Коалиция с отвращение или нови избори? Големият въпрос

Изходът е в ясни програми, около които да се търси обединение

Коалиция с отвращение или нови избори? Големият въпрос | StandartNews.com

След публикуването на първите предварителни резултати от предсрочните избори неизвестните остават. Дали ще бъде съставена коалиция в новия парламент или всички усилия ще се провалят и ще се отиде към нови избори?

Според социолога от "Алфа Рисърч" Боряна Димитрова "желаните коалиции са невъзможни, а възможните са неприемливи".

Математиката показва, че няма как да се създаде устойчиво правителство. Дори и да има опит за някакъв кабинет, то в процеса на формирането му трябва да се прескачат червени линии, които лидерите, членовете и симпатизантите на формациите са поставили.

Тя коментира, че избирателите си стоят зад основните политически сили и работата оттук-нататък е у политиците, които да търсят възможности да съставят правителство. Огромната част от хората искат да бъде съставено правителство и да бъдат направени компромиси, каза Димитрова.

Изходът според нея е в ясни програми, около които да се търси обединение.

Кънчо Стойчев от "Галъп интернешънъл" коментира, че вече е свършила математическата логика и сега нещата отиват в полето на политическите умения. Партиите и коалициите ще трябва да се договарят.

От анализите на специалистите става ясно, че в обществото има очакване, а се усеща и натиск, да се състави кабинет, доминиран от ГЕРБ и "Продължаваме промяната", с участието на "Демократична България".

Като най-голям проблем за съставянето на бъдеща коалиция политологът Огнян Минчев определи конфликта между партийните лидери. При двете основни формации - ГЕРБ-СДС и ПП има взаимно искане за оттегляне на лидерите. Но искането за оставка на лидери не е добра покана за преговори, убеден е Минчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай