук отново се сещам за законите на физиката.

- Умориха ли се българите от изборите? Каква е очакваната избирателна активност?

- Умориха се, но очаквам да гласуват около 2,9 милиона българи, т.е. с 300 000 повече, отколкото на 2 октомври 2022 г. Увеличението ще дойде от връщането на възможността да се гласува с хартиени бюлетини. Ще напомня, че машинно гласуване като нашето има само в 4 държави по света: Индия, Бутан, Бразилия и Венецуела. В Европа подобен вид гласуване има само в град Брюксел. Където в Европа имаше машинно гласуване, го изхвърлиха. Тези факти би трябвало да говорят нещо дори на хора със специфични образователни потребности.

У нас има много избиратели, които се страхуват да не се изложат при гласуването с машина. Аз лично познавам такива хора, които иначе са добре образовани. Прочие, машинното гласуване изобщо не влияе на купения, етническия и корпоративния вотове. Това също би трябвало да е ясно на всеки, който се занимава с избори. Професионално, имам предвид.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай