Наблюдатели от ЕС притеснени от полицейските репресии

Илхан Кючюк: Няма да позволим ничий политически ботуш да мачка достойнството на българските избиратели

Наблюдатели от ЕС притеснени от полицейските репресии | StandartNews.com
  • Илхан Кючюк: Няма да позволим ничий политически ботуш да мачка достойнството на българските избиратели

Изборите са празник на демокрацията. Никой не трябва да се чувства застрашен, когато упражнява правото си на глас. Това заяви Роман Якич, президент на Либералната мрежа на Югоизточна Европа по време на пресконференция в Кърджали, организирана от президента на АЛДЕ Илхан Кючюк.

Европейска делегация на АЛДЕ е в България по покана на ДПС, за да наблюдава подготовката на изборите и да се запознае на място със случаите на полицейски репресии. ДПС я информира за всички случаи на натиск върху избиратели, установени и документирани както на в сегашната кампания, така и по време на юлския вот за парламент. В брифинга участваха председателят на Комисията по правни въпроси в Европейския парламент Адриан Васкес Лазара, евродепутати и експерти, Антоанета Асенова, президент на европейската либерална младеж.

Предприехме конкретни действия, за да защитим правата на българските избиратели, заяви Илхан Кючюк. И съобщи, че 191 случая са на бюрото на европейския комисар по правосъдие Дидие Рейндерс. Ако трябва, ще защитим правата на българските избиратели и Международния съд по правата на човека в Страсбург, увери Кючюк.

Той описа конкретни случаи на репресии. През юли редица граждани бяха посетени в домовете им, имаше обиски пред техните семейства, бяха привиквани в полицейските управления. Караха ги да подписват протоколи, че няма да се занимават с политическа дейност, каза Кючюк.

Купуването на гласове е бич. ДПС се бори 30 години за изкореняването на това порочно явление, заяви Илхан Кючюк. Но подчерта, че не може свободни български граждани да бъдат принуждавани да подписват протоколи, да се проверяват в домовете им пред семействата им и това да дава отражение върху психиката на децата им.

Напоследък се забелязва и друго явление. Изборният кодекс позволява подвижни секции. В повечето случаи хората, които подават своите заявления за гласуване в тях, са с ТЕЛК. За съжаление някои служители на г-н Рашков ходят по домовете им и ги притесняват с въпроси: кой е подписал заявлението, ваш ли е подписът, кой попълни това заявление и т.н. Резултатът е, че тези хора вече не искат да гласуват, каза Илхан Кючюк.

Не търсим конфронтация с българските власти, а диалог и изчистване на някои административни указания, давани от хората на Рашков, каза още Илхан Кючюк. Той съобщи, че е изпратил две идентични писма с искане за среща до главния прокурор Иван Гешев и до вътрешния министър Бойко Рашков. Гешев прие срещата, Рашков - не, каза президентът на АЛДЕ.

В писмото до Рашков подробно описахме целта на мисията на АЛДЕ в България, но той не пожела да се срещне с европейските представители, каза Кючюк. И попита: "Кое кара Рашков да няма доверие в европейските комисии? Не иска да проведе разговор за върховенството на правото с председателя на правната комисия в Европарламента? Тези 191 случай кой ще ги разгледа, те не заслужават ли внимание?"

Илхан Кючюк посочи като показателен примера с млад човек, който се занимава активно с политика и три пъти е кандидат за депутат, който и в трите кампании бил привикван в поделението управление на Айтос, за да дава обяснения, защо агитира, раздавайки брошури на ДПС, химикалки и запалки.

Няма да позволим ничий политически ботуш да мачка достойнството, самочувствието и гордостта на нито един български гражданин, увери Илхан Кючюк.

Бих искал да припомня на всеки български гражданин, че съгласно Конституцията и европейското законодателство има право да гласува, има право и на политическа дейност. Ако чувства, че това негово право е нарушено, може да потърси справедливост и пред българските, и пред европейските институции, каза Адриан Васкес Лазара.

Роман Якич, който през 2017 е ръководител на мисията на ОССЕ в България допълни, че нарушаването на правото за гласуване отдалечава страната ни от демокрацията.

"Много неща са се променили от 2017 г., но някои неща - не, и за съжаление сред тях е възможността за използване на майчин език в кампанията. Не съм чувал за друга държава, в която да се проблематизира използването на друг език освен официалния. Право на избирателя е да чуе ясно посланията, които са отправени към него", категоричен бе президент на Либералната мрежа на Югоизточна Европа.

Притеснен съм и от полицейските разследвания, които някои от хората усещат като натиск спрямо волята им, каза още Якич.

Всички трябва да се борим срещу купуването на гласове, но не трябва да се бърка провеждането на класическа кампания с купуването на гласове, заяви още Роман Якич. Той подчерта, че разпространението на брошури, химикалки и запалки не може да бъде определено като купуване на гласове.

Провеждането на кампания в кафенета и магазинчета не противоречи на принципите за провеждане на агитация. Аз като словенски политик използвам подобни методи по време на кампания, каза наблюдателят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай