Илхан Кючюк обяви акцентите на ДПС в кампанията

ДПС ще акцентира върху ролята на президента в парламентарната рапублика

Илхан Кючюк обяви акцентите на ДПС в кампанията | StandartNews.com

„Искаме да разгърнем своята програма, която се основава на двата приоритета на Европа - зелената икономика, зелената сделката. И, разбира се, на дигитализацията. Това са две големи теми, които движат и световната общност, и европейската. Бихме желали да представим през тях как можем да имаме икономически растеж, който да е 5, 6 , 7 процента и така да можем да достигнем след 15-20 години средноевропейското равнище на доходите.“

Това каза съпредседателят на АЛДЕ и евродепутат на ДПС Илхан Кючюк в „Седмицата“ по Дарик радио.

Той каза още, че  Движението ще постави и още една тема - за ролята на президента в една парламентарна република.

„Радев, бидейки авторитарен господар на правителството и на президентската институция, показа особено през последните няколко месеца, че не вижда смисъла на президентската инститяция по начина, по койта я вижда Конституцията“, заяви Кючюк.

Той припомни, че навремето двама президенти  - Петър Стоянов и Георги Първанов са изпълнили със съдържание Конституцията, за да бъдат обществените модератори, от които обществото имаше нужда в тежките моменти.

„Какво направи Радев – показа юмрук. В състояние на тежка конфронтация и кризи, на нас не ни е нужно противопоставянето, на нас ни е нужен широкия обществен консенсус, а президенснската инситуцията трябва да зададе параметрите на този консунсус“, категоричен е евродепутатът.

„Аз смятам, че голяма част от проблемите в българската действителност, се създадоха и задълбочиха заради това, бе българският президент не разбираше своето място и значение. Създадоха се червени линии. Къде го има това по света?“, добави представителят на ДПС

ОЩЕ ПО ТЕМАТА - Кой ще е кандидатът на ДПС? Прогноза на Нидал Алгафари

По повод кандидатурата на проф. Анастас Герджиков той заяви, че следи изявите му, познава го като учен и човек с ясни обществени позиции.

„Намирам тази кандидатура като такава, която може да донесе стабилитет на страната“, заяви той като подчерта, че това е личното му мнение.

„След влизането ни в ЕС и НАТО ние нямаме големи теми, по които да се обединим и да вървим и това е голямата ни болка. Днес имаме план за въстановяване и устойчивост, стотици анализатори, политолози, икономисти, финансисти казват какво трябва да се случи, и въпреки това ние нямаме нищо. Голяма част от държавите в ЕС знаят как трябва да изглежда тяхната енергетика, как трябва да функционират икономическите и социалните системи в бъдеще, знаят какво здравеопазване и образование трябва да имат за децата им. Знаят какъв е плана им. А какъв е планът за България – политическо говорене и тежко противопоставяне. И това къде ни отвежда – стоим като най-бедната страна в ЕС, най-социално изключената, най-политически изключената. Ние вредим сами на себе си“, категоричен е съпредседателят на АЛДЕ.

Карадайъ: Българският етнически модел е пример за Балканите

По повод нападките срещу Делян Пеевски, Кючюк беше лаконичен, но конкретен:

„Ние бяхме много ясни, няма да ревизираме подкрепата си  – когато говорим за Пеевски, ние искаме факти.“

Още по темата - Пеевски в парламента! Води две листи

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай