Социолог с прогноза каква подкрепа може да получи Карадайъ

Очакваме по-висока активност, но три фактора са решаващи, каза Боряна Димитрова

Социолог с прогноза каква подкрепа може да получи Карадайъ | StandartNews.com

Очакваме оспорвани избори в два тура с отворен финал. Това заяви по bTV социологът Боряна Димитрова от Алфа Рисърч по повод последното проучване за обществените нагласи за изборите.

В проучването, което е независимо, проведено сред 1000 души като интервю с таблети, общо 52,7% заявяват желание да гласуват за президент и 46% за парламент, което е повече от предните избори, което доказва, че избори 2 в 1 са по-мобилизиращи за населението.

Изследването, проведено в периода 4 - 10 октомври от "Алфа Рисърч", не включва кандидат-президентската двойка Мустафа Карадайъ - Искра Михайлова, но се очаква около 80 на сто от избирателите, участвали в него, които са заявили, че все още не са избрали своя кандидат, да подкрепят председателя на ДПС и неговата кандидатура да има мобилизационен ефект върху партията.

Боряна Димитрова отчете като стабилна подкрепата, която се очаква да получи настоящият държавен глава Румен Радев на изборите за президент, като зад него стоят около 90% от избирателите на БСП, както и 2/3 от тези на ИТН и ПП.

"Около 80% от симпатизантите на ГЕРБ са готови да подкрепят проф. Анастас Герджиков. Лозан Панов събира по-нисък потенциал от "Демократична България", защото около 1/4 от техните симпатизанти също предпочитат Румен Радев", добави тя.

Има фактори, които могат да намалят  процента на гласуващите, единият е COVID обстановката - тя може да обърне ситуацията, а второ - електронното гласуване, което може да откаже по-голяма част от възрастното население.Като статистика от графиките се вижда, че ГЕРБ-СДС запазва след изборите през юли първото си място. 23,1% е устойчива дистанция. Това е заради появата на още един актьор сред партиите и срива на ИТН, обясни Димитрова.

ГЕРБ-СДС са върнали 2 - 3 %, в сравнение със спада от резултата през юли. Това е значителен ръст, но на фона на съществен спад при другите.

Второто място е люта битка - БСП с 16, 8% срещу 15,8% на новата партия. "В полза на БСП играе високата мобилизация на симпатизантите им, включително от президентския вот, но срещу тях може да играе евентуалната COVID ситуация, която засяга най-силно по-възрастните избиратели и хората, които имат повече притеснения да гласуват машинно. Тези фактори обаче не са възпиращи за "Продължаваме промяната", заяви тя.

"Част от избирателите на "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!" отиват при "Продължаваме промяната" и точно това преразпределение е ключово за нагласите, които наблюдаваме", каза социологът.

Следващият парламент ще е 6-партиен, статистическата вероятност е 99 на 100 и в него сe oчаква, че ИБГНИ може да не прескочи 4-процентната бариера на предстоящите избори. Все пак предизборната кампания е пред нас.
Според социолога изборите 2 в 1 най-вероятно ще оправдаят очакванията за повишаване на избирателната активност, но три фактора могат да "обърнат ситуацията" - утежняващата се COVID ситуация, отказа от машинно гласуване на определени избиратели и евентуалното рязко влошаване на икономическата ситуация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай