Юлий Павлов: На хората им писна да ходят по избори, искат кабинет

Гласуваха за "Продължаваме промяната", защото са склонни за говорят с всички за правителство

Юлий Павлов: На хората им писна да ходят по избори, искат кабинет | StandartNews.com
  • Гласуваха за "Продължаваме промяната", защото са склонни за говорят с всички за правителство, казва социологът Юлий Павлов

 

- Г-н Павлов, кое за Вас бе най-изненадващото на тези избори?

- Фактът, че Продължаваме промяната изпревари ГЕРБ-СДС. Това е голямата изненада. Всички агенции давахме преднина за ГЕРБ, която бе стопена в последната седмица. Всъщност между една четвърт и една трета от анкетираните са взели решение в последната седмица. А тогава ние не правехме проучвания. И техните нагласи не могат да бъдат измерени.

- Защо се насочват към Продължаваме промяната, а не към друго?

- Защото все пак те изглеждаха най-склонни да преговарят с всички за съставяне на правителство.На хората им писна да ходят на избори и естествено, прагматично решиха да подкрепят онези, които почти не поставиха червени линии, а казаха, че горе-долу ще преговарят с всички.

- Мислите ли, че може да се състави правителство в тази ситуация?

- Тя с нищо не е по-различна от предишните парламенти. Отново имаме три центъра. Имаме ГЕРБ и ДПС, имаме партиите на промяната, и имаме партията, която сама се определя като антисистемна - Има такъв народ. В предишния парламент диалогът между партиите на промяната и антисистемната партия не се състоя и това бе причината да нямаме правителство. Сега ако не се състои, пак няма да имаме правителство. За правителство трябват четири партии.

- Това ми прилича на омагьосан кръг.

- Да, но в този кръг все пак има една промяна. Изборите струват немалко пари, а партиите вече похарчиха доста от тях. Част от тях свършиха парите, на други търпението на спонсорите им свърши. Така че смятам, че вече икономическата логика, че не може да се пилеят пари на вятъра, да се повтаря едно и също действие и да се очаква различен резултат, ще надделее. Надявам се, макар че в България нищо не е сигурно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай