Ивайло Вълчев: Боклукът в политиката ни е начинът на мислене

Компромиси с принципите си няма да правим, ще говорим открито и ще гледаме в очите

Ивайло Вълчев: Боклукът в политиката ни е начинът на мислене | StandartNews.com

 

  • Готови сме на разговори, хората няма да дадат на никого правото да подрежда бъдещето сам
  • С обявяването на кабинет дадохме знак, че сме готови, че имаме и хората, и решенията
  • Но ако нашата вина е, че сме наивни и честни, ще продължим да бъдем виновни

Ивайло Вълчев е едно от най-емблематичните лица на Има Такъв Народ - зам.-председател на партията, народен представител с 45-ото и 46-ото НС. Вълчев е водач на листите на ИТН в Бургас и в Сливен.

  • Компромиси с принципите си няма да правим, ще говорим открито и ще гледаме в очите, казва зам.-председателят на ИТН Ивайло Вълчев в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

 

- Г-н Вълчев, след участие в 2 парламента, подозирахте ли, че накрая ще се случи този сценарий за държавата, който е в момента: поредица от кризи - здравна, политическа, икономическа, крайно разделение, трети избори?

- Някои от тези кризи бяха предизвестени и това обяснява желанието, което демонстрирахме, че сме готови да съставим правителство. Нещо, което май остана неразбрано. Още във вечерта след изборите дадохме знак, който явно не беше прочетен правилно. Обвиниха ни, че обявяваме правителство без да са ясни резултатите от изборите. Но с това, което направи Слави, искахме да покажем, че без значение дали сме първи, втори, трети, имаме решение, което за нас е работещо, че сме готови да го предложим, което и направихме.  Със сигурност това не беше знак на високомерие или на предварително обявяване на победа. Знаем, че докато ЦИК не се произнесе, няма как да се обявиш за победител. Знакът, който искахме да дадем бе, че сме готови - че имаме хората, че имаме решенията. С експертите си в областите на икономиката, на енергетиката, на финансите, на медицината искахме да покажем, че знаем какво идва.

- Вие ли не успяхте добре да обясните това или някой преднамерено не пожела да го чуе?

- Склонен съм да приема и двете. Ние сме млада партия, която не е изкушена от политическите игри. И първоначално прекалено много даже се вгледахме в себе си, търсейки грешката. Но, след всичко, което се случи в Народното събрание, и аз, и моите колеги останахме с впечатлението, че някой е искал точно така да стане. И колкото и да не звучи хубаво, накрая имахме усещането, че този някой не е само и задължително от страната на партиите на статуквото.

- В крайна сметка разбрахте ли кой е този някой?

- Начинът, по който се държаха нашите потенциални партньори - тези, за които предварително бяхме заявили, че ще припознаем като такива и без тяхна подкрепа няма дори да се опитаме да предлагаме кабинет, имаха поведение, което ни наведе на мисълта, че са част от някакъв сценарий, който е предвиждал нищо да не се случи. Двамата служебни министри имаха да не кажем претенциите, но желанията, да заемат точно определени постове. И това бе подкрепено от нашите потенциални партньори. Това ни остави с впечатлението, че някой е съставил план, включващ определени личности да бъдат на определени места. Но виждаме, че в момента това изигра лоша шега на същите тези играчи. Връща им се като бумеранг. И високомерието, което те проявяваха, им се отплаща по недобър начин.

- Промени ли се отношението на ИТН към "Демократична България" и "Изправи се. БГ! Ние идваме"?

- Продължаваме, да ги смятаме за хора, с които би трябвало да работим заедно. Но се промени отношението към начина, по който ги възприемаме. Това, че сме нови в политиката не знам дали извинява тази най-добронамерена наивност, която проявявахме. Вече знаем, че когато някой е декларирал идеите си, това не включва чистосърдечност на намеренията. Видяхме, че разговорите и дадените думи не означават нищо.  От страна на партиите на статуквото пък се случиха неща, които може би ще разказвам като анекдот. По време на гласуването на бюджета, когато експертите в комисиите бяха стигнали до едни ясни, прости, точни, лесни решения, изведнъж в пленарната зала се получаваха други гласувания. Тогава чухме подвиквания: "Добре дошли в парламента, добре дошли в политиката, вие какво си мислите, че решават комисиите ли, че решават експертите ли? Не всичко се решава тук, по този начин.".  Но, ако нашата вина е, че сме наивни и честни, няма да я отречем и ще продължим, да бъдем виновни по същия начин. Ще продължим с тази наивност и с това убеждение, че думата струва нещо. Че това, което си казал трябва да се изпълнява. Че политиката се прави пред всички, там където всички си говорят, а не зад затворена врата. И не, след като си тръгнат медиите, пред които сме се усмихвали и ръкували, разговорът да продължава по съвсем друг начин. Всъщност, ако беше разговор - добре. Някои неща ги чухме с изненадващо ултимативен тон.

- В края на 46-ото Народно събрание ИТН излезе с доста остра декларация, в която се казваше: "Крайно време е някой да изхвърли боклука". Кой е боклукът в политиката и ще продължавате ли да работите за изхвърлянето му?

- Боклукът в политиката е отношението, което досега продължаващата да се възпроизвежда система е създала. Боклукът е отношенията, които се налагат. Отношенията не само вътре в политиката, но и в това как бизнесът става зависим от политиката. Как едни взаимовръзки уж невидими стават все по-видими. Разбираш,  че работейки уж за държавата (уж в кавички), на онова място - Народното събрание, има хора, които работят за техни конкретни интереси, та понякога и за персони. Ако боклукът бяха конкретни хора, всичко щеше да е твърде лесно. За съжаление, боклукът е конструкция, за която вече не знам каква дума, трябва да се употребява - чегъртане, разрушаване... Тя е модел на поведение, начин на мислене, граден 30 години. Лошото е, че от която и страна на линията да погледнеш - добри - лоши, партии на статуквото - нови партии, понякога започваш да имаш усещането, че всъщност и от двете страни има твърде много еднакви хора, които под различни знамена търсят едно и също: да застанат на конкретни позиции, за да обсъдят конкретни интереси. Ето това ние няма как да приемем. Това не е нашата игра. Не за това сме в парламента.

- Каква е оценката на ИТН за новия политически проект на Кирил Петков и Асен Василев. Тях виждате ли ги, като партньори?

- Виждаме ги като вероятни партньори, най-малкото заради тяхното говорене до момента. Защото ние програма ясна от тях с мерки и срокове не сме видели. Голяма част от това, което те говорят, не просто съвпада, а повтаря нашата програма.

- ИТН разобличи злоупотреби на Асен Василев, а Кирил Петков наруши конституцията. Можете ли, да им простите?

- Ние сме умни хора и никога няма да пренесем вероятната вина на един човек върху цяла група от хора, които той представлява. Продължаваме да твърдим, че и законът, и моралът са такива, че отговорността за дадена постъпка лежи върху човека, който я е извършил. Не сме по пионерски наивни, за да кажем, че ако ти си направил нещо, значи всички са такива. С недоверие и с "всички сте такива" видяхме, че не се стига до никъде. Правим ясна диференциация.  Пък и по време на работата по този прословут бюджет и двамата министри бяха плътно консултирани от нашите експерти и се видя, че може да се работи заедно.Но още от края на 46-ото Народно събрание забелязваме, че сякаш има негласно споразумение от останалите така наречени партии на промяната да ни заобикалят в публичното си говорене. Правят се, че ни няма. Не знам дали това отново е демонстрация на високомерие или е детското желание - "Затварям си очите и щом не те виждам, все едно те няма". Но аз продължавам да смятам, че там има умни хора, които са наясно, че каквато и да е подредбата на тези избори, хората няма да дадат на никого правото сам да подрежда бъдещето. И никой няма да може без другия. Затова диалогът трябва да се води по друг начин.

- Това е голямото предизвикателство пред новия парламент - дали ще може да бъде излъчено правителство? Каква е прогнозата Ви?

- Независимо от позицията, на която ще бъдем, защото гадаенето не ми е в силата, ние искаме да покажем, че сме готови на разговори. Научихме си уроците. За съжаление, научихме не само доброто. То е като да излезеш на улицата - научаваш нещата от живота, научаваш и лошите думички, научаваш, че и отличникът от съседния вход, когато седне зад блока, тайно пуши цигари. Наясно сме с тези неща. Но имаме желание и готовност да бъдем отговорни, защото знаем че имаме много неща за довършване. Знаем, че има адски много неща които дори не започнахме.

- На какви компромиси сте готови?

- Компромис обикновено означава да отстъпиш от нещо, на което държиш, за да приемеш нещо чуждо. Ние няма да отстъпим от нашите принципи. Но за разлика от предния път, когато всички говорехме на висок глас всеки за себе си какво иска да се случи, сега трябва да има диалог. В нас трябва да се виждат хора, които ще седнат на масата, ще гледат в очите, ще говорят, но и ще чуват.

- В същото време социолозите отново дават първо място на ГЕРБ. Как си го обяснявате?

- Това е нещо, което прави българския политически живот такъв, какъвто е. След толкова години на управление и след толкова поводи, които избирателят би имал да отдръпне доверието си от тези хора, за мен остава някаква социал-политическа тайна на какво се крепят тези резултати. Може би на държавната администрация. Гледахме, слушахме всичките разсъждения за почти 900 000 души администрация, за това как всеки от тях е свързан с поне още неколцина. Не знам, може би промяната в това отношение няма да бъде лесна. Ако това наистина е едно голямо ядро, за да се почувства то свободно и спокойно да гласува по съвест, а не по зависимост, наистина трябва още малко време. Може би е нужно да минат и едни местни избори, да се променят донякъде нещата и по места. Нещата в политиката не се случват за една вечер, тя е процес, а не събитие.

- Очаква ни една много тежка зима. Цените галопират нагоре, инфлацията се повиши. Какви мерки в подкрепа на хората предлагат експертите на ИТН?

- Ние вече излязохме с пакет от мерки в областта на енергетиката. Работим върху повишаването на минималната работна заплата и преизчисляването на пенсиите, предвиждаме енергийни помощи. За жалост сега отново виждаме, че когато в България дойдат кризисни моменти, никой не е готов нито по документи, нито с пари за тях. И се налага на парламент или правителство, вместо да работят по текущите си неща, да се превръщат в спасителната команда, която излиза на борда на кораба и без значение дали си готвачът, докторът, капитанът или машинистът, всички запушват дупките.

- Какви трябва да бъдат първите стъпки на новия парламент?

- В 46-ото НС имаше желание за безкраен брой ПР-комисии, които може би носят някакъв имидж на хората, които ги предлагат, но нямат голяма практическа полза. За мен това не беше добро решение. В следващия парламент просто трябва да се работи. Ето - имаме финансова криза, криза в икономиката, здравна криза, социална криза. Но най-важното е да се излъчи правителство и да му се помага да се справи с тези кризи. Това е. И да се приемат закони, които ще решават проблеми в момента, а не имиджови. За мен ролята на комисиите в НС е изключително важна, защото там са експертите. Те трябва да имат последната дума по законите, а не политическият глас в пленарната зала. Огромната работа се върши от комисиите. Те са важните. А не в пленарна зала да има по един и същи сюжет 4 закона, които някой е внесъл, за да е моят да не е твоят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай