Официално: Толкова малко не са гласували от Татово време!

Имената на народни представители, които ще влязат в следващия 48-и парламент, ще станат ясни най-късно до 9 октомври

Официално: Толкова малко не са гласували от Татово време! | StandartNews.com

39,40% е избирателната активност на предсрочните парламентарни избори към 20 ч. на 2 октомври. Правото си на глас са упражнили 2 601 696 български граждани. Това сочат официалните данни на Централната избирателна комисия (ЦИК), публикувани днес.

Това е най-ниската избирателна активност от 1989 година насам, коментира вчера говорителят и заместник-председател на Централната избирателна комисия (ЦИК) Цветозар Томов.

За сравнение, на парламентарните избори през април м. г. активността е била 50,61%, през юли - 42,19%, а през ноември, когато имаше парламентарни и президентски избори, тя е била 40,23%.

На предишните парламентарни избори на 14 ноеври 2021 г. избирателната активност бе 40,23%, а преди това - на вота през април бе 49,1%.

Данните на ЦИК за проведените предсрочни парламентарни избори на 2 октомври т. г. сочат, към 11:00 часа избирателната активност е била 8.89% (586 898 гласували), в 16 часа  - 25.58% (1 688 944 гласували), а в 20 часа - 25.58% или общо до 2 601 696 души са отишли до урните.

Активността е изчислена на база междинни данни при 100 процента обработени протоколи на СИК в РИК. 7 партии влизат в 48-ото Народно събрание - ГЕРБ, ПП, ДПС, Възраждане, БСП, ДБ и Български възход, а ИТН остава под чертата, сочат още изборните резултати.

Данните ще бъдат актуализирани при публикуването на окончателните резултати, уточняват от ЦИК.

Законовият срок за обявяване на резултатите е четвъртък, но се очаква това да стане или късно тази вечер или утре.

До 6 октомври, не по-късно от четири дни след вота, Централната избирателна комисия (ЦИК) трябва да обяви получените гласове и разпределението на мандатите между партиите и коалициите, съгласно Изборния кодекс (ИК).

Имената на народни представители, които ще влязат в следващия 48-и парламент, ще станат ясни най-късно до 9 октомври.

Когато от ЦИК обявят разпределението на мандатите по партии и райони, всяка политическа формация трябва да излъчи необходимия брой кандидат-депутати.

Ако кандидат е избран в два многомандатни изборни района, той е длъжен в еднодневен срок от узнаването писмено да заяви в ЦИК в коя листа желае да остане избран.

Общият брой мандати за всяка партия и коалиция се определя въз основа на подадените за партията или коалицията действителни гласове в страната и извън страната по метода на Хеър-Ниимайер - методът за най-голям остатък. Право на участие при разпределяне на мандатите на национално ниво имат партиите и коалициите, получили не по-малко от четири на сто от действителните гласове в страната и извън страната.

Определянето на избраните кандидати от всяка кандидатска листа на партия или коалиция се извършва според броя на получените валидни преференции. Преференциите за отделните кандидати са валидни, ако броят на гласовете, получени за кандидата, е не по-малък от седем на сто от гласовете, подадени за кандидатската листа.

Кандидатите се подреждат според броя на получените предпочитания, като се започне с кандидата, получил най-висок брой валидни преференции. Тези кандидати се изваждат от кандидатската листа на съответната партия или коалиция.

Многомандатните изборни райони са 31 - три в област София-град, два в област Пловдив. Останалите изборни райони съвпадат с границите на областите в страната.

Броят на мандатите се определя по метода за на най-големия остатък, а броят на мандатите в многомандатен изборен район не може да бъде по-малък от четири.

  

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай