Михов: Да се обединим около решаванeто на проблемите на българите

Повече правомощия за президента под контрола на парламента, казва доц. Милен Михов

Михов: Да се обединим около решаванeто на проблемите на българите | StandartNews.com
  • Експериментите в родната армия нанесоха поражения на отбраната ни
  • Конституцията казва ясно, че бракът е между мъж и жена
  • Тревожната ситуация в момента налага отговорно управление
  • Водим откровен и честен диалог с нашите избиратели
  • Повече правомощия за президента под контрола на парламента, казва  доц. Милен Михов кандидат за президент от ВМРО в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

- Доц.Михов, как решихте да се включите в надпреварата за президент?

- Решението да излъчим самостоятелна кандидатура за президент от ВМРО в тези избори беше взето с огромно мнозинство от националнато ръководство. Въпросът беше кой да се заеме с тази, да я наречем, задача. Бяха обсъдени много кандидатури, много имена, включително и на Красимир Каракачанов и на Ангел Джамбазки, и на Искрен Веселинов. Поласкан бях, че моята кандидатура беше излъчена от младежката организация на ВМРО, чрез едно широко допитване до младите членове , а не чрез гласуване в  ръководството. Може би, това беше ангажимент, лично, пред младите хора, да поема тази трудна задача в това трудно време. Мисля, че кампанията мина добре. Ние се срещнахме с много хора в цялата страна и очакванията ни за едни откровен и честен диалог с нашите избиратели определено се получиха. От двете страни имаше откровеност.

- Как протече кампанията ви и какво споделиха вашите симпатизанти?

- Настроенията в обществото, с две думи, могат да се определят като несигурност и нестабилност, породени от много фактори. Не на последно място бих казал, че това е и разрасващата се смъртоносна епидемия. Хората виждат болестта, страданията, а често пъти и смъртта, вече много близо до тях. Коронавирусът покосява приятели, познати и роднини. На следващо място, много силни бяха притесненията от несигурността от енергийния пазар. Електроенергията за малкия и средния бизнес се превръща в голямо изпитание. Хората работещи в малки магазинчета, в занаятчийски обекти са притеснени от галопиращата цена на тока, която е неясно докъде ще стигне. Скъпотията и инфлацията също са много притеснителни. Чувството за спекулативно повишаване на цените е осезаемо. Хората споменават, че не може олиото в Русе да е на една цена, а в  Гюргево - коренно различна, близо с евро по-евтино. Проблемите с работата, с децата, с училището пораждат една изключително тревожна ситуация, която налага отговорно управление, отговорен парламент и отговорна изпълнителна власт, която да ръководи страната в тези трудни дни.

- Президентът трябва да е медиатор не само между партиите, но и в обществото като цяло. Какво мислите за разделителните червени линии?

- Моята лична кариера е свързана с преподаването, академичния свят и университетското управление. Аз съм работил в среда на хора, които имат основателното самочувствие, че са компетентни и хора, които в самата си същност са индивидуалисти. Защото ученият и преподавателят има собствено мнение за всичко и смята аргументирано своята позиция за правилна. За да можеш да работиш с такива хора, единственият начин е да градиш мостове на диалог, да търсиш аргументи и да търсиш общите полета на интереси и на почтеност, за да постигнеш резултат или общи действия. Аз в професионално и лично качество имам качествата да бъда точно медиатор. Що се отнася до червените линии, мисля, че политиката трябва решително да слезе при хората, при техните проблеми. Често казвам, че хората в един блок гласуват различно, но имат общ покрив, имат общи нужди и имат общи интереси. Така че, ако потърсим общото сечение на политическите интереси, а това е да свършим нужното, за да подобрим положението на българите и да изведем страната от тази криза, трудно някой би избягал от такава отговорност. Може да се постигне обединение върху конкретните въпроси, засягащи житието и битието на българите днес. Наложително е, защото в противен случай на следващите избори, българският избирател ще въздаде всекиму дължимото.

- Върху какво се фокусирахте в кампанията си като кандидат за президент?

- В тази кампания ние даваме нашия отговор на огромната обществена енергия, която се изразява в искането за промяна. И нашият отговор е, че търсейки истинската промяна, ние трябва да поставим основния въпрос за  съотношението между държавните институции и модела на управление. Затова издигаме като фокус конституционната промяна. Според нас, в тази конституционна промяна, в едно от нейните измерения, трябва да бъдат засилени правомощията на президента, който е пряко избран от народа, но всъщност е лишен от изпълнителни правомощия. Той е приведен до една декоративна функция.

- Говорите за президентска република?

- Можем да кажем и така - президентска република. Президентската институция би трябвало да има изпълнителна власт, естествено под контрола на един действаш парламент, който да бъде истински коректив на изпълнителната власт. Днес органичната връзка между мнозинството в Народното събрание и изпълнителната власт на Министерския съвет сама по себе си създава предпоставка парламентът да не може да бъде коректив или контролиращ сам себе си, тоест мнозинството в парламента да контролира собствената си изпълнителна власт. Промяната в отношенията между изпълнителна власт, законодатена власт и държавен глава са истинската промяна. За съжаление, тези наши идеи се игнорират от основните конкуренти и виждаме, че отново промяната се изразява в подмяна от типа "стани куме, аз да седна", както казва народът.

- Президентът е и главнокомандващ, какви са идеите на ВМРО в областта на отбраната на България?

- Ето в това се корени един сериозен проблем. Макар че Конституцията провъзгласява президента като главнокомандващ, неговите функции са изключително ограничени. Той има три споделени с Министерския съвет функции - да назначава висши офицери, да обявява военно положение и война, но по предложение на Министерския съвет и единственото му самостоятелно правомощие е да свиква Консултативния съвет за национална сигурност, който има право да прави единствено и само предложения. В тази посока президентът би могъл, чрез конституционни промени да бъде гарант за една последователна и дълготрайна политика в областта на отбраната и сигурността. В последните четири години под ръководството на Красимир Кракачанов бяха направени важни стъпки към издигане на авторитета на армията, повишаване на възнагражденията на военнослужещите и стартиране на процес на превъоръжаване и модернизация.  През предходните двайсет години бяхме свидетели как експериментите с българската армия, социалната несигурност за офицерите, войниците и сержантите нанесоха тежки поражения върху отбраната. Днес нашите политическите опоненти, които поставят под въпрос модернизирането на въоръжените сили трябва да чуят думите на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, че България изостава във своята модернизация спрямо дори съседите на нашата страна в региона. А с някои от тях ние имаме сериозни проблеми - политически и геополитически. С някои от тях не членуваме в един и същ военно-политически съюз. Ето такава промяна предлагаме, но не чуваме сериозни аргументи срещу нея.

- А по отношение на Истанбулската конвенция, която отново ще се появи на дневен ред? Възможно ли е ВМРО все пак да направи някакъв компромис заради добрите ни отношения с Брюксел?

- Това няма да се случи, ВМРО е последователна. И трябва да кажем, че в тази позиция ние изповядваме един основен принцип, който не може да бъде опроверган и това е върховенството на закона. А върховенството на закона, на българските закони, на Конституцията като основен закон, ясно повеляват, че съгласно нашето законодателство, бракът е доброволен съюз между мъж и жена. И с тълкователното решение на Конституционния съд, че под пол се разбира единствено и само биологичният пол, този проблем от своята конституционна страна е категорично решен. Ако някой иска да налага върховенство на чужди закони или тълкува върховенството на закона като налагане на чужди норми и правила и поставяйки ги над Конституцията, то това не е позиция на ВМРО и партията категорично ще отостоява, че бракът е такъв, какъвто е формулиран в Конституцията.

- Кой е вашият най-голям опонент в състезанието за "Дондуков"2?

- Най-големият опонент, с който не можем да намерим сечение, естествено е излъченият кандидат на Движението за права и свободи Мустафа Карадайъ, който въпреки неговата луксозна кампания, остава човекът, който е декларирал две родини. А и неговата кампания в Турция се води на турски език, това в никакъв случай не може да бъде български президент.

- Казахте преди няколко дни, че трабантът пази от Ковид. Защо?

- Точно така. Това беше една малка закачка от 7 ноември - рожденият ден на трабанта. Да, "Трабант пази от Ковид 19", но продължението е, все пак се ваксинирайте. Това е едно от основните ни послания в тази кампания. Още преди старта аз се обърнах към всички кандидати за народни представители, за президент и вицепрезидент, да наблегнем върху това, да съветваме българските граждани да се ваксинират, защото здравето е над политиката, да го пазим е задължение на всички нас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай