Четвъртък,

Голяма драма с мандатите. Депутати горят, щабовете врят

От: СТАНДАРТ -
3184
Голяма драма с мандатите. Депутати горят, щабовете врят
A
A
A

Голяма драма с мандатите беляза предизборната кампания, която вече тече с пълна сила, независимо че формално 48-ото Народно събрание все още не е разпуснато. Причината е преброяването на населението, данните от което налагат преразпределение на броя депутати, които се излъчват от всеки един от 31-те избирателни района.

Според изборните спецове по-малки райони като Видин или Смолян, например, трябва да излъчват по трима депутати. Но в Изборния кодекс ясно е записано, че най-малкият брой народни представители, които могат да се избират в един МИР, е 4.

6 района гърмят с един мандат, научи "Стандарт". Това да Видин, Ловеч, Монтана, Плевен, Русе и Пазарджик. Три от шестте места отиват в 23 МИР - София. По един повече получават Варна и Добрич. Шестият мандат все още не е намерил мястото си. Говори се, че ще отиде в 24 МИР-София, но може да е и в Пловдив, обясняват източниците ни.

Треска за пренареждане на депутати е завладяла партийните централи. Спецовете по избори във всяка от тях трескаво изчисляват в момента кой гори и къде да го преместят в листите, за да стапят колкото може повече емблематични лица.   Настъпват промени в броя на депутатите, които ще представляват една трета от България, пресмятат от Централната избирателна комисия, докато очакват държавният глава Румен Радев да издаде указ за насрочване на вота.

В 10 района ще има различен брой депутати от досега избраните, твърди за бТВ и изборният експерт проф. Михаил Константинов.

На картата се вижда, че многомандатни избирателни райони като София, Пловдив и Варна печелят допълнително от един до три мандата. Други шест района обаче вероятно ще загубят по един мандат, казва Константинов.

Разпределението на мандатите по партии не зависи от това колко мандата се избират във всеки район, обясни той.  „Зависи обаче кои ще бъдат депутатите. Например, 23-ти район в София ще излъчи 19 депутати, а в Търговище или в други райони - това ще е един депутат по-малко. Но това не касае депутатите от всяка партия, затова казвам, е става дума за Радини вълнения“, заяви Константинов.

Той е категоричен - не се ощетяват райони в страната за сметка на други.

Ощетени обаче са избирателите извън страната, обръща внимание Стефан Манов, член на обществения съвет към ЦИК. Според него вотът от чужбина е неравно третиран, спрямо гласоподавателите у нас.

„Докато избирателите в страната могат да изберат не само партия, но и преференциален кандидат от листите в техния район, извън страната гласуват само за партия – т.е. техните гласове не участват в разпределянето на мандатите по партии“, категоричен е той.

Очаква се тази седмица ЦИК да се произнесе за броя на мандатите в многомандатните избирателни райони. Изборни експерти считат, че опцията „хартиена бюлетина“ ще върне до урните около 300 000 избиратели - без това до доведе до нощуване на членове на секции в Районните избирателни комисии.


Всички новини от категория Избори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията