Христо Иванов посочи най-голямата грешка на България

Страната ни се опитва да се представи като посредник, но е обслужващ персонал, каза съпредседателят на Демократична България

Христо Иванов посочи най-голямата грешка на България | StandartNews.com

България през цялото време се опитва да се представи като посредник, но всъщност сме обслужващ персонал на по-големи братя, което може да се окаже рисковано в дългосрочен план. Така съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов определи позицията на страната ни в международен план пред радио “Дарик”.

Христо Иванов определи интеграцията на страната в Европейския съюз и НАТО като най-голямото постижение на България в областта на външната политика в последните 30 години. Към тезата си добави и еманципацията на българското общество от руското влияние, колкото и недоразвит процес да е все още, според него.

“Една външна политика е толкова силна, колкото са силни институциите и управленската класа, обществото да осъзнае своите интереси. Трябва да пораснем като държава, пълноценно да бъдем европейски членове. За момента основният ни проблем е нашата крайната институционална и политическа незрялост”, каза той в предаването “Седмицата”.

Като грешки във външната политика Христо Иванов посочи пропуснатата възможност за балканската политика на България. Той изтъкна като неправилен и подхода към отношенията ни с Република Северна Македония.

“Най-голямата ни грешка е македонската ни политика. Не могат отношенията ни да се градят на лъжи и омраза”, каза той.Според Христо Иванов България има огромен интерес да поддържа приятелски отношения с турския народ, но смята, че от там нататък започват огромни трудности.

“Тежкият политически курс на ревизионизъм и авантюризъм на Ердоган е изключително предизвикателство, с което ние тепърва ще се сблъскваме. Борисов с чисто човешките си умения може би е разигравал картите си добре за себе си по някакъв начин. Но отношенията между България и Турция не са равноправни”, добави той.

Христо Иванов смята, че България изпусна да участва в ключови геополитически процеси.“България не успява да развие своя потенциал в още два региона Африка - където имаме позиции от миналото, но в момента изобщо не ги виждаме като приоритет и около Израел и Близкия Изток. Там се образува много интересна енергийна платформа, която засяга Израел, Кипър, Гърция и Египет.  Ние сме естествен участник към европейския вектор на тази платформа, но там ни няма”, допълни още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай