Хаджигенов: Гарант сме, че в НС няма да има политическо търгашество

Тайните пораждат тиранията, казва адвокатът

Хаджигенов: Гарант сме, че в НС няма да има политическо търгашество | StandartNews.com

Николай Хаджигенов е хем нестандартен, хем последователен в действията си. Комбинация, която в родната политическа джунгла е отличаваща се. Юристът е съпредседател на коалиция „Изправи се БГ! Ние идваме“ и в това си качество беше народен представител в 45-ото и 46-ото НС, които обаче имаха много кратък живот. Въпреки това той доказа, че гони каузите си докрай и не отстъпва от позициите си.

Този път адвокатът демонстрира непознато у нас джентълменство. Той отстъпи кавалерски лидерската позиция в листата на 16-и МИР Пловдив-град на Мария Капон. Негова сподвижничка, бизнесдама, признат финансист и жена с идеи, която е готова да направи и невъзможното за благоденствието на родния си град.

-  Г-н Хаджигенов, ще се явявате за трети път в последните месеци на парламентарни избори. Не се ли уморихте или обещанието ви да „наритате статуквото“ важи все още?

- Умориш ли, се по време на война – загубил си. Борбата за свобода е нещо, което се прави всеки ден. За това и цитирам Радой във всеки един случай – „Свободата е като хляба. Всеки ден се замесва, изпича, изяжда“. И да. Трябва да наритаме окончателно статуквото.

- Като председател на Комисията, която осветли бруталните полицейски действия по време на протестите миналата година, Вие станахте „пощенска кутия“ на всякакви сигнали. Има ли още по-нелицеприятни истини за системата на МВР, когато тя бе под контрола на индивиди като Младен Маринов, Ивайло Иванов и Христо Терзийски.

- Сигнали пристигат всеки ден. Кой от кой по-сериозен и всеки един от тях разкриват заразата, разяла всичко и всички.

- Внесете конкретика за избора си този път да не бъдете водач на листата на „Изправи се БГ! Ние Идваме“ под тепетата, а да заемете второто място в нея?

- Пловдив от край време е жертва на "лидерски битки", ако и за три кампании – да, не срещнах нито един лидер в Пловдив. Два пъти водих листата по този сценарий и всеки път не ми харесваше това, че някак лъжем хората. Този път, казах "Баста"! Пловдив заслужава да има местен водач на листа. И доколкото Пловдив е и моето място - ще водя битката по същия начин, но от втора позиция. Всъщност, не би трябвало да има значение, на кое място в листата ще си ако си лидер, нали...

- Какви изводи си направихте от дебютните си участия в предишните две издания на Парламента?

- Нивото е потресаващо в негативен план! Всяко нещо, което успяхме да свършим изискваше нечовешки усилия. За да завъртим колелото, за да преборим догмите и стереотипите. Като пример ще посоча временната комисия за полицейското насилие и подслушванията, която ръководех. На първо място, поставях тридневни срокове за изпълнение на задачите на всички учреждения – МВР, ДАНС, НСО, съдилища, прокуратури и който се досетите. Оказа се, че можело. Гоних всички до дупка. Накарах цялата секретарска секция на НС да работи заедно с мен един цял уикенд. Има капацитет, трябва обаче много силно да искаш да постигнеш целите си и да ти стиска. Иначе не става.

- Мнението ви за Маноил Манев от ГЕРБ, с когото едва не стигнахте до физически сблъсък в Парламента?

- Хахаха! Чаках с нетърпение да се пробва, но типично за "герберите" - видят ли "дебелия край" - свиват опашки и бягат с 200. Еманация на нивото в ГЕРБ. Огромно самочувствие, базирано единствено на силата на властта. Срещнат ли яростно противопоставяне, видят ли, че не поддаваш и си готов на всичко - то тутакси се омитат. Трябва да им помогнем да стане по-бързо!

- Вие обявихте, че искате да промените правилата в политиката, така че всичко да се случва максимално публично. Как се постига това от позицията на най-малобройна политическа група в НС?

- О, съвсем успешно. Дотам, че даже големи и стари формации, като БСП, започнаха да правят нещата по нашия начин. Така се изключва задкулисието и възможността за политическо търгашество. Тайните пораждат тиранията, а ние сме там, за да не се случи повече.

- Отразиха ли Ви се опитите да бъдете очернен всячески и защо засега „прощавате“ на мятащите кал?

- Не ми се отразиха въобще. Ни най-малко. Ако поддавах толкова лесно, нямаше да стигна дотук.

- Отдавна се обяснихте в любов на Пловдив. Какво е по-различното, с което този път ще се стремите да мобилизирате гражданите на втория по големина град, за да изберат точно вас на 14 ноември?

- Любовта явно е взаимна. Хората ме виждат по улиците на града дни наред, разхождам се из парковете, пия кафе на улицата, ям в заведенията, говорим си. Това няма да се промени. Промени ще има в кампанията. Подкрепих няколко великолепни проекта за облагородяване на средата в града, културата, т.е. всички онези неща, които карат пловдивчани да се гордеят с града си и правят Пловдив, толкова привлекателен за нас, които нямаме удоволствието да живеем на това магнетично място.

- Безспорно е, че кампанията Ви предишните пъти бе най-шарена и отворена към хората в Пловдив. Имате ли с какво още да я разнообразите?

- О, да. Нестандартен играч съм. По своему странник. Обичам нестандартните действия и подходи, така че и този път ще правим нови и различни неща.

- Назовете 3 конкретни неща, които мислите, че са от фундаментално значение за града. Такива, за които реално ще се борите, когато пак бъдете изпратен като народен представител.

- Концертна зала и/или опера. Транспорт - преимуществено електрически. И нещо дребно, но според мен много важно. "Освобождаване" на площад "Съединение" и връзката му с реката. "Освобождаване" на оградените площи, озеленяване и осветление на един от символите на града.

- Какви грешки допусна „Изправи се БГ! Ние Идваме“, които занапред ще гледате да се избягват?

- Всевъзможни предполагам. Учим се в движение, най-вече в частта "Ние идваме", но пък се учим от грешките си. Не настъпваме мотиката повече от веднъж

- Неведнъж критикувахте думите и действията на Слави Трифонов, мислите ли, че има резон в твърденията на вашата колежка Татяна Дончева, че ИТН партия, овладяна отвътре, която не отстоява самостоятелни позиции?

- Критиките ми винаги са базирани на конкретика, не на всевъзможни умозаключения и конспиративни теории. Така че - не. Не съм съгласен с Татяна Дончева, но в това няма новина Така да се каже - няма тема, по която с нея да сме на едно мнение.

- Имате ли и Вие в телефона си имена, които сте записал по-интересен начин по почина на Иван Гешев в случая със Севдалина Арнаудова – пиарката на БойкоБорисов?

- Не. Когато показах в ефира на БНТ документите за подслушванията, долу пред телевизията търсих телефона на Бойко Рашков, за да му се обадя. Даде ми го журналистка. Не поддържам подобен вид контакти. Това е едно от нещата, с които се боря.

- Пловдив определено е по-приветлив от София през зимата заради по-мекия климат. Обещавате ли, че ще го предпочитате?

- Вече го предпочитам и не само заради климата. Наскоро се улових за пореден път, че се захласвам по старите къщи и се замислих как и кога бих могъл да се преместя някак в Пловдив. Може би, някой ден...

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай