Карадайъ пред жените в Казанлък:ДПС дава път на дамите в политиката

Повече дали в листите за кметове, съветници и партийни структури поиска лидерът на Движението

Карадайъ пред жените в Казанлък:ДПС дава път на дамите в политиката | StandartNews.com

Кога водачът на листата на ДПС в Стара Загора Халил Летифов е решил да се занимава с политика? Мечтаел ли е Илхан Кючюк да стане председател на АЛДЕ? Как Искра Михайлова успява още в първия си мандат като евродепутат да оглави най-важната комисия – по регионалното развитие? Как Атидже Алиева-Вели се бори в Европа за правата на жените, работещи в земеделието? Има ли равнопоставеност на жените и мъжете в ДПС? Това бяха само част от въпросите, които жените в Казанлък зададоха на една емоционална и вълнуваща среща с кандидат-президентската двойка на Движението – Мустафа Карадайъ и Искра Михайлова.

Да, в ДПС жените и мъжете имат еднакви права и са равнопоставени. Но не сме еднакво представени, заяви председателят на партията и кандидат за президент Мустафа Карадайъ. Той заяви, че проблемът за представителството на дамите е голям и той трябва да се реши достатъчно бързо.

Карадайъ отправи призив за повече дами както в листите за кметове и общински съветници, така и в партийните структури на ръководни постове.

Темата е много сериозна и искам заедно да намерим решение, още повече, че ние сме европейска либерална партия, добави той.

В същото време Карадайъ припомни, че ръководни постове в Европа заемат много от жените в ДПС. Даде за пример Атидже Алиева – Вели, която прави цялата Обща селскостопанска политика, председателят на младежките либерали Антоанета Асенова. Най-успешният български евродепутат е Искра Михайлова, която още при първия си мандат стана председател на регионалната комисия, а сега е зам.-председател на групата „Обнови Европа“, припомни Карадайъ.

Не съм мечтала за висок пост в Европа, но от опит ви казвам: това става със силно присъствие, с работа, с умение. Жените дават облика. Така е както в къщата, така и в работата. Жените имат чар, елегантност, излъчват спокойствие, каза Искра Михайлова.

Тя разказа, че първия път, когато е станала депутат от 41-вия български парламент била изумена, че само четири жени има в групата на ДПС. Тогавашният председател на групата Юнал Лютви обаче й казал: „Само четири ли сте, на мен ми се виждате като 40“.

Евродепутатът Атидже Алиева – Вели добави, че именно на ДПС е предложението за подпомагането на жените в земеделието и то е прието вече и като европейски приоритет. Тя добави, че на дневен ред в Европа е да има равенство на заплащането между половете, защото средно за ЕС заплащането при жените с 20 процента по-ниско от това при мъжете.

Ние, жените, имаме нашите права и задължения и трябва да си поправяме пътя – борбени, силни, за да пробиваме във вече не толкова мъжкия свят на политиката, каза още Атидже Алиева.

Председателят на АЛДЕ Илхан Кючюк разказа пред жените в Казанлък за първите си стъпки в политическия живот още в университета. И спечели сърцата на дамите като им припомни известната мисъл: „Ако искате нещо да бъде изказано – дайте думата на мъжете, искате ли обаче нещо да бъде свършено – дайте го на жените“.

Заместник-председателят на ДПС Халил Летифов посочи Искра Михайлова и категорично заяви: „Ето една жена, която знае как да върши отлично работата си“.

А по-късно обра най-големите овации като се обърна към съпругата си и каза: „Благодаря ти за цялата подкрепа, която ми даваш“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай