Валери Симеонов начело на наша делегация в Унгария

Визитата е по случай 19 октомври - Деня на българо-унгарското приятелство

Валери Симеонов начело на наша делегация в Унгария | StandartNews.com

Редовното заседание на Унгарския парламент бе прекъснато днес, за да може председателят му Ласло Кьовер да приветства с „добре дошъл“ лидера на НФСБ Валери Симеонов. Бившият вицепремиер и зам.-председател на 44-то Народно събрание е начело на наша делегация, която е на посещение в Унгария по случай Деня на българо-унгарското приятелство 19 октомври.

Денят на Св. Иван Рилски Чудотворец 19 октомври е и ден на българо-унгарската дружба, утвърден с решение на парламентите на България и Унгария. Това е единствения ден за приятелство с друга държава, утвърден от българското Народното събрание. В основата на решението застанаха през 2016 г. лидерът на НФСБ Валери Симеонов и народните представители на патриотичната партия.

Работната програма на делегацията днес започна с посещение в Парламента на Република Унгария. Думата бе дадена и на депутата Симеон Варга, българин по произход, който произнесе вълнуваща реч на български и унгарски по повод на Деня на българо-унгарското приятелство.

В приветствието си Миклош Шолтес – Държавен секретар на Унгария, изтъкна специалните заслуги на България за опазването на европейските граници  и в частност заслугите на Валери Симеонов за изграждането на защитното съоръжение по границата с Република Турция.

Валери Симеонов получи представителен подарък от председателя на групата в Унгарския парламент за приятелство с България  г-жа Моника Дунай.

Водената от Симеонов делегация, в която участва и посланикът ни в Унгария Христо Полендаков, продължава посещението си със срещи с българската общност, представители на бизнеса и дейци на културата и образованието. 

Припомняме, че през март, тази година в навечерието на националния празник Валери  Симеонов бе отличен с най-високото отличие на Българското самоуправление  в Унгария – наградата „3 март“. Призът му бе присъден за изключителни заслуги към българската общност в Унгария и бе връчен у нас на официална церемония в Народното събрание от държавния секретар на Министерския съвет на Унгария Миклош Шолтес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай