Прогноза: Ето ги новите депутати от Бургас

Повече от половината в 14-членната група се очертават като напълно нови лица

Прогноза: Ето ги новите депутати от Бургас | StandartNews.com

Резултатът от вота за 47-ия парламент на национално ниво, около 21:30 часа тази вечер, дава следната проекция за разпределението на 14-те депутатски мандата във Втори МИР Бургас. Тази нощ ще има щабове, в които картината ще е тревожна, тъй като съставът от народни представители, които ще изпратим след седмица на жълтите павета, ще се окаже изненадващ за всички политически сили на регионално ниво.

Изчисленията на Флагман.бг сочат към настоящия момент, че ГЕРБ по всяка вероятност ще удържи 4-те си депутатски мандата.

Прогнозата на Флагман.бг е, че пренареждане в първата четворка не се очаква и ако ГЕРБ са си запазили резултата от предходния вот, оттук ще изпратим в парламента Любен Дилов-син, Жечо Станков, Деница Николова и Галя Желязкова. Щабът на ГЕРБ със сигурност ще има още два тревожни дни до окончателно преброяване на гласовете, защото този път четвъртият депутат при тях не е на 100 %. Възможно е да бъде откъснато "живо месо" от ГЕРБ.

Със сигурност можем да твърдим, че новопоявилите се на политическата сцена от коалицията „Продължаваме промяната“ ще имат трима народни представители от Бургас.

От челната тройка, по наши сведения сигурен като име е само водачът Константин Бачийски – лидер на мандатоносителя ПП „Средна европейска класа“. Следващите в листата Христо Симеонов и Димитър Ташев са застрашени от свръхактивната вътрешна кампания на двама от изявените членове на СЕК – 6-ия Стоян Царев и 7-ия Иван Иванов. Те работеха до последния възможен час днес, за да ги изместят преференциално. Христо Симеонов, за разлика от Димитър Ташев, има зад гърба си впечатляваща предходна собствена предизборна кампания като независим кандидат за последния ЕП, когато успя да привлече над 2500 гласа. Той е учител по английски език от Бургас, уважаван и познат в целия град. Тъй като преброяването на гласовете от двойния вот в РИК Бургас ще продължи поне още 10 часа, не се знае дали ПП няма да отбележи и още по-голям пробив във Втори МИР-Бургас, заради което да претендира и за четвърти мандат. Тогава в парламента може да изпратим и неизвестния Милко Асенов Пенев, на 4-та позиция в листата.

За БСП се очертават резултати от предходните два вота, но и при тях, както и при ГЕРБ, може да има неприятна изненада заради „Продължаваме промяната“. За БСП твърди, засега, изглеждат водачът инж.Петър Кънев и третият в листата Тодор Байчев, който доказа, че с лекота печели достатъчно преференциален вот, за да измести втория. Това е зам.-директорът на ППМГ „Акад.Никола Обрешков“ Станимир Баев, който и без това не показа особен афинитет към депутатската банка.

От ИТН засега оттук като народни представители се очертават водачът Ивайло Вълчев и юристът Златомира Карагеоргиева-Мострова, но и двамата, по информация на Флагман.бг, ще се възползват от водаческите си места в други два района. Вълчев ще влезе от Сливен, а Мострова – от Ямбол, което прави сигурно заминаването за столицата на областния им лидер Тодор Иванов, трети в листата. Така и четвъртият в листата - общинският координатор за Бургас Боян Хлебаров, може да се надява да влезе в парламента. 

Голямата изненада може да дойде и от ДПС предвид тройно нарасналата избирателна активност на изселниците ни в съседна Турция. Севим Али и Ешереф Ешереф са сигурни, но този път може да получат и трети мандат след преразпределението на гласовете отвън, които ще са в полза на третата Фатме Рамадан.

Тъжно е в щаба на „Демократична България“, тъй като се вижда, че от Бургас повече няма да имаме народен представител. Димитър Найденов, който отново проведе кампания с голям размах, най-вероятно ще отпадне, защото разцеплението в редиците на либералната десница доведе до отлив на гласоподаватели за сметка на харвардските възпитаници. Оттук за негова сметка ще замине като бургаски депутат столичанинът Ивайло Мирчев, тъй като при настоящата ситуация няма никакъв шанс да пробие от софийски МИР, където е поставен на задна позиция, а и ДБ регистрира и сериозен спад на гласовете в столицата.

Групата на 14-те се очертава да бъде запълнена с депутат от ПП „Възраждане“ Цончо Ганев, заместникът на Костадин Костадинов. Ганев не е стъпвал в Бургас, но той няма амбиции да представлява бургазлии в следващия парламент, тъй като води и в 1 МИР Благоевград, откъде по наша информация ще влезе в следващия парламент. За това са огромни шансовете на една колоритна фигура от местния политически живот – Тодор Ангелов да бъде буквално изстрелян в 47-ия парламент. Ангелов е известен още от времето, докато дълго представляваше Студентския съвет в университет „Проф.д-р Асен Златаров“, след това премина в редиците на БСП, после стана общински съветник от АБВ, а към настоящия момент вля своята организация на тракийците във „Възраждане“. Тодор Ангелов е от майсторите във воденето на предизборни кампании и вероятността да бъде изместен преференциално от екстравагантната водачка на антиваксърското движение Звезделина Каравелова, 4-та в листата, е твърда малка.

ИБГНИ няма да е част от следващия парламент и съответно няма да излъчи депутат от Бургас, което е доста разочароващо за тази коалиция. През април Мая Манолова успя да реализира двама депутати от нашия регион, но сега отвън ще остане една от най-изявените протестни фигури в региона Живко Табаков.

ГЕРБ-СДС: Любен Дилов-син, Жечо Станков, Деница Николова, Галя Желязкова

ПП: Константин Бачийски, Христо Симеонов, Димитър Ташев (Стоян Царев, Иван Иванов)

БСП: Петър Кънев, Станимир Баев (Тодор Байчев)

ИТН: Ивайло Вълчев, Златомира Мострова (Тодор Иванов)

ДПС: Севим Али, Ешереф Ешереф, (Фатме Рамадан)

ДБ: Ивайло Мирчев (Димитър Найденов)

ПП „Възраждане“: Цончо Ганев (Тодор Ангелов)

*Забележка на Флагман.бг: 14-ият мандат от Бургас ще преминава от партия в партия поне още две денонощия, докато се преброят всички гласове от чужбина и се извърши преразпределението по системата Хеъйр-Ниймаейер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай